Hoogste punt van Dawson Duel in Bellewaerde is bereikt

De werken aan Dawson Duel in het West-Vlaamse pretpark Bellewaerde schieten goed op. De Duelling Alpine Coaster is een dubbele Europese primeur. Het wordt zowel de eerste Alpine Coaster in Europa die op een kunstmatige helling gebouwd wordt als de allereerste Alpine Coaster in Europa waarbij de bezoekers met twee naast elkaar naar beneden kunnen racen.

 

Op 16 november 2016 werd er gestart met de bouw van de nieuwe attractie. Vier dagen later gingen de werken voor het eerst de hoogte in en werden de eerste steunpilaren van de Alpine Coaster geplaatst. Op 27 januari 2017 werd het project feestelijk voorgesteld aan de genodigde pers. Eind januari was de ondersteuningsbrug voor de track compleet en in februari werd er gewerkt aan de track zelf. Nu is ook het hoogste punt van de gehele constructie op zijn plaats gezet. Het gaat om het dak van het torentje waar straks de rit van de nieuwe attractie zal beginnen.

 

Dawson is een stad in Canada die een grote rol speelt in een belangrijke hondensleewedstrijd. Bij de wedstrijd die plaatsvindt over meerdere dagen moeten de deelnemers 36 uur pauze nemen in de stad Dawson. In Bellewaerde zullen de bezoekers na een wandeltocht over een grote brug aankomen bij de start van de attractie. Voor het instappen zullen de bezoekers, net zoals bij de hondensleewedstrijd, kunnen rusten voor ze hun tocht verder naar beneden inzetten.

 

De grote wandelbrug, waar alles begint, neemt de bezoekers van de begane grond mee tot een hoogte van 25 meter, hoog tussen de bomen. Op 25 meter hoogte start ook de afdaling van de Alpine Coaster. Dawson Duel krijgt een lengte van 450 meter. Het parcours bevat verschillende helixes en bochten. Tijdens de rit zal er een snelheid bereikt worden van 40 km/u.

 

In tegenstelling tot andere Alpine Coasters zullen bezoekers niet handmatig kunnen remmen tijdens de afdaling. Hiervoor is speciaal gekozen zodat de capaciteit van de attractie aanzienlijk verhoogd kan worden. De sleetjes zullen automatisch remmen mochten ze te dicht bij de voorganger komen. Wat ook anders is bij Dawson Duel ten opzichte van de andere Alpine Coasters, is dat deze speciale gordels zal krijgen die de bezoekers onderweg niet kunnen losmaken. Op deze manier zal de veiligheid op deze grote hoogte verzekerd blijven. 

 

Inzittenden die graag de race naar beneden willen winnen, kunnen het best met hun lichaam in de bochten meebewegen. Hierdoor zal de wrijvingskracht verlaagd worden en zal er minder snelheid verloren gaan. Ook het gewicht van de inzittende zal een rol spelen. Wie met twee op het sleetje naar beneden raast zal meer kans maken om als eerste beneden te komen ten opzichte van wie alleen van de berg gaat. Beide parcours zijn ongeveer even lang maar wij vermoeden dat de racers van de linkerkant net iets sneller beneden zullen zijn dan de racers van de rechterkant. Dit vermoeden wij omdat er meer bochten naar links dan naar rechts zijn. Het leuke is ook dat beide racers waarschijnlijk om de beurt aan de leiding zullen komen door de wisseling in bochten.

 

 

Alle werkzaamheden kan je hier op de voet volgen.

 

 

Video’s: Bellewaerde, Themeparkfreaks