Het Domein van de Grotten van Han viert zijn 30 miljoen bezoekers!

Op zondag 5 juni 2016 organiseert het Domein van de Grotten van Han een feestelijke dag vol met animaties, om de kaap van 30 miljoen bezoekers te vieren!

 

Sinds de oprichting van de nv Grotten van Han-sur-Lesse en Rochefort in 1895, hebben wij al 22 miljoen bezoekers mogen ontvangen voor de Grot van Han. We tellen ondertussen ook al meer dan 8 miljoen bezoekers voor het Wildpark, open sinds 1970.

 

Een dag vol verwondering!

Deze dag is een unieke gelegenheid om de dertig miljoen nieuwsgierigen, die eraan bijgedragen hebben om het Domein van de Grotten van Han te laten uitgroeien tot één van de meest gewaardeerde toeristische plekken in België, in de bloemetjes te zetten.

Naast onze klassieke bezoeken aan de Grot van Han en het Wildpark, zullen onze bezoekers ook deel kunnen nemen aan allerlei leuke familiale activiteiten verspreid over het Wandelpad in het Wildpark: de jongere kinderen zullen mogen meedoen aan speelse natuuranimaties langs de gehele weg. Groot en klein zullen in de Grot ook op zoek kunnen gaan naar zeldzame foto’s van bezoekers van het Domein van de Grotten van Han door de jaren heen. De grootste speelfanatieken zullen hun kans mogen wagen om één van de vele prijzen te winnen door te draaien aan het Rad van Fortuin, op het Wandelpad.

 

Geschiedenis van het bedrijf

Het bereiken van de kaap van dertig miljoen bezoekers is de gelegenheid om terug te keren naar het begin van het Domein van de Grotten van Han, dit nationaal en internationaal gerenommeerde honderdjarige bedrijf.

Het verhaal van het Domein van de Grotten van Han begint op 12 januari 1856, op het moment dat de baron Edouard de Spandl het terrein van Han opkoopt. De ambitieuze beheerder legt een wandelcircuit aan in de Grot, om de toegang voor bezoekers te vergemakkelijken. Bij het overlijden van de baron, richten zijn erfgenamen op 28 februari 1895 de Naamloze Venootschap van de Grot van Han op.

In het begin van de 20ste eeuw heeft de gedelegeerd bestuurder Edouard de Pierpont de ambitie om de Grot van Han te moderniseren: hij laat een tramlijn installeren om de ingang van de Grot toegankelijker te maken. De tramlijn, ingewijd op 1 juni 1906, is een mijlpaal in de geschiedenis van de regionale Belgische spoorweglijnen.

Door de jaren heen heeft de Naamloze Venootschap van de Grotten van Han en Rochefort een waaier aan attracties en diensten ontwikkeld, om de verwachtingen van zijn bezoekers na te komen:

Het Domein van de Grotten van Han opent zijn bekende  Wildpark in 1970, met als doel het beschermen van de prachtige natuurgebied van het Massief van Boine en de vallei van de Lesse. Het bedrijf heeft er ook een nieuw Wandelpad in aangelegd in 2012. Het pad was oorspronkelijk 2 km.

lang maar werd in juli 2014 uitgebreid tot 5 km., om de bezoekers een unieke nieuwe ervaring aan te bieden.

Om de ontvangst van groepen te verbeteren en het dagbezoek van individuele bezoekers aan te vullen, laat het Domein van de Grotten van Han in 1991 de Boerderij van Dry Hamptay ombouwen: in het indrukwekkende gebouw vindt u nu ook een tentoonstellings- en audiovisuele animatieruimte, het PrehistoHan en het restaurant La Verrière.

 

De nieuwigheden van 2016

Het Domein van de Grotten van Han biedt voortdurend nieuwe activiteiten aan, speciaal voor zijn enthousiaste bezoekers die hunkeren naar ontdekking en ongerepte natuur !

In 2016 komen twee nieuwe attracties, de Grot “Père Noël” en het Speleo-parcours, zich aansluiten bij de brede waaier aan activiteiten van het Domein van de Grotten van Han. De Grot “Père Noël” biedt aan sensatiezoekers de kans om de mooiste wilde grot van België te ontdekken tijdens een fysiek veeleisende onvergetelijke safaritocht. Groot en klein kunnen ook de ondergrondse vergeten paden van de Grot van Han beklauteren dankzij het gemakkelijk toegankelijke Parcours Speleo.

 

Met zijn 160 jaren ervaring is het Domein van de Grotten van Han één van de grootste toeristische trekpleisters van België!

 

Praktische info

 

  • Datum: zondag 5 juni 2016
  • Vertrek: om het half uur van 10 tot 17 uur (15 uur voor het Wandelpad)
  • Plaats: het Domein van de Grotten van Han
  • Prijs (zonder uitnodiging): €27,50/volwassene en €17,50/kind (PASSHAN)