Boekrecensie: Theme Park Design

Er zijn al heel wat boeken over het begip ‘pretparken’ verschenen, maar het meest complete tot nu toe is, naar onze mening, het boek ‘Theme Park Design’. Het werd geschreven door David Younger (creative designer bij Disney), in samenwerking met Tony Baxter en Joe Rohde, geen onbekenden in het pretparkwereldje.
Pretparken brengen de bezoeker al jaren naar een andere wereld, een wereld waar de verbeelding en plezier centraal staan. Men wordt ondergedompeld in allerlei fantasiewerelden, denk maar aan een piratenwereld of het heelal, de Jungle of één of andere historische periode.

Maar deze plaaten komen er niet vanzelf. Jarenlang is een team bezig met alle voorbereidingen. “Welk attractietype kiezen we? Maken we een themapark, een dierenpark, een waterpark of gewoonweg een pretpark? Of misschien een combinatie ervan? En wat zijn de exacte verschillen? Welke boodschap willen we overbrengen? Wat moet de attractie zeker bevatten? Kiezen we voor iets spectaculairs of eerder iets familiaals? Welk thema krijgt de attractie? Hoeveel kost ons dit gehele project?” Dit en vele andere vragen worden duchtig bestudeerd door mensen die we ‘Theme Park Designers noemen.

David Younger, Tony Baxter & Joe Rohde zijn mensen met zulk bijzonder beroep. Tony Baxter bijvoorbeeld werkte mee aan enorme Disney projecten waaronder Big Thunder Mountain, Star Tours, The Indiana Jones Adventure: Temple of the forbidden eye en Splash Mountain en ontelbare anderen.

De inspiratie voor dit boek haalde de auteur uit ontelbare interviews met personen uit het wereldje. Samen met hen besprak hij hun bevindigen, meningen en opvattigen omtrent dit onderwerp.

Dit 550 pagina’s dikke boek ontleedt als het ware de volledige pretparkindustrie, niets blijft onaangeroerd. We geven jullie graag even een kort overzichtje van wat er in dit speciale boek precies behandeld wordt door de auteur.

Hoofdstuk 1: Medium
Hier wordt netjes uitgelegd wat het begrip ‘Themed Design’ nu exact is. Wat zijn pretparken en hoe zijn ze ontstaan?

Hoofdstuk 2: Business
Ontdek de verschillende businessmodellen die pretparken (of themaparken) hanteren. Welke kosten zijn er aan het park verbonden? Zal het rendabel zijn? Hoeveel personeel kunnen we in dienst nemen?

Hoofdstuk 3: Process
Het volledige process van idee tot preopening.

Hoofdstuk 4: Theme
Ontdek welke thema’s er zoal bestaan: piraten, het heelal, de toekomst, het verleden, de jungle, sprookjes, …, noem maar op, het komt allemaal aan bod.
Elk thema vereist natuurlijk een bepaalde stijl, design en sfeer. Hoe dat wordt bekomen, kom je hier te weten.

Hoofdstuk 5: Story
Een leuk thema is 1 ding, een sterk verhaal achter het thema is een ander paar mouwen.
Hoe wordt een verhaal opgebouwd? Waar haalt men inspiratie? Wie of wat is een ideaal hoofdpersonage? Hoe verwerken we het geheel in de themazone? Moet de bezoeker zich identificeren met het karakter en hoe verloopt de communicatie?

Hoofdstuk 6: Design
Alle designtips: van groottes van attributen tot de uitwerking van bepaalde stijlen.

 Hoofdstuk 7: Theme Park Design
Wat is de juiste verhouding tussen attracties voor jongeren en diegene voor een iets ouder publiek? Hoe pakken we juist het marketinggegeven aan? Welke voorzieningen moeten er geregeld worden voor het personeel? Wat zal de lay-out worden voor het parkplan? Op deze vragen wordt in dit hoofdstuk een oplossing aangeboden.

Hoofdstuk 8: Land Design
Ontdek hoe men de infrastuctuur van een park vormgeeft. Welke invloed heeft het landschap? Welke themazones zijn er gepland? Dienen er transitzones te worden aangelegd? Hoeveel restaurants, parades, shops, toiletten, vuurwerkshows plannen we, en waar komen deze exact in het park?
Hoofdstuk 9: Attraction Design
De keuze van het attractietype.

 

Het boek bestaat in 2 versies: met een flexibele of verstevigde papieren kaft en een luxeversie met een stevige harde cover.

14793868_10153975645047546_2146634119_n

 

Wanneer je het boek begint te lezen, wordt je er echt in meegezogen. Het leest als een sneltrein, we spreken uit ondervinding. Het is een ware must voor elke pret-, thema-, dieren- of waterparkfan.

 

Bron: ThemeParkDesign