Uitgetest: Klugheim – Phantasialand

Onlangs opende Phantasialand het gloednieuwe themagebied Klugheim. Ook Themeparkfreaks brachten het park zo snel mogelijk een bezoekje om deze zone met de daarbij horende attracties te gaan ontdekken.

 

Klugheim, veel meer dan een themazone.

Wanneer je Klugheim binnen wandelt, lijkt het alsof je in een volledig nieuwe wereld terecht bent gekomen. Je waant je niet meer in Phantasialand maar echt in Klugheim. Alle details in de aankleding, de basaltrotsen, de sfeer, muziek en zo veel meer dompelen je werkelijk onder in het pareltje dat Klugheim geworden is.

Klugheim wordt getypeerd door smalle paadjes en vooral de alom aanwezige achtbaan Taron, werkelijk overal zie je deze achtbaan passeren. Het dorpspleintje bruist van de sfeer, dankzij de krachtige muziek van de hand van IMAscore, maar ook de aankleding en het gebruik van hout. Op dit dorpsplein vind je enkele horecapunten terug.

Bij Heißen Baldur vind je flammkuchen en bij Kornmüller’s Crêpes lekkere pannenkoeken. Het grootste restaurant is Rutmore’s Tavern, waar je authentieke gerechten kan proeven.

We kunnen enkel maar besluiten dat deze zone niet met woorden te beschrijven valt, foto’s en filmpjes doen je watertanden, maar wanneer je werkelijk in deze zone staat kan je echt beleven wat Klugheim nu werkelijk is. Een zone die je in geen enkel ander park zal terug vinden, volledig uniek en authentiek.

Dit is werkelijk wereldklasse, zelfs zonder de attracties te berijden kan je hier uren rondlopen en van de ene verbazing in de andere vallen.

 

Raik

Raik is de kleinste achtbaan van deze zone. Maar size doesn’t matter in dit geval, of toch? Raik behaalt twee wereldrecords. Deze familie boomerang achtbaan werd gebouwd door Vekoma. Raik is de grootste en snelste in zijn soort.

De ingang van Raik is gelegen onder in de zone. Via een weggetje langs de rotswand betreed je het prachtige stationsgebouw, waar je meteen ziet dat het verhaal rond deze attractie te maken heeft met de tijd. Net als de achtbaan zal de tijd vooruit en achteruit lopen.

Bij grote drukte kan de wachttijd hier wel snel oplopen, omdat deze achtbaan maar een treintje bezit, maar je hebt de optie de single rider wachtrij te kiezen, hierbij zal je de lege plekjes in het treintje opvullen.

Het treintje van de achtbaan ziet er geweldig uit, totaal niet het standaardtreintje dat je op zulke achtbanen ziet. Een klein minpuntje kunnen de beugels zijn, vooral voor langere mensen of mensen die iets bredere benen hebben.

In het station weerklinkt geweldige muziek. De rit begint achterwaarts de lifthill op, waarna je los gelaten wordt en doorheen het station raast. Meteen valt op hoe snel deze achtbaan wel is, veel sneller dan we verwacht hadden. Tijdens de rit raas je langsheen het decor, maar ook de interactie met Taron valt enorm op. Wanneer je de tweede lifthill bereikt kan je maar een seconde genieten van de rust, want meteen leg je de rit ook achterwaarts af.

We kunnen dan ook besluiten dat ook Raik een aanrader is, voornamelijk bedoeld voor de jongste, die al een ritje met begeleiding kunnen maken vanaf 1.00 meter, maar ook voor volwassenen is dit baantje zeker een ritje waard.

 

 

Taron

Taron is een multi-gelanceerde achtbaan, gebouwd door Intamin. De wachtrij betreed je net als bij Raik via een indrukwekkende houten poort. De wachtrij op zich is al een beleving: de aankleding, muziek en vooral het kluwen aan achtbaantrack die je overal ziet, maakt ze zeer indrukwekkend.

Je hebt bij Taron, net als bij Raik, de keuze tussen drie wachtrijen, de reguliere, de fronseat wachtrij, die net voor het stationsgebouw begint. De wachttijd hier is uiteraard veel langer, maar zeker en vast een aanrader om deze achtbaan een keer volledig vooraan te beleven. Je kan ook kiezen voor de single rider wachtrij, op deze manier vul je de lege plekken op in de trein.

Het stationsgebouw is adembenemend mooi. Het oog voor detail is hier werkelijk alom aanwezig. In het station weerklinkt prachtige muziek, die aan het begin van je rit veel harder en dreigender wordt.

De rit begint met een bocht naar rechts, waarna je tot volledige stilstand komt op de lanceerstrook, iets dat wij een enorme meerwaarde vonden, vertrekken vanuit stilstand met een krachtige lancering maakt een enorm verschil.

Tijdens de rit beleef je pakken airtime, snel bochtenwerk en interactie met het prachtige decor. Wanneer je al met een rotvaart door de baan scheurt, beland je in de tweede lanceerzone, ditmaal wordt je gelanceerd wanneer je al een hoge snelheid hebt, een enorme boost aan snelheid wordt hierdoor gecreëerd. Deze tweede lancering voelt mogelijk nog intenser aan dan de eerste, net na de lancering passeer je langs een waterval, die je zelfs een beetje kan voelen.

Ons eindoordeel is dan ook dat deze achtbaan ongezien was voor ons, de kracht, de snelheid, het prachtige decor en treintje maken dit een achtbaan die kan wedijveren met de andere toppers uit de wereld en er zeker niet moet voor onderdoen.