De zomer gaat nog maar van start in Pairi Daiza

Baby P : 2,5 kilo en een lief panda-snoetje.

De baby reuzenpanda, geboren op 2 juni in Pairi Daiza, tijdelijk en lieflijk « Baby P » gedoopt, legt de verdere stappen van het leven af onder toeziend oog van zijn verzorgers en Chinese experten. In zijn eerste levensweken is hij, dankzij de goede zorgen van moeder Hao Hao, op fascinerende wijze geëvolueerd van een klein roos muisje van 171 gram naar een ware mini panda van meer dan 2560 gram die zijn ogen opent en de wereld rondom hem ontdekt. Hij zal nog even moeten wachten om naar buiten te mogen gaan of zijn naam te horen. Maar, Baby P’s vooruitgang en de goede relatie met mama Hao Hao hebben de experts over de streep gehaald : het is tijd voor de volgende stap.

Zeer binnenkort zal Hao Hao dus met haar pandawelpje naar het binnenverblijf  (De Panda Grot) verhuizen.

Recente foto’s:

0rang-oetans.

 

Publieke verschijning van Gempa !

Hij kwam aan het begin van de zomer in Pairi Daiza aan, Gempa het eerste orang-oetan mannetje van Pairi Daiza liet zich afgelopen dinsdag 26 juli voor het eerst zien aan de bezoekers. Sinta, zijn nieuw levensgezel, bleef geïntrigeerd binnen en observeerde vanop afstand hoe Gempa op verkenning ging in hun nieuw buitenverblijf. Sinta zal ongetwijfeld haar nieuwsgierigheid niet lang meer kunnen bedwingen. Beiden orang-oetans konden het al heel snel prima met elkaar vinden. Ook met hun verzorgers klikt het goed.

 

Een eerste ontmoeting in Pairi Daiza ? Eigenlijk niet.

Ook al hadden ze elkaar nooit geroken of aangeraakt, Sinta en Gempa waren eigenlijk geen vreemden voor elkaar wanneer ze in Pairi Daiza aankwamen.

Om de overgang zo vlot mogelijk te laten verlopen hadden hun respectievelijke verzorgers in de aanloop van hun verhuis al reeds een videodate georganiseerd. Zo werd Sinta nog voor vertrek voorgesteld aan Gempa dankzij de hedendaagse technologie. De reacties werden bestudeerd en gaven goede hoop, daar beide orangs geboeid en geamuseerd waren door wat ze op het scherm te zien kregen.

 

Video:

 

Gorilla’s

 

Dayo, Shomari en Wazungu : de eerste gorilla’s in Pairi Daiza  

Dayo (8 jaar) en Shomari (9 jaar) zijn twee halfbroers die werden geboren in Amsterdam (Artis Zoo). Samen met Wazungu (geboren in 2002), aangekomen uit Zoo Schmiding (Krenglbach, Oostenrijk) vormen zij de eerste groep gorilla’s van Pairi Daiza. De drie gorilla’s bevinden zich in één van de speciaal voor hen gebouwde vulkanen op het meer, in de Terre des Origines.

 

De Westelijke Laaglandgorilla’s

In hun habitat in Centraal-Afrika, aan de Atlantische Oceaan (Kameroen, Gabon, Congo-Brazzaville, Angola, Centraal-Afrikaanse Republiek) leefden er een twintigtal jaar geleden bijna 100.000 gorilla’s. Ze worden nu geclassificeerd als ‘kritisch bedreigd’ als gevolg van de ontbossing, stroperij en ziektes zoals Ebola.

 Ondanks hun indrukwekkende verschijning zijn het vreedzame en zachtaardige dieren.

De Westelijke Laaglandgorilla’s leven in de equatoriale bossen en wetlands, tot op 1500 m hoogte, aan de Atlantische kant van Centraal-Afrika.

Het zijn voornamelijk herbivoren. Ze voeden zich met wortels, kruiden, bladeren en schors, en ook seizoensvruchten; af en toe met insecten maar nooit met vlees.

Ze slapen in nesten van takken die ze elke nacht ruwweg, naar gelang hun dagelijkse verplaatsingen om voedsel te zoeken, bouwen op de grond of in bomen.

Het zijn ook sociale dieren, ze leven in familieverband (tot 15 apen per groep). Gorilla’s zijn ook één van de sterkste dieren in hun soort, zo rekent men dat een gorilla de kracht van zes mannen heeft. Pairi Daiza zal de nodige tijd laten aan de gorilla’s om te wennen aan hun leefomgeving en aan elkaar. Een precieze datum van zichtbaarheid voor het publiek is momenteel ongekend. Deze zal zo snel mogelijk gecommuniceerd worden.

 

Foto’s: