Top 10 snelste stalen achtbanen van Europa

Het is maandag en onze goede gewoonte zegt dat we dan een nieuwe 10 top publiceren. Onlangs werden eindelijk de statistieken van Taron onthuld, de snelste multi-launch coaster ter wereld, genoeg reden voor ons om een lijstje te maken van de 10 snelste stalen achtbanen van Europa. Vorige week bespraken we de 10 meest succesvolle pretparkgroepen

 

#10-11: Nefeskesen – Vialand & Divertical – Mirabilandia (110 km/u)

Nefeskesen en Divertical behalen beide een snelheid van 110km/u, daarom delen ze samen de 10de plaats in deze lijst.

 

Nefeskesen – Vialand:

Nefeskesen werd in 2014 gebouwd door de Zwitserse achtbaanbouwer Intamin Amusement Rides in het Turkse pretpark Vialand. Het pretpark ligt op maar enkele kilometers van de Aziatische grens maar nog net op Europees grondgebied. De achtbaan behaald tijdens haar lancering een snelheid van 110 km/u. Nefeskesen is 50 meter hoog en heeft 2 inversies en een over-banked curve.

 

Divertical – Mirabilandia:

Divertical is de snelste en hoogste watercoaster ter wereld en werd gebouwd in 2012 door de Zwitserse achtbaanbouwer Intamin Amusement Rides in het Italiaanse pretpark Mirabilandia. Divertical heeft een snelheid van 110km/u en een hoogte van 60 meter. De rit begint met een boottochtje door het water gevolgd door een optakeling van de lift tot 60 meter hoogte. Hierna volgt een grote drop met een splash in het water gevolgd door een achtbaangedeelte die uitmondt met een drop in het water.

 

#9: Taron – Phantasialand (117 km/u)

Taron werd gebouwd in 2016 door de Zwitserse achtbaanbouwer Intamin Amusement Rides in het Duitse pretpark Phantasialand. De achtbaan is de snelste multi-launch coaster ter wereld en bevat in totaal 2 lanceringen. Tijdens de lanceringen behaal je een maximale snelheid van 117 km/u en kom je op een maximale hoogte van 30 meter. De achtbaan heeft eveneens een behoorlijke lengte want hij is 1320 meter lang waardoor het de 8ste langste stalen achtbaan van Europa is.

 

#8: Big One – Blackpool Pleasure Beach (119,1 km/u)

Big One werd in 1994 gebouwd door de Amerikaanse achtbaanbouwer Arrow Dynamics. De achtbaan is gebouwd in het Engelse Blackpool Pleasure Beach en pakte bij opening het record voor snelste achtbaan van Europa, welke ze 7 jaar lang in handen had. Big One behaald een snelheid van 119,1 km/u en was destijds de 3de snelste achtbaan ter wereld. De achtbaan heeft een hoogte van 64,9 meter en was bij opening de 2de hoogste achtbaan in de wereld en de hoogste van Europa. De achtbaan heeft een lengte van 1675,5 meter en is daarmee de 2de langste stalen achtbaan van Europa is.

 

#7: iSpeed – Mirabilandia (120 km/u)

iSpeed werd in 2009 gebouwd door de Zwitserse achtbaanbouwer Intamin Amusement Rides. De achtbaan is in het Italiaanse Mirabilandia gebouwd en wordt in 2,2 seconden tot een snelheid van 100 km/u gelanceerd. De maximale snelheid bedraagt 120 km/u en de achtbaan is 55 meter hoog. iSpeed is 1 kilometer lang, heeft 2 inversies en is daarmee de snelste multi-inversie achtbaan van Europa.

 

#6: Expedition GeForce – Holiday Park (120 km/u)

Expedition GeForce werd in 2001 gebouwd door de Zwitserse achtbaanbouwer Intamin Amusement Rides. De achtbaan is gelegen in het Duitse pretpark Holiday Park en behaald een snelheid van 120 km/u. Bij opening verbrak Expedition GeForce het 7 jaar oude record snelste achtbaan van Europa van de Big One in Blackpool Pleasure Beach. De achtbaan werd sinds de opening al 14 keer na elkaar uitgeroepen tot beste stalen achtbaan van Europa tijdens de Golden Ticket Awards die georganiseerd worden door het maandelijks pretparkmagazine Amusement Today. Expedition GeForce is 53 meter hoog en 1220 meter lang.

 

#4-5: Schwur des Kärnan – Hansa Park & Silver Star – Europa Park (127 km/u)

 

Silver Star – Europa Park

Silver Star werd in 2002 gebouwd door de Zwitserse achtbaanbouwer Bolliger & Mabillard in het Duitse pretpark Europa-Park. De achtbaan verbrak bij opening het record van snelste achtbaan van Europa met een snelheid van 127km/u. De achtbaan is 73 meter hoog en 1620 meter lang. Ondanks de indrukwekkende statistieken is de achtbaan door het relatieve rustige ritverloop vrij toegankelijk voor de meeste mensen. De achtbaan is samen met Schwur des Kärnan de 2de hoogste achtbaan van Europa.

 

Schwur des Kärnan – Hansa Park

Schwur des Kärnan is gebouwd in 2015 door de Duitse achtbaanbouwer Gerstlauer Amusement Rides in het Duitse pretpark Hansa Park. De achtbaan heeft een snelheid van 127 km/u en een hoogte van 73 meter. De achtbaan heeft een verticale lifthill die zich in een 79 meter hoge toren bevind. In die toren is ook de first drop van 67 meter te vinden. De achtbaan is 1235 meter lang en heeft 1 inversie. Schwur des Kärnan is de eerste en tot nog toe de enige achtbaan ter wereld die tijdens de optakeling een verticale achterwaartse drop heeft, na deze drop wordt de achtbaan opnieuw omhoog getakeld. Het wereldunieke element werd tot op de dag van de opening geheim gehouden en was een complete verassing voor de fans. De achtbaan is samen met Silver Star de 2de hoogste achtbaan van Europa.

 

#3: Stealth – Thorpe Park (128,7 km/u)

Stealth werd in 2006 gebouwd door de Zwitserse achtbaanbouwer Intamin Amusement Rides in het Engelse pretpark Thorpe Park. De achtbaan wordt in 1,9 seconden van 0 tot 128,7 km/u gelanceerd en verbrak bij opening het Europese snelheidsrecord van Silver Star. Stealth is 62,5 meter hoog en 400 meter lang. Tijdens de lancering krijgen de bezoekers 4,5 G verwerkt.

 

#2: Shambhala – PortAventura Park (134 km/u)

Shambhala werd in 2012 gebouwd door de Zwitserse achtbaanbouwer Bolliger & Mabillard in het Spaanse pretpark PortAventura Park. De achtbaan behaald een snelheid van 134 km/u en heeft een hoogte van 76 meter wat het de hoogste achtbaan van Europa maakt. De achtbaan is 1564 meter lang en heeft 25 miljoen euro gekost. Shambhala is de snelste achtbaan van Europa met een klassieke lifthill.

 

#1: Furius Baco – PortAventura Park (135 km/u)

Furius Baco werd in 2007 gebouwd door de Zwitserse achtbaanbouwer Intamin Amusement Rides in het Spaanse pretpark PortAventura Park. De achtbaan heeft een snelheid van 135 km/u en is daarmee de snelste Wing Coaster ter wereld. Furius Baco behaald zijn topsnelheid van 135 km/u in 3,5 seconden. Hierdoor heeft PortAventura Park zowel de snelste als tweede snelste achtbaan van Europa in hun park staan. De achtbaan heeft 1 inversie en is 850 meter lang. Furius Baco heeft 15 miljoen euro gekost. Dit is tevens de enige Wing Coaster die gebouwd werd door Intamin Amusement Rides.

 

 

Het verleden:

Op 31 oktober 2013 opende de snelste achtbaan die Europa ooit gehad heeft. De achtbaan kreeg de naam Ring Racer en werd gebouwd langs de start en finish strook op het legendarische Duitse race circuit de Nürburgring. Op 9 juli 2009 werd de achtbaan tijdens de Grote Prijs Formule 1 van Duitsland voorgesteld aan het grote publiek. Alleen een klein select groepje van mensen mocht de achtbaan uitproberen aan een sterk verlaagde snelheid. De achtbaan zou dankzij een pneumatische lancering een snelheid halen van 216,9 km/u, wat het de snelste achtbaan ter wereld zou maken op dat moment. Door technische problemen werd de opening van de baan uitgesteld. Op 3 september 2009 gebeurde er tijdens een testrit een ontploffing omdat de achtbaan de waanzinnige lancering van 216,9 km/u in 2,5 seconden niet aankon. Uiteindelijk werd de snelheid teruggeschroefd naar 160 km/u die behaald werd in 2 seconden. De opening van Ring Racer werd door aanhoudende problemen 4 jaar uitgesteld tot 31 oktober 2013. Na amper 4 dagen was het seizoen alweer voorbij en de achtbaan sloot om het volgende jaar weer opnieuw open te gaan. Het racecircuit werd echter in de winter verkocht en de nieuwe eigenaars sloten de achtbaan permanent door de hoge operationele kosten. Ring Racer is 37,5 meter hoog en de 1212 meter lange track loopt door verschillende gebouwen van het domein. De achtbaan staat sinds 2014 te koop, maar het is niet duidelijk of er ooit voldoende interesse zal zijn voor deze zeer locatie afhankelijke achtbaan te kopen.

 

De toekomst:

In 2017 zal het Spaande PortAventura Resort een tweede pretpark openen genaamd Ferrari Land. In dit nieuw pretpark zal een achtbaan open met een snelheid van 180 km/u wat het de snelste achtbaan van Europa zal maken. Door de nieuwe achtbaan zal PortAventura Resort de volledige Europese top 3 van snelste achtbanen in handen krijgen. De achtbaan wordt 112 meter hoog en zal het best te vergelijken zijn met Stealth. De achtbaan wordt de 4de snelste achtbaan van de wereld en de 5de hoogste van de wereld. Aangezien dit de top 10 lijst is van 2016 is deze achtbaan nog niet in de lijst opgenomen.

 

Wil je meer en andere top 10’s bekijken? Neem dan zeker hier een kijkje!

 

 

Deze lijst is opgesteld in 2016 aan de hand van de roller coaster data base (rcdb.com) die gegevens bijhoud van meer dan 7800 achtbanen wereldwijd.