Dwergnijlpaard op komst in GaiaZOO: Kijk LIVE mee

Het zal niet lang meer duren. Dwergnijlpaard Torpedo uit GaiaZOO verwacht binnenkort haar 7e jong! Het vrouwtje kwam 12 jaar geleden als een van de eerste dieren naar de Zuid-Limburgse dierentuin en heeft samen met mannetje Dikael al 6 jongen op de wereld gezet. De dierverzorgers verwachten op korte termijn een jong dwergnijlpaardje in het binnen verblijf aan te treffen. Via de website van GaiaZOO kan men nu al LIVE meekijken in de kraamkamer.

 

LIVE meekijken

In het binnen verblijf van de dwergnijlpaarden hebben de dierverzorgers een camera geplaatst. Zo kunnen zij goed in de gaten houden wanneer het jong wordt geboren. Anders dan bij nijlpaarden werpt het dwergnijlpaard haar jong op het land, in plaats van in het water. Daarom is de geboorte waarschijnlijk goed te volgen via de Live webcam op de website van GaiaZOO (GaiaZOO.nl/Dwergnijlpaard). De dracht van een dwergnijlpaard duurt ongeveer 184 á 210 dagen en een pasgeboren dwergnijlpaard weegt tussen de 4,5 kg en 6 kg. Het jong kan ieder moment geboren worden.

 

Fokprogramma

Dwergnijlpaarden maken deel uit van een fokprogramma (EEP). In Europa werken ruim 350 EAZA-dierentuinen samen voor de instandhouding van bedreigde diersoorten. Binnen EAZA bestaat een gecoördineerd fokprogramma voor dwergnijlpaarden. De dwergnijlpaarden die de afgelopen jaren in GaiaZOO zijn geboren, zijn allemaal via dit programma in andere dierentuinen geplaatst om daar voor nageslacht te zorgen.