Top 10 snelste niet-gelanceerde achtbanen van Europa

Het is maandag en bijgevolg de eerste dag van een lange werkweek. Eigenlijk kijk je nu al stiekem uit naar het nieuwe pretparkseizoen en de komende uitstapjes. Om je af te leiden van deze maandag, maakten we een lijstje van de 10 snelste niet-gelanceerde achtbanen van Europa. Vorige week bespraken we de top 10 van snelste gelanceerde achtbanen van Europa.

 

#10: Oblivion – Alton Towers (109,4 km/u)

Oblivion werd in 1998 gebouwd door de Zwitserse achtbaanbouwer Bolliger & Mabillard in het Engelse pretpark Alton Towers. De achtbaan heeft een maximale snelheid van 109,4 km/u, die wordt bereikt bij een verticale drop van 87 graden. Het hoogste punt van de achtbaan ligt op 19,8 meter hoogte en wordt bereikt door een lifthill met ketting. Oblivion (wat vergetelheid betekent) heeft zijn naam te danken aan het grote gat waar de achtbaan in verdwijnt tijdens de first drop van 54,9 meter.

 

#9-7: Speed – Energylandia, Divertical – Mirabilandia & Colossos – Heide Park (110 km/u)

Colossos in het Duitse pretpark Heide Park Resort, Divertical in het Italiaanse pretpark Mirabilandia en Speed in het Poolse pretpark Energylandia hebben alle drie een even hoge snelheid en delen daarom samen de zevende plaats.

 

Colossos – Heide Park Resort:

Colossos is een gigantische houten achtbaan gebouwd door de Zwitserse achtbaanbouwer Intamin Amusement Rides. De achtbaan werd geopend in 2001 in het Duitse pretpark Heide Park Resort. De achtbaan behaalt een snelheid van 110 km/u en was bij opening de snelste houten achtbaan van Europa; dit record hield de achtbaan vijftien jaar lang in handen. Buiten de enorm hoge snelheid is Colossos ook de hoogste houten achtbaan van de wereld met een hoogte van 60 meter; deze hoogte wordt bereikt met een kettinglifthill. De 1344 meter lange achtbaantrack is volledig prefab gemaakt. Ook staat deze achtbaan in het Guinness Book of Records aangezien deze bij opening de steilste drop (61 graden) op een houten achtbaan ter wereld had. Dit record werd ondertussen al meerdere keren gebroken.

 

Divertical – Mirabilandia:

Divertical is de snelste en hoogste watercoaster ter wereld en werd gebouwd in 2012 door de Zwitserse achtbaanbouwer Intamin Amusement Rides in het Italiaanse pretpark Mirabilandia. Divertical heeft een snelheid van 110 km/u en een hoogte van 60 meter. De rit begint met een boottochtje door het water gevolgd door een optakeling van de lift tot 60 meter hoogte. Hierna volgt een grote drop met een splash in het water en ten slotte een achtbaangedeelte dat uitmondt met een drop in het water.

 

Speed – Energylandia:

Speed zal geopend worden in 2017 in het Poolse pretpark Energylandia. De achtbaan wordt gebouwd door de Zwitserse achtbaanbouwer Intamin Amusement Rides en wordt een kloon van Divertical. Speed heeft een snelheid van 110 km/u en een hoogte van 60 meter. De rit begint met een boottochtje door het water gevolgd door een optakeling van de lift tot 60 meter hoogte. Hierna volgt een grote drop met een splash in het water en ten slotte een achtbaangedeelte dat uitmondt met een drop in het water.

 

#6: Wildfire – Kolmården (115 km/u)

Wildfire werd gebouwd in 2016 door de Amerikaanse achtbaanbouwer Rocky Mountain Construction in het Zweedse pret- en dierenpark Kolmården. De houten achtbaan is met een snelheid van 115 km/u de op twee na snelste houten achtbaan van de wereld en de snelste houten achtbaan van Europa. Wat de achtbaan zo bijzonder maakt is dat deze drie inversies heeft; dit is evenveel als het huidige wereldrecord bij houten achtbanen en het is de enige houten achtbaan van Europa die inversies heeft. Wildfire is 56 meter hoog en is daarmee de op één na hoogste houten achtbaan in de wereld; het hoogste punt wordt bereikt door een kettinglifthill. De achtbaan is 1265 meter lang en is volledig gebouwd door de rotsen en bossen. Wildfire was een investering van 110 miljoen Zweedse kronen, wat omgerekend ongeveer 11 miljoen euro is. Momenteel is de vergunning van de achtbaan ingetrokken en is het niet zeker of de achtbaan nog zal mogen heropenen.

 

#5: Big One – Blackpool Pleasure Beach (119,1 km/u)

Big One werd in 1994 gebouwd door de Amerikaanse achtbaanbouwer Arrow Dynamics. De achtbaan is gebouwd in het Engelse Blackpool Pleasure Beach en pakte bij opening het record voor snelste achtbaan van Europa, dat ze zeven jaar lang in handen had. Big One behaalt een snelheid van 119,1 km/u en was destijds de op twee na snelste achtbaan ter wereld. De achtbaan heeft een hoogte van 64,9 meter en was bij opening de op één na hoogste achtbaan in de wereld en de hoogste van Europa. De achtbaan heeft een lengte van 1675,5 meter, wat gerust enorm lang genoemd kan worden.

 

#4: Expedition GeForce – Holiday Park (120 km/u)

Expedition GeForce werd in 2001 gebouwd door de Zwitserse achtbaanbouwer Intamin Amusement Rides. De achtbaan is gelegen in het Duitse pretpark Holiday Park en behaalt een snelheid van 120 km/u. Bij opening brak Expedition GeForce het zeven jaar oude record “Snelste achtbaan van Europa” van de Big One in Blackpool Pleasure Beach. De achtbaan werd sinds de opening al veertien keer na elkaar uitgeroepen tot beste stalen achtbaan van Europa tijdens de Golden Ticket Awards, die georganiseerd worden door het maandelijks verschijnende pretparkmagazine “Amusement Today”. Expedition GeForce is 53 meter hoog en 1220 meter lang. Het hoogste punt wordt bereikt door een kabellifthill.

 

#3-2: Silver Star – Europa-Park & Schwur des Kärnan – Hansa Park (127 km/u)

Silver Star in het Duitse pretpark Europa-Park en Schwur des Kärnan in het Duitse pretpark Hansa Park zijn beide even snel, en delen samen de tweede plaats in deze lijst.

 

Silver Star – Europa-Park:

Silver Star werd in 2002 gebouwd door de Zwitserse achtbaanbouwer Bolliger & Mabillard in het Duitse pretpark Europa-Park. De achtbaan brak bij opening het record van snelste achtbaan van Europa met een snelheid van 127 km/u. De achtbaan is 73 meter hoog en 1620 meter lang; de top van de achtbaan wordt bereikt met een kettinglifthill. Ondanks de indrukwekkende statistieken is de achtbaan door het relatief rustige ritverloop vrij toegankelijk voor de meeste mensen. De achtbaan is samen met Schwur des Kärnan de op één na hoogste achtbaan van Europa.

 

Schwur des Kärnan – Hansa Park:

Schwur des Kärnan werd gebouwd in 2015 door de Duitse achtbaanbouwer Gerstlauer Amusement Rides in het Duitse pretpark Hansa Park. De achtbaan heeft een snelheid van 127 km/u en een hoogte van 73 meter. De achtbaan heeft een verticale kettinglifthill die zich in een 79 meter hoge toren bevindt. In die toren is ook de first drop van 67 meter te vinden. De achtbaan is 1235 meter lang en heeft één inversie. Schwur des Kärnan is de eerste (en tot nog toe de enige) achtbaan ter wereld die tijdens de optakeling een verticale achterwaartse drop heeft; na deze drop wordt de achtbaan opnieuw omhooggetakeld. Dit in de wereld unieke element werd tot op de dag van de opening geheimgehouden en was een complete verrassing voor de fans. De achtbaan is samen met Silver Star de op één na hoogste achtbaan van Europa.

 

#1: Shambhala – PortAventura Park (134 km/u)

Shambhala werd in 2012 gebouwd door de Zwitserse achtbaanbouwer Bolliger & Mabillard in het Spaanse pretpark PortAventura Park. De achtbaan behaalt een snelheid van 134 km/u en heeft een hoogte van 76 meter, die bereikt wordt door een kettinglifthill. De achtbaan is 1564 meter lang en heeft 25 miljoen euro gekost.

 

 

De toekomst:

Deze top bevat meerdere jonge achtbanen, zo werd er nog een nieuwe snelle achtbaan geopend in 2015 (Schwur des Kärnan) en in 2016 (Wildfire). Ook in 2017 en 2018 staan er nog nieuwe achtbanen op de planningen die in deze lijst zullen komen. Het Poolse pretpark Energylandia zal in 2017 een spectaculaire waterachtbaan openen die de lijst zal binnenkomen op een gedeelde zevende plaats. In 2018 plant het pretpark opnieuw een grote achtbaan die gebouwd zal worden door de Zwitserse achtbaanbouwer Intamin Amusement Rides. De achtbaan krijgt een snelheid van maar liefst 140 km/u en wordt 77 meter hoog. Hiermee wordt het zowel de snelste als hoogste niet gelanceerde achtbaan van Europa.

 

 

Wil je meer en andere top 10’s bekijken? Neem dan zeker hier een kijkje!

 

 

Deze lijst is opgesteld in 2017 aan de hand van de roller coaster data base (rcdb.com) die gegevens bijhoudt van meer dan 8000 achtbanen wereldwijd.