Top 10 snelste achtbanen van Nederland

Het is maandag en bijgevolg de eerste dag van een lange werkweek. Het is goed weer buiten en alle parken zijn geopend. Eigenlijk kijk je nu al stiekem uit naar het weekend en de komende pretparkuitstapjes. Om je af te leiden van deze maandag en je pretparkdromen aan te wakkeren, maakten we een lijstje van de 10 snelste achtbanen van Nederland. Vorige week lieten we je kennis maken met de 10 pretparken in de wereld waar je het meest over kop kan.

 

Dit is de top 10 van 2016. Voor de top 10 van dit jaar klik hier.

 

Omdat een aantal achtbanen een even snel gaan, is het een top 12 geworden.

 

#10-12: Booster Bike, Joris en de Draak, Python (75km/u)

Python – Efteling:

Python werd gebouwd in 1981 door de Nederlandse achtbaanbouwer Vekoma in de Efteling. De achtbaan behaalt een maximale snelheid van 75km/u en is 29 meter hoog. Tijdens de rit van 750 meter gaan de bezoekers 4 keer over kop. De Python had bij opening de meeste inversies van alle achtbanen in Europa. Pas 8 jaar later werd dit record verbroken met de opening van Goudurix in Parc Astérix (Frankrijk). In Nederland duurde het 13 jaar voor het record verbroken werd.

 

Booster Bike – Toverland:

Booster Bike werd gebouwd in 2004 door de Nederlandse achtbaanbouwer Vekoma in Toverland. De gelanceerde achtbaan behaald een snelheid van 75km/u in 3 seconden en is 15 meter hoog. Passagiers leggen het parcours van 600 meter af op een treintje bestaande uit motorzitjes. Deze achtbaan kreeg in 2016 nog een grondige revisie, om zo weer heel wat jaren plezier te kunnen aanbieden.

 

Joris en de Draak – Efteling:

Joris en de Draak bestaat uit twee duellerende houten achtbanen gebouwd in de Efteling in 2010 door de Amerikaanse achtbaanbouwer Great Coasters International. Beide achtbanen behalen een maximale snelheid van 75km/u en zijn 22,1 meter hoog. Beide banen zijn 787,9 meter lang en hebben 12 miljoen euro gekost. De linkse achtbaan heeft de naam Water gekregen, de rechtse de naam Vuur.

 

#9: Speed of Sound – Walibi Holland (75,6km/u)

Speed of Sound werd gebouwd in 2000 door de Nederlandse achtbaanbouwer Vekoma in Walibi Holland. De achtbaan heeft een snelheid van 75,6km/u en een hoogte van 35,5 meter. Het ritje van 285 meter bevat 3 inversies. Het parcours wordt zowel voorwaarts als achterwaarts afgelegd waardoor de bezoekers in totaal 6 keer over kop gaan. Tijdens de rit zijn er grote G krachten tot maar liefst 5,2G. De achtbaan is de 9de snelste en de 2de hoogste achtbaan van Nederland. Wat Speed of Sound uniek maakt ten opzichte van andere achtbanen, is dat deze sinds 2011 muziek heeft in de treinen. Van 2011 tot 2014 was een aangepaste versie van het popnummer Hello World te horen, die je hier kan beluisteren. Vanaf 2015 werd het lied vervangen door een housenummer dat gemaakt werd door DJ Randy van Velde. Het liedje kan je hier beluisteren.

 

#8: Thunder Loop – Attractiepark Slagharen (77km/u)

Thunder Loop werd gebouwd in 1979 door de Duitse achtbaanbouwer Schwartzkopf in Attractiepark Slagharen. De achtbaan behaalt een snelheid van 77km/u en is 24,5 meter hoog. Tijdens de rit van 592 meter krijgen de bezoekers 1 inversie voorgeschoteld. Na het verwijderen van Münchner Bahn in 1986 die opgebouwd stond op het terrein van de Beekse Bergen, werd Thunder Loop de snelste achtbaan van Nederland. Dit bleef ze tot 1994. Bij opening was de achtbaan 2 jaar lang de hoogste achtbaan. Tevens was het Nederlands eerste achtbaan met een inversie. Thunder Loop zal dit jaar haar laatste rondjes rijden om plaats te maken voor een nieuwe spectaculaire achtbaan die in 2017 moet openen.

 

#6-7: Condor – Walibi Holland & Robin Hood – Walibi Holland (80km/u)

Condor – Walibi Holland:

Condor werd gebouwd in 1994 door de Nederlandse achtbaanbouwer Vekoma in Walibi Holland. De Suspended Coaster behaalt een topsnelheid van 80km/u en is 31 meter hoog. Tijdens de rit van 662 meter gaan de bezoekers 5 maal over kop.

 

Robin Hood – Walibi Holland:

Rodin Hood werd gebouwd in 2000 door de Nederlandse achtbaanbouwer Vekoma in Walibi Holland. De houten achtbaan behaalt een topsnelheid van 80km/u en is 32 meter hoog. Robin Hood is 1035 meter lang en is daarmee de derde langste achtbaan van Nederland.

 

#5: Troy – Toverland (86,9km/u)

Troy werd in 2007 gebouwd door de Amerikaanse achtbaanbouwer Great Coasters International in Toverland. De achtbaan heeft een snelheid van 86,9km/u en een hoogte van 31,9 meter. Troy is 1077,2 meter lang en heeft 6,5 miljoen euro gekost. Hiermee is Troy zowel de snelste, hoogste als langste houten achtbaan van de Benelux. Tijdens de bouw van de achtbaan verwoeste een storm een deel van de lift hill waardoor die opnieuw moest worden opgebouwd.

 

#4: Lost Gravity – Walibi Holland (87km/u)

Lost Gravity werd dit jaar (2016) gebouwd door de Duitse achtbaanbouwer Mack Rides in Walibi Holland. De achtbaan heeft een topsnelheid van 87km/u en is 32 meter hoog. Lost Gravity is de 4de snelste achtbaan en samen met Robin Hood de 3de hoogste achtbaan van Nederland. Tijdens het ritje gaan de bezoekers 2 maal over kop. De buitenste zitjes van de achtbaan zijn vloerloos.

 

#2-3: Xpress: Platform 13 – Walibi Holland & Baron 1898 – Efteling (90km/u)

Xpress: Platform 13 – Walibi Holland:

Xpress: Platform 13 werd gebouwd in 2000 door de Nederlandse achtbaanbouwer Vekoma in Walibi Holland. De gelanceerde achtbaan behaalt een topsnelheid van 90km/u in 2,8 seconden en is 25,8 meter hoog. Xpress is 996 meter lang en bevat 3 inversies.

 

Baron 1898 – Efteling:

Baron 1898 werd gebouwd in 2015 door de Zwitserse achtbaanbouwer Bolliger & Mabillard in de Efteling. De Dive Coaster behaalt tijdens de first-drop, die bijna loodrecht is, een snelheid van 90km/u. Baron 1898 is 30 meter hoog, maar omdat de first drop 7 meter ondergronds gaat is er een maximaal hoogteverschil van 37,5 meter. De achtbaan is 501 meter lang en bevat 2 inversies.

 

#1: Goliath – Walibi Holland (106km/u)

Goliath werd gebouwd in 2002 door de Zwitserse achtbaanbouwer Intamin Amusement Rides in Walibi Holland. De achtbaan is al 14 jaar lang de snelste, de hoogste en de langste achtbaan van de Benelux. Goliath behaalt een snelheid van 106km/u en is 46,8 meter hoog. De achtbaan van 1214 meter bevat een Stengel Dive en 3 bunny hops.

 

De toekomst:

Vorig jaar, maar ook dit jaar kwam er telkens een nieuwe achtbaan in de top 10. Toch staan er ook verschillende oude achtbanen in deze lijst zoals Thunder Loop (1979) en Python (1981).

Deze lijst zal volgend jaar sowieso veranderen omdat Attractiepark Slagharen heeft aangekondigd de oudste baan van deze lijst te slopen. Het icoon van het park, Thunder Loop, zal wegens te hoogoplopende onderhoudskosten vervangen worden door een nieuwe achtbaan die nog spectaculairder zal worden dan Thunder Loop.

Er zijn ook al een aantal andere mogelijke toekomstige projecten die deze lijst kunnen halen als ze effectief gebouwd worden. Walibi Holland heeft aangegeven in 2019 een grote nieuwe achtbaan te bouwen. Deze zal dan waarschijnlijk in de top 10 komen. Ondernemer Hennie van der Most heeft dan weer plannen om in 2018 een Speelstad te openen in Rotterdam. Op de concept arts van dit toekomstig pretpark staat een Shuttel Loop Coaster van de Duitse achtbaanbouwer Schwarzkopf. Deze gelanceerde achtbaan heeft een snelheid van 85,3km/u waardoor die de 6de snelste achtbaan van Nederland zou kunnen worden.

 

Best scorende parken:

Walibi Holland is de grootste vertegenwoordiger van snelle achtbanen in Nederland. Met 6 noteringen hebben zij de helft van deze lijst in hun park staan. De Efteling scoort met 3 achtbanen, Toverland is vertegenwoordigd met 2 achtbanen en Attractiepark Slagharen vervolledigd de lijst met 1 notering.

 

Wil je meer en andere top 10’s bekijken? Neem dan zeker hier een kijkje!

 

 

Deze lijst is opgesteld in 2016 aan de hand van de roller coaster data base (rcdb.com) die gegevens bijhoud van meer dan 7800 achtbanen wereldwijd.