Liseberg gaat grootste B&M Dive Coaster van Europa openen!

Het Zweedse toppretpark Liseberg gaat 4 jaar na de grote achtbaan Helix, een nieuwe achtbaan bouwen. Opnieuw wordt het er eentje van wereldformaat want er staat niets minder op het programma dan de grootste B&M Dive Coaster van Europa.

De Dive Coaster zal de naam “Valkyria” krijgen en wordt gebouwd door de Zwitserse achtbaanbouwer Bolliger & Mabillard (B&M). Valkyria wordt 750 meter lang en zal een maximale snelheid van 105 km/u behalen. Het enorme gevaarte zal een hoogteverschil van ongeveer 50 meter krijgen, ter vergelijking, Baron 1898 in de Efteling is 30 meter hoog. Verder zou de achtbaan ook 3 inversies krijgen, een Immelmann, een Zero-G Roll en een afsluitende inversie. Hiermee zou de achtbaan zowel de hoogste, snelste en langste Dive Coaster van Europa worden en ook nog eens de meeste inversies op een Dive Coaster in Europa. De verwachte openingsdatum van Valkyria is 2018.

Maar bij deze nieuwe Dive Coaster zal het niet blijven. Naast Valkyria zal het park nog een tweede attractie openen. Dit wordt een Giant Frisbee van 41,5 meter hoog. De attractie zal openen in 2017 en krijgt de naam “Loke”. De Giant Frisbee kan je het best vergelijken met de Sledgehammer in Bobbejaanland. Loke zal in de buurt van de houten achtbaan Balder komen te liggen en zal gebouwd door Intamin Amusement Rides.

Het enige spijtige nieuws van dit alles, is dat de gelanceerde achtbaan Kanonen zou verdwijnen want de nieuwe achtbaan zou op deze plaats komen te staan. Kanonen is gebouwd door de Zwitserse achtbaanbouwer Intamin Amusement Rides en heeft een hoogte van 24 meter. De achtbaan behaald een maximale snelheid van 75km/u in amper 2 seconden tijd. Kanonen is helemaal nog niet zo oud want deze werd pas in 2005 geopend.

Morgen komt er een grote persconferentie met meer informatie over de twee projecten.

 

Bron: parkerlebnis, themepark.nl, Liseberg

Foto’s: Liseberg