Beren, een familie orang-oetans en een nieuwe tempel in Pairi Daiza

Enkele dagen voor opening schakelen de teams van Pairi Daiza over naar de 6de versnelling. Op zaterdag 1 april heropenen de poorten van Pairi Daiza, na een winterstop van 5 maanden, voor de 24ste maal. Op het programma dit seizoen: nieuwe diersoorten, unieke verblijven, een nieuw leven in de openlucht voor sommigen en een grote verhuis voor anderen, een nieuwe Chinese tuin voor de natuurliefhebbers, een gigantisch speelplein voor alle kleine archeologen, …

 

De nieuwkomers

Deze winter heeft Pairi Daiza het groot genoegen gehad om de eerste Tasmaanse duivels in België te mogen verwelkomen. Cradle en Cradoc, de twee schattige vleeseters, stoppen hun sterk karakter niet onder stoelen of banken! Een ontmoeting met de echte duivels kan vanaf de opening in het splinternieuw verblijf in Mura Mura.

Een nieuwe familie orang-oetans wordt begin april verwacht in Pairi Daiza.Twee vrouwtjes, een mannetje en een uiterst schattig kleintje worden zeer binnenkort verwacht. Zij zullen hun intrek nemen in de « Temple des Fleurs », een speciaal voor hen opgetrokken wit marmeren Jaïn tempel.

De Aziatische zwarte beer of kraagbeer dankt zijn bijnaam aan de witbeige V-vormige markering rond zijn nek. Hij wordt op de IUCN Redlist geklasseerd in de categorie « vulnerable » en leeft voornamelijk hoog in de bergen van de Himalaya’s. Rechtstaand kan hij tot 2 meter groot zijn en hij weegt tussen de 90 en 180 kg. Hij staat bekend als boomklimmer en die talent zorgt ervoor dat hij zijn dieet (bestaande voornamelijk uit fruit en noten) af en toe kan verrijken met bijenkorven, gewervelde en ongewervelde insecten.

Moeder Canellem et haar twee jongen (Phuket en Pako, 1 jaar oud) reizen deze week nog vanuit de ‘Reserve de Sigean’ (Frankrijk) om hun intrek te nemen in hun nieuw verblijf in de Chinese wereld, « La Cité des Immortels ».

In de lijst van de te daarbovenop te verwachten diersoorten bij opening :

Komodovaranen, Pater Davidsherten, een nieuwe koppel rode panda’s, een familie Peruviaanse doodshoofdaapjes, Lemmings…Nieuwe leefgebieden en gebouwen.

Pairi Daiza staat ook bekend voor haar tempels en verblijven, gebouwd met respect voor de lokale tradities en met behulp van de lokale vakmannen.

Dit seizoen kan u de ‘Temple des Fleurs’ betreden, een Jaïn-tempel met vertrekken voor de nieuwe familie orang-oetans.

Deze grandioze tempel werd opgetrokken uit tonnen wit marmer waar 800 beeldhouwers in India zes maanden lang aan gewerkt hebben. Een verblijf van meer dan 1.400 vierkante meter voor onze nieuwkomers.

In de Terre des Origines, de Afrikaanse wereld, werd de savanne ook deze winter volledig heringericht. Om enerzijds meer ruimte te creëren en anderzijds een habitat te voorzien die zo dicht mogelijk bij hun natuurlijke leefwereld aanleunt. Onze twee Afrikaanse olifanten Suzy en Gitana leven vanaf dit seizoen samen met zebra’s, kraanvogels, gnoes, impala’s en Kaapse buffels op een terrein van om en bij de 13.000 vierkante meter!

Wie meer ruimte wil, moet durven herorganiseren! Voor de gnoes, de sitatunga’s, de zeehonden, de pinguïns, de muntjaks, de gordeldieren, de lemuren, de dromedarissen,… betekent dit een grote verhuis! Wie een nieuw verblijft krijgt, maakt ruimte vrij maar die blijft zelden lang onbewoond. De grote verhuis der dieren zal dus de komende dagen blijven doorgaan!

Voor de kleinsten werd deze winter in Pairi Daiza het speelplein volledig onder handen genomen. Aan de voet van het kasteel en langs het meer werden tal van nieuwe speeltuigen geïnstalleerd. Kindjes kunnen vanaf dit jaar naar hartenlust op bijna 8.000 vierkante meter klimmen, springen, hangen, lopen, kruipen, schommelen, … nat worden bij mooi weer of (gigantische) puzzels oplossen voor de dierenkenners onder hen!

Voor de natuurliefhebbers werd dit jaar de ‘Yin & Yang Tuin’ aangelegd aan de voet van de Boeddhistische Tempel, in het hartje van de Chinese wereld « La Cité des Immortels ». Een 200 vierkante meter tuin aangelegd met Chinese stenen, waterelementen, rododendrons, azalea’s, pioenen en kerselaren. Het perfect evenwicht tussen sterkte en zachtheid, het mannelijke en het vrouwelijke. De nieuwe botanische creatie heeft de ambitie om de bezoeker, door middel van spel, de toekomstige evenementen die zijn leven in een zeer nabije toekomst zullen bepalen te helpen controleren.

 

De sterren komen buiten!

Ze kwamen vorig seizoen in het park aan of werden er geboren, Tian Bao en de vijf gorilla’s bleven tot eind seizoen 2016 veilig binnen. In het hartje van hun twee gigantische vulkanen of lekker gezellig in de armen van mama. Na deze broodnodige periode van aanpassing hebben onze mensapen en het niet-meer-zo-klein panda’tje hun weg naar het buitenverblijf gevonden. Ze ontdekten het gras, de speeltuigen, de klimmogelijkheden en bomen in hun buitenverblijf en zijn nu helemaal klaar om de bezoekers in de ogen te kijken!

 

Een geboortelijst die langer wordt

Soortenbehoud is één van de hoofdredenen van ons bestaan en daarom nemen we actief deel aan een dertigtal kweekprogramma’s van bedreigde diersoorten. De vele geboortes van 2016 (zebra’s, miereneter, doodshoofdaapjes, bizons, enz.) waaronder ook die van de witte neushoorn Sethemba Vasta en de reuzenpanda Tian Bao, zijn het mooiste resultaat van het dagelijks harde werk van de teams. In 2017 kijken we vol spanning uit naar een hoop nieuwe schattige snoetjes! Moeder Natuur heeft natuurlijk wel het laatst woord, maar de eerste tekenen zijn veelbelovend.

In de loop van de winter verwelkomde Pairi Daiza al enkele klein doodshoofdaapjes, een tapir, een franjeaapje, een sitatunga, een baby ringstaartmaki en een kleine kangoeroe. Khaing Hnin Hnin, de Aziatische olifant is drachtig en zou deze zomer ook moeten bevallen van een ‘klein’ spruitje. Het geboortelijstje wordt dus ongetwijfeld nog langer!