Sfeerverslag: Bobbejaanland – opening Mount Mara – 30/04/2016

De Themeparkfreaks kregen van Bobbejaanland de kans om de nieuwe attractie Mount Mara te gaan uittesten. Dat lieten we ons geen twee keer zeggen en we sprongen onmiddelijk in de auto richting Lichtaart. De bezoekers gaan op een (virtuele) expeditie naar het Zuidoost Aziatische Khyonesië. Na een tijdje zwerven door de dichte jungle, bereiken ze een gigantische berg, Mount Mara, wat in het Nederlands ‘Duivelsberg’ betekend. Tijdens hun tocht doorheen deze gigantische vulkaan, onstaat er net een enorme uitbarsting. Met behulp van een quad razen ze doorheen de berg op zoek naar een vluchtroute.

 

Eenmaal aangekomen werden we vriendelijk opgewacht aan de ingang door het promoteam van Samsung, het bedrijf dat de VR-brillen produceert voor deze attractie. Hier konden we ons aanmelden.

Toen iedereen zijn expeditie paspoort had ontvangen, was het tijd om richting het Basecamp te trekken.

Hier stonden al enkele seismologen ons op te wachten. Ze waren voorzien van wel heel speciale pakken, die ons eerder aan ruimtepakjes deden denken dan aan een vuurbestendig kostuum.

Deze vreemde wetenschappers waarschuwden ons meteen om geen bruske bewegingen te maken, deze zouden wel eens de activiteit in de vulkaan kunnen bevorderen. (Ik vond het echt schitterend hoe ze volledig opgingen in hun rol, leuk animatieteam). Ze deelden ons op in verschillende expeditiegroepen. Wij maakten trots deel uit van Groep A.

Die gekke mannen in hun nog gekkere pakjes hadden het hier alvast naar hun zin zo blijkt, de BBQ stond alvast te roken in het Basecamp.

We werden vriendelijk verzocht om ons te goed te doen aan het speciale expeditiebuffet. Volgens (vreemde) wetenschappelijk studies bleken de gassen, die je via dit buffet opnam, je grondig te beschermen tegen de irriterende gassen, afkomstig uit het binnenste van de vulkaan, aldus volgens onderstaand persoon.

We lieten ons oog even snel over het buffet glijden, dat zag er lekker uit. Koffiekoeken, fruitsalades, pistolekes en charcutterie.

Nog even een sinaasappelsapje erbij en we waren gesteld.

Na dit stevig ontbijtje, was het tijd voor een speech van Roland Kleve, directeur van Bobbejaanland.

Hij gaf ons wat meer informatie betreffende deze nieuwe toevoeging. De Revolution, een Vekoma achtbaan die werd gebouwd in 1989, is het decor voor een samenwerking met Samsung. Het geheel wordt als het ware geupgraded naar een Virtual Reality achtbaan. Door het gebruik van VR-bril, is het mogelijk om volledig nieuwe werelden te creëren. Zo kwam bobbejaanland op het idee om de Revolution om te toveren tot een gigantisch kokende vulkaan, waaruit de bezoeker probeert te ontsnappen. Maar deze tocht is niet zonder gevaar. Door de uitbarsting stroomt er constant lave uit alle openingen van de berg en vallen rotsblokken in grote getallen naar beneden. De volledige VR- animatiefilm is volledig gesynchroniseerd met de bestaande Revolution achtbaan track.

Roland wist ons ook nog te vertellen dat de vulkaanuitbarsting, mogelijk zou ontstaan zijn door de boze geesten, die we vorig jaar ontdekten in een andere attractie, namelijk de Forbidden Caves.

Een medewerker van Samsung, Serge Van den Driesche, nam vervolgens het woord om ons wat meer wegwijs te maken in deze nieuwe technologie. De VR-bril geeft de bezoekers de mogelijkheid om het gecreërde avontuur in 360 graden te beleven.  Of je nu met je hoofd naar boven of van links naar rechts beweegt, de fantasiewereld is volledig rondom je. Binnenin de bril zit namelijk een smartphone, waarop je het 3D filmpje waarneemt. De ingebouwde GPS-functie zorgt er dan weer voor dat jouw positie op de achtbaan track, volledig wordt gesychroniseerd met je positie in het filmpje, voor een simultane ervaring.

Plots werd de voorstelling onderbroken door één van de wetenschappers. Hij nam de microfoon over en waarschuwde de toeschouwers dat de schokken, afkomstig van de vulkaan steeds heviger werden.

Het was tijd om op expeditie te vertrekken.

Er werden alvast nieuwe rekwisitieten toegevoegd aan de wachtrij. Ook een deel van de muren werd omgetoverd tot enkele tempelmuren.

Alle karretjes werden voorzien van nieuwe stickers aan de voorkant.

Dit is hem dan…de beruchte VR bril. Hop, snel bevestigen op mijn hoofd en ik ben klaar voor het avontuur.

Instappen en wegwezen, de vulkaan tegemoet.

Spannend. Snel een kijkje nemen met de speciale VR-bril voor een eerste impressie. Wanneer je 360° rondom je kijkt, merk je dat je jezelf in één of andere werkplaats bevindt. Toen ik naar beneden keek, merkte ik op dat ik op een quad zat. Het 3D-effect was best goed uitgewerkt. Plots kwam er beweging in de zaak, de achtbaantrein…euh..de quad vertrok. Je rijdt de werkplaats uit en snort rustig doorheen een gigantische grot. Het lawaai van de vulkaan groeit gestaag aan. De berg begint te daveren. Overal vallen rotsblokken naar beneden, maar je weet ze vakkundig te ontwijken. Wat ik een heel leuk effect vond, is dat wanneer je met je VR bril omhoog kijkt, je echt wel het gevoel krijgt dat je jezelf in een gigantische berg bevind. Het was een heel apart, maar geweldig gevoel.

Let op, plots stroomt er kokende lava langsheen je quad. Doordat de achtbaan trein regelmatig afbuigt op de track naar links, lijkt het ook alsof je daadwerkelijk verschillende objecten in het filmpje ontwijkt. Na een poosje bereik je dan de top van de vulkaan en krijg je een uitzicht over het omliggende junglegebied. Maar veel tijd heb je niet om te genieten, want vervolgens begint een bliksemsnelle afdaling over een hobbelig parcours. Tijdens de afdaling kan de aandachtige bezoeker enkele leuke details ontdekken. Zo is het beeld, dat de ingang van de nabijgelegen attractie ‘The forbidden Caves’ siert, verwerkt in het 3D filmpje.

Wanneer je na een dolle rit uiteindelijk aankomt aan de voet van de berg, rijd je op een schip. Terwijl je nog rustig rondom je heen kijkt, blijkt dat je al bent aangekomen in het achtbaanstation. Dit levert leuke taferelen op, sommige inzittenden hebben dit helemaal nog niet door en blijven relaxed rondkijken terwijl ze in het station stil staan. Heerlijk om te zien.

Mijn eindbesluit klinkt als volgt: De VR beleving, alias Mount Mara, is een geweldige toevoeging voor Bobbejaanland. In mijn ogen hebben ze hiermee een juiste keuze gemaakt. Is het een meerwaarde voor de achtbaan revolution hoor ik je denken? Jazeker is mijn antwoord daarop. Het tilt het belevingsniveau naar een hoger niveau. En als ik toch nog eens zin heb in een nostalgisch ritje Revolution, dan zet ik gewoonweg de bril even af. Voor ieder wat wils dus.

Tijd om de rest van het park nog eens te verkennen. Omdat ik nog niet de kans heb gekregen om ‘The forbidden caves’ te ontdekken, besloten we om deze eens te gaan verkennen.

De attractie betreden doen we via deze speciale ingang (het is deze poort dat trouwens ook is terug te vinden in het 3D-filmpje van Mount Mara.

Prachtige wachtrij…

De beelden in de voorshow waren naar mijn mening echt prachtig vormgegeven.

De laser en rook effecten deden het ook.

Ik was best onder de indruk over hoe het park de wachtrij heeft aangepakt, een pluim voor het park. De simulator echter, had toch nog enkele werkpuntjes. Zo kreeg ik het gevoel dat langs de linkerkant het 3D-effect niet echt tot zijn recht kwam. Je werd ook niet helemaal meegezogen in de film, doordat je steeds een behoorlijke afstand (lees leegte) opmerkt tussen het projectiescherm en het voertuig waarin je zit.

Na ‘The forbidden Caves’ was het tijd voor een rustig ritje op het reuzenrad.

Na dit zen moment, tijd voor actie, op naar Typhoon.

Nog lekker uitwaaien op de kettingmolen.

Om vervolgens plaats te nemen op mijn lievelings sensatie van bobbejaanland, de Sledgehammer. Wat een kick-machine. Heerlijk om deze telkens weer te kunnen doen tijdens een bezoekje aan dit  park.

Lekker rondspinnen in Dizz.

En nog even aanschouwen hoe de mensen worden dooreengeschud door King Kong.

Een ritje op Speedy Bob mag uiteraard niet ontbreken op een dag als deze.

Griezeltijd…op ontdekking doorheen het nieuwe Nightmare Motel

 

We betraden het Nightmare Motel, nog maar net binnen werd de spanning al opgedreven. Een akelige Motel dwingt je tot het inchecken om je nadien te begeleiden tot de volgende ruimte. In deze ruimte krijg je een filmpje te zien waarin alle veiligheidsvoorschriften uitgelegd worden. Ook voor wie tijdens zijn tocht doorheen het Motel plots alles te veel wordt, heeft men een woord voorzien, wanneer je dat roept zal het personeel je onmiddellijk via een uitgang uit het huis begeleiden.

We kunnen natuurlijk niet te diep in gaan op elke scene binnen het huis, die moet je zelf ontdekken. We kunnen wel vertellen wat de bedoeling is.

In enkele kamers dien je op zoek te gaan naar de sleutel die de deur opent naar de volgende ruimte. Dit alles gebeurt terwijl enkele acteurs je de stuipen op het lijf proberen te jagen. Andere kamers zitten dan weer heel wat schrikeffecten verwerkt.

Het Nightmare Motel is opnieuw een leuke ervaring geweest voor ons. Het heeft alle karakteristieken van de goed uitgewerkte horrorhuizen die Bobbejaanland aanbied tijdens het Halloween event. Het werd dan ook ontwikkeld door hetzelfde bedrijf, Del Dracco Entertainment.

Het gegeven Escape Room wordt gecombineerd met een traditioneel Horror huis, al is naar onze mening vooral een klassiek Horror huis, aangezien de ‘escape’ ervaring minder groot is tegenover de schrikeffecten. Hoogstwaarschijnlijk heeft men hier bewust voor gekozen aangezien je in een pretpark beperkter zit in tijd, om de capaciteit op peil te houden.

Het Nightmare Motel is in onze ogen zeker en vast een bezoekje waard, zeker voor de fans die van  Halloween en spanning houden.

Nog even de clown uithangen op de Oki Doki

Onze volgende halte werd de achtbaan ‘Dreamcatcher’ , waar we enkele ritjes meepikten op deze suspended coaster.

De dag afsluiten deden we met een ritje Aztek Express.

 

Sfeerverslag door: Timothy Meersman

Foto’s door: Bob Van Dyck