Amoerluipaard zwanger in Bellewaerde

Bellewaerde verwacht binnen enkele weken minimum 1 Amoerluipaardwelpje. Dat heeft een radiografie van het zwangere Amoerluipaard Vlada vandaag bevestigd. De zwangerschap speelt een belangrijke rol in het internationaal kweekprogramma. Doelstelling is om na verloop van tijd de nakomelingen terug te kunnen uitzetten in hun natuurlijke habitat in Rusland en Noord-China.

 

Radiografie

Tijdens het Valentijnsweekend zijn Amoerluipaarden Vlada en Kitan in Bellewaerde samen geplaatst. Meerdere paringen werden dan vastgesteld, maar zekerheid omtrent de zwangerschap was er nog niet. Dankzij een radiografie kan er vandaag vastgesteld worden dat Amoerluipaard Vlada zwanger is van minimum 1 welpje.

Afgelopen weken is het Amoerluipaard getraind om op een fotoplaat stil te liggen. Hierdoor is vandaag een geslaagde radiografie genomen en heeft dierenarts Melissa Nollet het aantal welpjes kunnen bepalen. “Het is de eerste keer in Bellewaerde dat dergelijke radiografie wordt gebruikt om de zwangerschap te bepalen. Dankzij de training werkt Amoerluipaard Vlada vlot mee en is de radiografie vlot verlopen. Een Amoerluipaard is ongeveer 100 dagen zwanger, dus kan Bellewaerde binnen enkele weken minimum 1 welpje verwachten,” aldus Melissa Nollet.

 

Internationaal kweekprogramma

Sinds de komst van de Amoerluipaarden in 2014, neemt Bellewaerde deel aan het internationaal kweekprogramma in samenwerking met EAZA (European Association for Zoos and Aquaria). Dit programma heeft als doelstelling om de nakomelingen, geboren in dierentuinen, terug in het wild uit te zetten in een beschermd natuurreservaat in Rusland, het oorspronkelijk leefgebied van de dieren. Dit reintroductieproject heeft er ondertussen al voor gezorgd dat het aantal wilde Amoerluipaarden gestegen is naar 70. In 2007 waren dat er nog maar 35. De nakomelingen geboren in Bellewaerde zullen in de toekomst ook een belangrijk rol spelen in dit project.