Zo ziet het parcours er uit van de Duelling Alpine Coaster in Bellewaerde

Gisteren werd in het West-Vlaamse pretpark Bellewaerde met veel trots de nieuwe attractie voorgesteld voor de pers. De Duelling Alpine Coaster is een dubbele Europese primeur. Het wordt zowel de eerste Alpine Coaster in Europa die op een kunstmatige helling gebouwd wordt maar daarnaast is het ook nog eens de allereerste Alpine Coaster in Europa waarbij de bezoekers met twee naast elkaar naar beneden kunnen racen.

 

Het evenement startte met de onthulling van de naam. Er werd voor Dawson Duel gekozen. Dawson is een stad in Canada die een grote rol speelt in een belangrijke hondensleewedstrijd. Bij de wedstrijd die plaatsvindt over meerdere dagen moeten de deelnemers 36 uur pauze nemen in de stad Dawson. In Bellewaerde zullen de bezoekers na een wandeltocht over een grote brug aankomen bij de start van de attractie. Voor het instappen zullen de bezoekers, net zoals bij de hondensleewedstrijd, kunnen rusten voor ze hun tocht verder naar beneden inzitten.

 

De grote wandelbrug, waar alles begint, neemt de bezoekers van de begane grond mee tot een hoogte van 25 meter, hoog tussen de bomen. Op 25 meter hoogte start ook de afdaling van de Alpine Coaster. Dawson Duel krijgt een lengte van 450 meter. Het parcours bevat verschillende helixen en bochten. Tijdens de rit zal er een snelheid bereikt worden van 40 km/u.

 

In tegenstelling tot andere Alpine Coasters zullen bezoekers niet handmatig kunnen remmen tijdens de afdaling. Hiervoor is speciaal gekozen zodat de capaciteit van de attractie aanzienlijk verhoogd kan worden. De sleetjes zullen automatisch remmen mochten ze te dicht bij de voorganger komen. Wat ook anders is bij Dawson Duel ten opzichte van de andere Alpine Coasters, is dat deze speciale gordels zal krijgen die de bezoekers onderweg niet kunnen losmaken. Op deze manier zal de veiligheid op deze grote hoogte verzekerd blijven. 

Inzittenden die graag de race naar beneneden willen winnen, kunnen het best meebewegen met hun lichaam in de bochten. Hierdoor zal de wrijvingskracht verlaagt worden en zal er minder snelheid verloren gaan. Ook het gewicht van de inzittende zal een rol spelen. Wie met twee op het sleetje naar beneden raast zal meer kans maken om als eerste beneden te komen ten opzichte wie alleen van de berg gaat. Beide parcours zijn ongeveer even lang maar wij vermoeden dat de racers van de linker kant net iets sneller beneden zullen zijn dan de racers van de rechter kant. Dit vermoeden wij omdat er meer bochten naar links dan naar rechts zijn. Het leuke is ook dat beide racers waarschijnlijk om te beurt aan de leiding zullen komen door de wisseling in bochten.

 

 

De volledige opbouw van de attractie kan je hier volgen.

 

 

Foto’s & Video’s: Bellewaerde, Themeparkfreaks