Looping in opbouw bij snelst accelererende achtbaan Dodonpa

Dodonpa in het Japanse park  Fuji-Q Highland verloor dit jaar haar top hat. Dit element wordt momenteel vervangen door een gigantische looping. De achtbaan opende in 2001 als snelste achtbaan ter wereld, die titel verloor ze, maar het blijft nog steeds de achtbaan met de snelste acceleratie ter wereld.

 

Dodonpa werd onlangs gesloten voor grote veranderingen, heel veel wil het park er niet over vertellen, maar onlangs kwam het nieuws naar buiten dat de legendarische top hat vervangen zou worden door een looping. Deze is momenteel in opbouw. Of er ook andere veranderingen volgen is momenteel onbekend.

Dodonpa behaald een snelheid van 172 km/u in amper 1,8 seconden en is daarmee nog altijd de snelste accelererende achtbaan ter wereld. De gemiddelde versnelling van de achtbaan bedraagt maar liefst 26,5 m/s², deze versnelling wordt bereikt door middel van een lancering met gecompresseerde lucht.

Dodonpa werd gebouwd door S&S Worldwide die tegenwoordig door het leven gaan als S&S Sansei Technologies. De Amerikaanse achtbaanbouwer zal ook instaan voor de vernieuwingswerken. Tijdens de rit van 1189 meter krijgen de inzittenden maar liefst 4,3 G te verwerken. Een ritje op de supersnelle achtbaan van 52 meter hoog duurt 55 seconden.

 

Bron Fuji-Q

Foto’s: Japans forum