Vergane Glorie: Loudoun Castle Theme Park

Loudoun Castle Theme Park werd gebouwd rond de ruïnes van Loudoun Castle, een kasteel gebouwd in 1807 dat in 1942 werd getroffen door een ernstige brand. Sindsdien staan enkel de muren van het kasteel nog overeind. In 1995 opende het pretpark, waarna het in haar gloriejaren duizenden bezoekers zou trekken. In 2010 viel het doek over het park omwille van financiële problemen.

 

Het park, dat in handen van een Londens bedrijf was, opende in 1995 de deuren met als parkmascotte de leeuw Rory. Door de jaren heen kreeg het park verschillende keren een nieuwe eigenaar. Zo nam foorkramer Raymond Codona het park over om het in 2002 weer over te laten aan de Nederlander Hek Bembom.

Het park telde een 25-tal attracties, die vaak maar tijdelijk in het park kwamen. Wanneer Bembom aan het roer kwam, nam hij heel wat attracties over van het gesloten Dreamland Margate.

 

De achtbanen door de jaren heen:

Dragon: een powered coaster van Zamperla, die in de jaren ‘90 in het park stond.

Thunder Loop Express: Een Looping Star achtbaan, gebouwd door Schwarzkopf. Deze achtbaan kwam van het kermiscircuit en stond eerst in Dreamland Margate. In Loudoun Castle draaide deze achtbaan van 1995 tot 1998. Nadien werd ze verkocht aan Holnemvolt Park in Budapest, om daarna te verhuizen naar Lion Park Resort in Botswana. Eén van de treintjes werd echter verkocht aan Slagharen, waar het op de Looping Star geplaatst werd. Om die reden wijzigde de naam van deze achtbaan naar Thunderloop.

Galaxy: een achtbaan gebouwd door SDC. Deze achtbaan stond in het park van 1999 tot 2002. De achtbaan verhuisde naar Cordona’s Amusement Park toen de Cordona familie het park verkocht aan Bembom.

 

Wacky Worm: een kinderachtbaan die van 1999 in het park stond waarna ze verhuisde naar Cordona’s Amusement Park op het ogenblik dat de Cordona familie het park verkocht aan Bembom.

Wilde Maus: een houten wilde muis achtbaan afkomstig uit Spree Park. Deze draaide van 200 tot 2001.

Crazy Croc: een kleine powered Coaster van Wisdom Rides, deze heeft in het park gestaan van 2001 tot 2004.

Slitherin’: Een City Jet achtbaan van Schwarzkopf. Deze kwam van Lightwater valley, waar ze Viper noemde. De achtbaan bleef in het park van 2002 tot 2004 om daarna te verhuizen naar Movieland Park in Italië, waar ze nu door het leven gaat als Brontojet.

Wacky Worm: een kinderachtbaan van IE Park, die van 2003 tot de sluiting in het park stond.

Twist and Shout: een Silver Arrow model van Schwarzkopf, deze achtbaan kwam in 2003 naar het park en staat nog steeds op het domein te wachten op een koper.

 

The Rat: Een wilde muis achtbaan die in 2005 naar het park kwam, deze was afkomstig van Dreamland Margate, in 2010 verhuisde deze naar Holiday Park waar ze door het leven gaat als Holly’s Wilde Autofarth. Ondertussen staat deze achtbaan ook opnieuw te koop en zou er een mogelijke koper zijn.  Deze werd gebouwd door Maurer AG.

 

Gold Rush: een 4 man Bob achtbaan van Zierer. De achtbaan had al een behoorlijke geschiedenis voor ze naar Loudoun Castle kwam. Ze stond onder andere in Trentham, Alton Towers, Pleasure Island Family Theme Park, Flamingo Land en Grove Land. De achtbaan was slechts gedurende enkele weken geopend in het park en staat nog steeds op het domein.

 

Enkele van de andere attracties:

The Black Pearl: The Black Pearl was een looping boot die gebouwd werd door het Duitse Weber.  Deze boot stond eerst een seizoen in Alton Towers om daarna te verhuizen naar Dreamland Margate en later naar Pleasure Island alvorens hij in Loudoun Castle geplaatst werd.

Captains Wheel: Dit was een enterprice gebouwd door Huss Rides. Deze attractie vinden we nu terug in Hellendoorn als Tarantula Magica.

Carousel: een paardenmolen, gebouwd door de Duitse bouwer Schwarzkopf.

HMS Flora McDougal: een schommelboot die gebouwd werd door Huss Rides.

The Dodgems: een botsauto attractie.

Ferris Wheel: een reuzenrad voor kinderen.

Rodeo Ride: een aparte attractie, een soortgelijke attractie stond tot voor kort in Slagharen.

Milk Churn: een Round Up attractie van Huss Rides.

The Plough: Deze attractie werd door Schwarzkopf gebouwd en begon oorspronkelijk als de Apollo 14. Het was geen zweefmolen met stoeltjes zoals hij de laatste jaren draaide, maar een attractie met armen met ronddraaiende capsules die omhoog en omlaag gingen waarin twee personen konden plaatsnemen. Deze attractie stond eerst in Slagharen om nadien te verhuizen naar Dreamland Margate en later naar Lightwater Valley. Uiteindelijk kwam deze in Loudoun Castle terecht, waar deze nog steeds staat.

Tri Star: dit is een Troika gebouwd door Huss Rides,  deze attractie bleef na de sluiting van het park staan, tot de Cedar Fair group deze kocht om in 2016 te openen in Carowinds.

Barnstormer: dit is een shot drop toren gebouwd door S&S. Deze attractie stond eerst in Pleasureland, na de sluiting van dat park verhuisde hij naar Loudoun Castle.

Regatta: een koggemolen van Mack Rides.

Drunken Barrels: een waterattractie met draaiende bootjes.

Logger’s Leap: een boomstamattractie.

Volgende twee attracties kregen we van Alan, jammer genoeg is er over deze bijzonder weinig info te vinden.

Verder vond je in Pirate Cove heel wat kinderattracties terug.

 

Leuke Sfeerbeelden uit het park.

 

De sluiting

In september 2010 werd officieel aangekondigd dat het park zou sluiten, Bembom verklaarde dat het park niet langer economisch genoeg was. Ondertussen staat het park er al enkele jaren verlaten bij en werden heel wat attracties verkocht. De achtergebleven attracties hoopt men ook nog verkocht te krijgen.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

 

Bronnen: SecretScotland, RCDB, Wikipedia, UKRides

Foto’s: Chris Berridge)- Flickr