In de kijker: Het Efteling Sprookjesbos – De Kikkerkoning

Iedereen die in de Efteling is geweest kent ongetwijfeld het Sprookjesbos. Dit beboste parkgedeelte (Het Marerijk) maakt al deel uit van het park sinds het ontstaan ervan. De allereerste sprookjes, ontworpen door Anton Pieck en Peter Reijnders, openden op 13 mei 1952. Ze vormden de basis voor het succes dat de Efteling sindsdien kent. Alle sprookjes (of scènes eruit) worden uitgebeeld in een tafereeltje in openlucht. Dit gebeurt aan de hand van animatronics, projecties, beelden of fonteinen. Door de luidsprekers klinkt het volledige sprookje. In deze “In de kijker”, nemen we dit speciale gebied onder de loep.

 

 

De kikkerkoning (1952):

Een fontein met 4 kikkers en een gouden bal in het midden, dat moet ongetwijfeld het sprookje van de Kikkerkoning zijn.

Verhaal:

Er woonde eens een super verwend prinsesje in een paleis hier ver vandaan. Op een dag liet ze per ongeluk haar gouden speelbal in een diepe vijver vallen. Plots wordt haar bal opgedoken door een grote kikker. Als dank daarvoor beloofde het prinsesje dat de kikker van haar bordje mocht eten en in haar bedje mocht slapen. Samen wandelen ze terug naar het paleis, maar wanneer de kikker aankomt op het paleis weigerde het prinsesje zich aan haar belofte te houden.
De koning wees het prinsesje erop dat ze haar belofte moest nakomen, want belofte maakt schuld, luidt de wijze spreuk.
Met tegenzin liet het prinsesje de kikker van haar gouden bordje eten, maar wanneer hij ‘s avonds in haar bedje wilde slapen had ze er genoeg van. Ze pakte de kikker op en smeet hem tegen de muur

Maar wat toen gebeurde, had ze niet verwacht, de kikker veranderde in een knappe prins. Jaren geleden was hij namelijk betoverd door een boze heks. Het prinsesje werd op slag verliefd op hem. Een dag later verscheen er ineens een koets met acht witte paarden aan de poort van het paleis. De koetsier nam de prins en het verliefde prinsesje mee naar het kasteel van de prins. Ze leefden hier nog lang en gelukkig.
De opmerkzame lezer onder jullie denkt nu hoogstwaarschijnlijk: hé, wacht eens, de kikker veranderde toch door een kus van de prinses? Wel, dan heb je niet geheel ongelijk. De versie die hierboven staat beschreven is de originele versie van het sprookje. Pas in een latere versie werd het smijten van de kikker veranderd in het geven van een kus.