Het verhaal achter: Tower of Terror – Disneyland Paris

Wie al eens in de Walt Disney Studio’s in Parijs is geweest, heeft ongetwijfeld de attractie “Tower of Terror” bezocht, één van de grootste, hoogste en duurste attracties (18 miljoen euro) ooit gebouwd in het Franse themapark. Het gebouw zelf is gebaseerd op een bestaand hotel in Los Angeles, genaamd “Hollywood Tower Hotel”.

 

Op het eerste zicht lijkt dit een gewoon luxueus hotel, maar als je aandachtig begint rond te kijken, merk je al snel dat er iets niet klopt. Er ontbreken stukken uit de muur, overal ligt stof, het gebouw kraakt en piept. Het lijkt wel alsof er hier al jaren niemand meer is geweest.  Wat is hier toch gebeurd? Wij doen het verhaal achter Tower of Terror voor jou even uit de doeken.

De attractie opende voor het grote publiek op 5 april 2008, oorspronkelijk was de bouw van Tower of Terror al in 2002 gepland, maar het project werd meerdere malen uitgesteld.

Een zeer leuk detail is het feit dat alle personeelsleden, ook wel castmembers genoemd,  klassieke uniformen dragen vanuit de jaren 30-40 van vorige eeuw. Dit brengt je uiteraard nog meer in de sfeer van het verhaal.

Het verhaal:

Het verhaal speelt zich af in het luxuese Hollywood Tower Hotel, gelegen in Hollywood tijdens de jaren 30 van vorige eeuw. Het was het duurste, en meest prestigieuze hotel van heel Hollywood, speciaal gebouwd voor de bourgoisies, de jetset & allerhande filmsterren en regisseurs.

Op een zekere avond (31 oktober 1939 om precies te zijn) werd het hotel getroffen door een bliksem. Door de blikseminslag werden alle hotelgasten, waaronder een lift met 5 passagiers, getransporteerd naar de Twilight Zone, een andere dimensie. Ze waren onderweg naar hun kamer op de 13de verdieping van het hotel. De verwoestingen die zichtbaar zijn aan de buitenkant van het gebouw, zijn tevens afkomstig van dit eigenaardige incident.

Als bezoeker van de attractie maak je als het ware deze bewuste avond opnieuw mee, alsof je er zelf bij was. Treed binnen in dit grote hotel en onderga hetzelfde lot als de ontelbare hotelgasten van destijds.

Via de grote lobby ga je naar de bibliotheek. Wanneer iedereen deze ruimte heeft betreden, gaan de lichten uit en begint er sfeervolle muziek te spelen (afkomstig van het vierde seizoen van de originele Twilight Zone serie). Plots schiet de tv aan en wordt het inleidende verhaal aan de bezoeker verteld (de stem is afkomstig van Rod Serling, een Amerikaans scenarioschrijver, die onder andere meewerkte aan de bovengenoemde serie).  Door het raam zie je dat het buiten stevig onweert.

Vervolgens komen de bezoekers terecht in de Boiler Room. Hier wachten ze op één van de 6 personeelsliften, die hen meeneemt naar bovenliggende verdiepingen (er zijn 6 instapdeuren en 3 liftschachten).

Maar wat gebeurd er ? De lift gaat niet naar boven, maar wel naar achter. Dan gaat de lift plots toch omhoog. De deuren schuiven open en je ziet een grote spiegel. Wat je ziet is de reflectie van alle inzittenden, maar dan slaat de bliksem plots in. Het spiegelbeeld van de bezoekers veranderd in vage blauwe silhouetten. De silhouten verwijden en het lijkt alsof een lege lift overblijft. Alle inzittenden zijn getransporteerd naar de 4de dimensie.

De deuren gaan weer dicht, maar niet voor lang, al snel gaan ze terug open. Nu zien alle inzittenden  een lege hotelgang, waar plots allerlei geesten ronddwalen, het zijn de verdwenen passagiers. De geesten verdwijnen weer even snel als ze gekomen zijn. De gang vervaagt en gaat over in complete duisternis. Het enige wat de bezoeker nog kan aanschouwen zijn die groene liftdeuren die openen in de verte. Al snel blijkt dat de verdwenen passagiers in deze lift blijken te zitten.

De lift maakt vervolgens een val naar beneden, om exact te zijn een val die overeenstemt met de hoogte van 13 verdiepingen (verwijst naar het 13de verdiep, waar de kamer van de 5 oorspronkelijke hotelgasten zich bevond). De lift gaat tekeer als een dolle en gaat op en neer. Net als je denkt dat de lift te pletter zal sIaan op de grond, veert deze omhoog en stijgt met een rotvaart naar de bovenste verdieping van het hotel. De deur schuift terug open en je krijgt een prachtig zicht over de Walt Disney Studio’s, maar veel tijd heb je niet, want al snel duikt de lift de dieperik in. Maak je klaar voor een leuke vrije valervaring.

Op het einde van de rit komt de lift weer tot stilstand en schuift rustig weer naar voren richting de liftdeuren, alle bezoekers kunnen vervolgens rustig uitstappen en bekomen van de emoties.

Weetjes:

 • In 1 lift kunnen 21 bezoekers plaatsnemen.
 • De hoogte van de totale drop bedraagt 38m.
 • Art Deco/Pueblo Deco bouwstijl
 • De toren in Parijs heeft slechts 11 verdiepingen + 2 ondergronds (als je deze optelt, kom je aan 13 verdiepingen)
 • De bibliotheek telt 4000 boeken
 • Er zijn meerdere bibliotheken om de capaciteit te verhogen, in sommige wordt Engels gesproken, in de andere dan weer Frans. Je kan altijd aan één van de castmembers je voorkeur vragen.
 • Alle klokken in het hotel staan op 08:05 (het uur van de blikseminslag)
 • Dagelijks wordt de attractie bediend door 16-22 castmembers
 • In 1997 werd een film rond het verhaal gemaakt

 

Twilight Zone serie verwijzingen:

 • In de lobby zit Talky Tina, de pop uit de aflevering “Living Doll”.
 • In de bibliotheek staat de mystieke Seermachine uit de aflevering “Nick of time”.
 • In de lift hangt een sticker die aangeeft dat de lift voor het laatst is nagekeken op 2 oktober 1959. Dat is de datum waarop de eerste aflevering van The Twilight Zone werd uitgezonden. De lift zou zijn nagekeken door een zekere Mr. Cadwallader, het is de sinistere zakenman uit de aflevering “Escape Clause”.

 

Intro  Attractie :

 

Intro Twilight Zone Serie:

 

Bron: Wikipedia, dlrp-magic