Pairi Daiza kondigt de komst van Tasmaanse duivels aan

Pairi Daiza kan met trots de komst van de eerste Tasmaanse duivels in België aankondigen. Na Denemarken is België het enige andere land in Europa om deze fascinerende en bedreigde diersoort te mogen huisvesten. 

 

Een bedreigde diersoort.

De Tasmaanse duivel, het nog enige vleesetende buideldier, is een bedreigde diersoort. Hij werd volledig uitgeroeid op het Australisch continent en is nu enkel te vinden op het eiland Tasmanië. In 1996 werd de DFTD (Devial Facial Tumour Disease) ziekte geïdentificeerd als één van de belangrijkste doodsoorzaken bij de duivels. Men gaat er inmiddels vanuit dat de helft van de duivels aan deze ziekte is bezweken. In 2008 werd de Tasmaanse duivel dan ook in de categorie ‘bedreigde diersoorten’ van de IUCN Redlist geplaatst. Het aantal duivels in het wild wordt momenteel geschat op nog maar 20.000 tot 75.000 individuen.

 

Prinsen duivels!

De Tasmaanse duivels zijn een officieel beschermde diersoort en hun export werd door de Australische regering  dan ook verboden. Eén uitzondering werd echter gemaakt, bij de geboorte van het eerste kind van de kroonprins Frederik van Denemarken en Mary Elizabeth Donaldson, afkomstig uit Tasmanië. Ter gelegenheid van dit heuglijk evenement werden Tasmaanse duivels aan de zoo van Kopenhagen geschonken. Cradle en Cradoc, nageslacht van de prinselijke duivels uit Denemarken, kwamen deze dinsdagochtend toe in Pairi Daiza.  De twee prinsenbroers werden geboren in 2013 en door hun komst wordt België het eerste Europese land, na Denemarken, dat Tasmaanse duivels mag verwelkomen.

 

Fysieke eigenschappen.

Hij is zo groot als een klein hondje. Zijn robuust en gedrongen lichaampje is amper 60 cm lang en afhankelijk van geslacht en leeftijd weegt hij tussen de 6 en de 12 kg. Mannetjes zijn iets groter dan vrouwtjes. Zijn staart is 25cm breed en dient als voedselreserve daar hij er al zijn vet in opslaat. Zijn vacht is zwart of donkerbruin, vaak met witte vlekken op de borst en op het achterwerk. De kop van de Tasmaanse duivel is ook massief ten opzichte van de rest van zijn lichaam. Hij wordt gekenmerkt door zijn lange snor, zijn kale ronde oren en ijzersterke kaken gevuld met puntige tanden. In proportie met zijn grootte, heeft de Tasmaanse duivel de sterkste kaken van alle zoogdieren. Hij kan zonder moeite beenderen verbrijzelen en is ook het enige buideldiertje wiens voorpoten langer dan zijn achterpoten zijn.  Zijn gehoor en reukzin zijn uiterst ontwikkeld – en net zoals zijn zicht – perfect aangepast aan het jagen op bewegende prooien in de nacht.

 

Een verblijf in de Australische wereld.

Pairi Daiza is uitermate vereerd en is de Zoo van Kopenhagen (Denemarken) dankbaar voor het toevertrouwen van deze eerste Tasmaanse duivels.

Cradle en Cradoc genieten van een splinternieuw verblijf van meer dan 400m2 in Mura Mura, de Australische wereld in Pairi Daiza. Beiden zullen onmiddellijk zichtbaar zijn bij de heropening op zaterdag 1 april.