Europa-Park voegt Huis Van Ursli toe aan Zwitsers gebied

Het kinderboek “Een bel voor Ursli” ( “Schellenursli”) is een van de bekendste kinderboeken voor de jeugd in Zwitserland. Dit verhaal van grote culturele waarde werd verfilmd in het najaar van 2015. In Europa-Park kon je als voorsmaakje dit verhaal al ontdekken in een tijdelijke tent. Dit was een voorproefje voor de oprichting van een nieuw thema gebouw. In het begin van februari 2016, werd de symbolische eerste schop in de grond gestopt.

 

Het nieuwe gebouw zal aan de Bobslee baan Schweizer Bobbahn komen te staan. In het gebouw kan je het verhaal ontdekken van de kleine Ursli die voor het eerst wil deelnemen aan de Chalandamarz die elk jaar op 1 maart plaatsvindt. Het verhaal van Schellen-Ursli speelt in Guarda, een schilderachtig dorpje in het Unterengadin. Volgens deze traditie verdrijven de kinderen de winter door het luiden van koeienbellen en heten zo bovendien het voorjaar welkom.

 

Het Verhaal in het kort:

Een dag voor de Chalandamarz gaat Ursli met de andere jongens uit het dorp naar oom Gian, die elke jongen een koeienbel geeft, de ene nog mooier dan de andere. Als Ursli eindelijk aan de beurt is, krijgt hij de laatste bel. Dit is niet zo erg, ware het niet dat deze heel klein is, de kleinste van allemaal! Alle jongens lachen Ursli uit en maken hem bespottelijk als Schellen-Ursli. Hij huilt tranen met tuiten en wil niet accepteren dat hij de volgende dag bij de optocht achteraan moet lopen.

Plotseling herinnert hij zich dat er in de alphut in de maiensäss een grote prachtige koeienbel aan de muur hangt. Hij twijfelt geen moment en gaat meteen op weg door de diepe sneeuw naar de alphut. Zijn ouders weten niet waar Ursli is en maken zich grote zorgen. Als het donker wordt, zoekt het hele dorp mee naar de kleine Ursli; maar deze is pas net in de diep ingesneeuwde maiensäss aangekomen en heeft de grote koeienbel aan de muur in de alphut gevonden. Omdat het nu al donker is, besluit hij in de alphut te overnachten.

Als Ursli de volgende dag gezond en wel met de grote koeienbel weer opduikt, is iedereen blij en opgelucht. Omdat Ursli nu de grootste en mooiste koeienbel heeft, mag hij trots voorop lopen in de optocht.

 

Bron: graubuenden, fan2europapark

Foto: Europa-Park