Herbeleef de spectaculaire opening van Lost Gravity inclusief onride

Themeparkfreaks trok donderdag 24 maart naar Walibi Holland om de spectaculaire opening van Lost Gravity te beleven. Het moment waar al 14 jaar werd opgewacht door de Walibi fans, eindelijk een nieuwe achtbaan in het park! We spraken ook kort met directrice Mascha Van Till.

 

Ontvangst van de pers en genodigden

De pers werd ontvangen via een speciale ingang langs het Walibi Village dorp. We liepen door en kwamen op de plek waar net een inslag had plaatsgevonden. Een malafide laborant kwam naar ons toegelopen met een gigantisch grote spuit om de zwaartekracht waarden op te meten. Hij vertelde ons dat deze waarden goed waren, er was minder zwaartekracht aanwezig dan anders, en dat konden we voelen! Het moment waarop hij al jaren gewacht had.

 

Toespraak Mascha Van Till

We liepen door naar het pleintje voor de ingang van Lost Gravity, waar de genodigde pers en winnaars voor de exclusieve opening van Lost Gravity zich verzamelden. Een DJ die zich had gevestigd in een neergestorte helikoper, bracht een leuke sfeer op het plein. Mascha Van Till (de directrice van Walibi Holland) kwam tevoorschijn op een van de grote containers die gebruikt zijn voor de thematisering rond de achtbaan. Mascha sprak kort de menigte toe en vloog vervolgens over het plein naar de helikoper waar de DJ inzat. Daar ging ze verder met haar toespraak: “Nu sta ik hier, 4 jaar van hard werken. Ik heb het tegen sommige van jullie een aantal jaar geleden al gezegd, op 24 maart zullen we er staan, en kijk nu, het is ons gelukt!”.

 

Spectaculaire opening Lost Gravity

Na de toespraak van Mascha, wordt Mr. Polska aangekondigd, waarna de Nederlandse-Poolse rapper de hit Move Up (Lost Gravity) brengt, de themasong van de achtbaan. Onmiddellijk na het optreden wordt het eerste treintje, (met de winnaars van de wedstrijd om de eerste rit), spectaculair omhoog getakeld op de lifthill. Een vuurvlam schiet door de lucht, vuurwerk wordt afgeschoten en confetti wordt los gelaten in de menigte. Het eerste officiële ritje is een feit!

 

 

Onze ervaring op Lost Gravity

Na deze spectaculaire opening, gaan ook wij naar het station van Lost Gravity. Ik kan plaats nemen links achteraan (wat achteraf de beste plaats blijkt te zijn). De beugels worden gesloten en de trein rijd het station uit. We worden omhoog getakeld door de snelle lifthill waarna de machtige first-drop volgt. De Banked Top Hat is een speciale ervaring en de Dive-Drop (eerste inversie) geeft een leuke drop weg. Net onder de Zero-G Roll (laatste inversie) staat een waterspuwer opgesteld, die exact afgaat op het moment dat de bezoekers daar ondersteboven hangen. Geen paniek, je wordt er niet nat van, maar het geeft wel een zeer leuk visueel effect.

 

 

Vraag en antwoord met Mascha Van Till

TPF: Hoe is Walibi Holland tot deze attractie gekomen? Waarom juist deze achtbaan en niet iets totaal anders?

Mascha: We hebben natuurlijk al hele coole achtbanen (vinden we zelf), en we hebben er voor gekozen om ons te focussen op tieners en jongvolwassenen. We hebben gekeken naar welke achtbanen we al hebben, en welke er nog ontbreken. We wouden niet iets maken wat we al hadden, of wat de parken rond ons heen hebben, we wouden iets anders hebben. Vervolgens hebben we 4 leveranciers benaderd en gevraagd om een voorstel te doen voor een nieuwe attractie die voldeed aan onze voorwaarden. Na deze eerste fasen zijn er twee leveranciers afgevallen en twee overgebleven. Uiteindelijk is het Mack Rides geworden omdat we met hen heel goed konden discussiëren over de achtbaan. Mack Rides kwam met het beste voorstel af en daar zijn we op in gegaan.

 

TPF: Voor de reclamecampagne hebben jullie voor een specifieke strategie gekozen door alle informatie met mondjesmaat naar buiten te brengen. Hierdoor werd er een grote hype rond de achtbaan gecreëerd en bleven de fans nieuwsgierig naar wat het juist zou worden. Hebben jullie zelf voor deze strategie gekozen of hebben jullie samen gewerkt met een reclame bureau?

Mascha: We werken wel samen met een reclame bureau, met meerdere bureaus, maar we hebben ook online heel sterk gevolgd wat er gebeurd met betrekking tot de nieuwe attractie. We zochten een manier om het beste te communiceren. We vonden het best zeer spannend om het via Snapchat te doen, maar we wilden het echt, omdat we op deze manier echt onze doelgroep het beste konden aanspreken. We hebben daar op een bepaald moment voor gekozen, we besefte dat dit een risico was, maar we konden er elk moment mee stoppen als het geen succes bleek te zijn.

 

TPF: En deze aanpak bleek ook succesvol te zijn?

Mascha: Absoluut! (Zonder twijfeling).

 

TPF: Ondertussen is over de achtbaan bijna alles al geweten, buiten 1 ding. Wat is de lengte van de achtbaan?

Mascha: De lengte van de achtbaan is 680 meter.

 

(Een aantal kinderen kruipen over de omheining om sneller in de wachtrij te geraken van Lost Gravity. Mascha Van Till spreekt de jongeren persoonlijk aan om te vragen dit niet meer te doen.)

 

TPF: Is dit iets waar jullie ook rekening mee hebben gehouden bij de thematisering, de specifieke doelgroep van Walibi is soms wel een beetje ondeugend…

Mascha: Jazeker, daar hebben we rekening mee gehouden. Dat heeft zeker invloed gehad op onze keuzes.

 

TPF: Was dit voor u het grootste project dat u hebt mogen realiseren?

Mascha: Dit ja, maar ook de renovatie van Walibi Village. Het was echt een keuze om dit te renoveren, want we hebben dit vakantiepark al jaren. Toen ik hier begon met werken, dan wist ik eigenlijk niet dat dit ook tot mijn takenpakket zou behoren, dus het was in het begin zeker heel spannend en moest ik toch wel even slikken. Het was voor mij een hele grote stap en een grote uitdaging. We zijn heel blij dat de renovaties zo succesvol zijn verlopen.

 

TPF: Nog een laatste vraagje. We hebben gezien dat er twee special effects zijn gedurende de rit van Lost Gravity. Dat is de grote steekvlam aan het station en een waterstraal tijdens de Zero-G Roll. Zijn deze effecten enkel voor de opening, of blijven deze effecten bij de rit horen?

Mascha: Deze effecten blijven werken heel het seizoen door en er zal zelfs nog een derde effect bij komen. Het nieuwe effect wordt ook met vuur, maar dit moet nog geïnstalleerd worden. De special effects zijn afkomstig van Divi Divi, dit is een Belgisch bedrijf uit het Antwerpse dat gespecialiseerd is in Special Effects zoals deze.

 

Alle foto’s van deze geweldig leuke dag en de thematisering, kan je bekijken in ons foto album. Wil je meer te weten komen over de achtbaan zelf en over de opbouw, dan moet je zeker onze bouwupdates bekijken.

 

Artikel: Jonathan Sansens

Foto’s: Bob Van Dyck