Top 10 langste achtbanen van Europa

Het is maandag en bijgevolg de eerste dag van een lange werkweek. De winter is aangebroken en de meeste pretparken zijn gesloten. Eigenlijk kijk je nu al stiekem uit naar het weekend en de komende vakantie. Om je af te leiden van deze maandag en je vakantie dromen aan te wakkeren, maakten we een lijstje van de 10 langste achtbanen in Europa. Vorige week lieten we je kennis maken met de 10 hoogste achtbanen van Europa.

 

Dit is de top 10 van 2016. Voor de top 10 van dit jaar klik hier.

 

#10: Wildfire – Kolmården (1300m)

Wildfire is de allereerste achtbaan van de Amerikaanse achtbaanbouwer Rocky Mountain Construction die zal gebouwd worden in Europa. Op moment van schrijven was de achtbaan nog in opbouw, maar deze zal openen midden 2016. Wildfire komt te liggen in Kolmården die het Zweedse pretpark meteen op de wereldkaart zet. De houten achtbaan zal een lengte van 1300 meter krijgen, wat het de 3de langste houten achtbaan van Europa maakt. Met een snelheid van 113km/u wordt het de 3de snelste houten achtbaan van de wereld en de snelste houten achtbaan van Europa. Wat de achtbaan zo bijzonder maakt is dat deze 3 inversies zal krijgen, dit is evenveel als het huidige wereld record bij houten achtbanen en het zal de eerste houten achtbaan van Europa zijn die inversies telt. Wildfire wordt 57 meter hoog waardoor het de tweede hoogste houten achtbaan van de wereld wordt. De achtbaan die volledig door de rotsen en bossen wordt gemaakt, heeft 110 miljoen Zweedse kronen gekost, wat omgerekend ongeveer 11 miljoen euro is. Een ritje op de achtbaan zal 2 minuten duren.

 

#9: Lisebergbanan – Liseberg (1340,2m)

Lisebergbanan is een achtbaan van de Duitse achtbaanbouwer Zierer en ontworpen door Anton Schwarzkopf. De achtbaan is in 1987 gebouwd door BHS in het Zweedse pretpark Liseberg. Lisebergbanan is 1340,2 meter lang en was bij opening de langste achtbaan van Europa. De achtbaan is 45 meter hoog wat het bij opening eveneens de hoogste achtbaan van Europa maakte. Dit record kon de achtbaan 7 jaar lang weten vast te houden. Ook de snelheid was niet min, Lisebergbanan behaald een snelheid van 80km/u waardoor het de tweede snelste achtbaan van Europa was na Sirocco (Nu: Pskyké Underground) in Walibi Belgium. Lisebergbanan is gebouwd op een berg en maakt goed gebruik van het terrein, de eerste afdaling duurt maar liefst 20 seconden. De volledige rit duurt 3 minuten.

 

#8: Colossos – Heide Park Resort (1344m)

Colossos is een gigantische houten achtbaan gebouwd door de Zwitserse achtbaanbouwer Intamin Amusement Rides. De achtbaan werd geopend in 2001 in het Duitse pretpark Heide Park Resort. De 1344 meter lange achtbaantrack is volledig prefab gemaakt. Colossos is de 2de langste houten achtbaan van Europa en een ritje duur 2 minuten en 25 seconden. De achtbaan behaald een snelheid van 110km/u en is daarmee (op het moment van schrijven) de snelste houten achtbaan van Europa. Colossos heeft al 15 jaar lang, sinds de opening van de achtbaan, het record in handen. Dit record zal midden 2016 verbroken worden door de achtbaan Wildfire in Kolmården. Buiten de enorm hoge snelheid is Colossos ook de hoogste houten achtbaan van de wereld met een hoogte van 60 meter. Ook was dit ooit recordhouder van steilste drop op een houten achtbaan met 61°.

 

#7: Helix – Liseberg (1381m)

Helix is in 2014 gebouwd door de Duitse achtbaanbouwer Mack Rides in het Zweedse pretpark Liseberg. De achtbaan is 1381 meter lang en een ritje op de achtbaan duurt 2 minuten en 10 seconden. Tijdens de rit wordt de achtbaan 2 maal gelanceerd tot een maximale snelheid van 100km/u. De achtbaan is 41 meter hoog en heeft 7 inversies. Bezoekers krijgen maximaal 4,3 G verwerkt tijdens het avontuur. Helix die in samenwerking met de fans werd ontworpen, heeft 200 miljoen Zweedse kronen gekost, daarnaast was er nog eens 20 miljoen Zweedse kronen nodig om de rotsen te bewerken waarop de achtbaan gebouwd is. Liseberg is het enige park met twee achtbanen in deze top 10.

 

#6: Coaster Express – Parque Warner Madrid (1394,2m)

Coaster Express is gebouwd in 2002 door de Roller Coaster Corporation of America in het Spaanse pretpark Parque Warner Madrid. De achtbaan is met 1394,2 meter de langste houten achtbaan van Europa, een ritje duurt 2 minuten. De achtbaan is 36,6 meter hoog en heeft een snelheid van 80km/u. De achtbaan heeft een helix van 520° en eentje van 590°.

 

#5: Big Thunder Mountain – Disneyland Paris (1500m)

Big Thunder Mountain is gebouwd in 1992 door de Nederlandse achtbaanbouwer Vekoma in Franse pretpark Disneyland Paris. De achtbaan heeft een lengte van 1500 meter wat het destijds de 2de langste achtbaan van Europa maakte. Big Thunder Mountain heeft een snelheid van 65km/u en is 22 meter hoog. De achtbaan heeft 3 lifthills en 3 tunnels. Er kunnen 5 treinen tegelijkertijd op de achtbaan rijden waardoor een capaciteit van 2424 personen per uur kan bereikt worden. Een ritje duurt maar liefst 4 minuten.

 

#4: Shambhala – PortAventura Park (1564m)

Shambhala werd in 2012 gebouwd door de Zwitserse achtbaanbouwer Bolliger & Mabillard in het Spaanse pretpark PortAventura Park. De achtbaan is 1564 meter lang en een ritje duurt 3 minuten. Shambhala behaald een snelheid van 134km/u wat het de 2de snelste achtbaan van Europa maakt en heeft een hoogte van 76 meter en is daarmee de hoogste achtbaan van Europa. De achtbaan heeft 25 miljoen euro gekost.

 

#3: Silver Star – Europa Park (1620m)

Silver Star werd in 2002 gebouwd door de Zwitserse achtbaanbouwer Bolliger & Mabillard in het Duitse pretpark Europa-Park. De achtbaan heeft een lengte van 1620 meter en een ritje duurt 4 minuten. Silver Star verbrak bij opening het record van snelste achtbaan van Europa met een snelheid van 127km/u. De achtbaan is 73 meter en is samen met Schwur des Kärnan de 2de hoogste achtbaan van Europa. Ondanks de indrukwekkende statistieken, is de achtbaan door het relatieve rustige ritverloop vrij toegankelijk voor de meeste mensen.

 

#2: Big One – Blackpool Pleasure Beach (1675,5m)

Big One werd in 1994 gebouwd door de Amerikaanse achtbaanbouwer Arrow Dynamics. De achtbaan is gebouwd in het Engelse Blackpool Pleasure Beach en heeft een lengte van 1675,5 meter. Bij opening pakte de Big One het record van snelste achtbaan in Europa die het 7 jaar lang in handen hield. Big One behaald een snelheid van 119,1km/u en was destijds de 3de snelste achtbaan ter wereld. De achtbaan heeft een hoogte van 64,9 meter en was bij opening de 2de hoogste achtbaan in de wereld en de hoogste van Europa. Een ritje op de achtbaan duurt 3 minuten. Big One is al 22 jaar lang de 2de langste achtbaan van Europa.

 

#1: Ultimate – Lightwater Valley (2268,3m)

Ultimate is in 1991 gebouwd in het Engelse pretpark Lightwater Valley. De achtbaan werd ontworpen door Big Country Motioneering en Robert Staveley en werd gebouwd door Tubular Engineering. Met een lengte van 2268,3 meter is de Ultimate al 25 jaar de langste achtbaan van Europa. De achtbaan heeft een eigen specifieke lay-out. Er zijn 2 lifthills van respectievelijk 31,1 en 32,6 meter, maar vervolgens is zo goed als heel het parcours laag tegen de grond. Het eerste deel van de achtbaan gaat bijna uitsluitend rechtdoor, het tweede gedeelte bevat een aantal (snelle) opeenvolgende bochten. Een ritje op de achtbaan duurt 7 minuten!

 

 

De toekomst:

De Ultimate is al 25 jaar lang de langste achtbaan van Europa en de 2de langste van de wereld, dit zal hoogst waarschijnlijk nog heel lang zo blijven. In deze lijst zitten heel wat oude achtbanen, toch zitten er ook een aantal recente achtbanen in. De meest recente zijn Shambhala (2012), Helix (2014) en Wildfire (2016). Momenteel is er geen enkel project bekend dat in de buurt zal komen van de Ultimate.

 

Wil je meer en andere top 10’s bekijken? Neem dan zeker hier een kijkje!

 

Deze lijst is opgesteld in 2016 aan de hand van de roller coaster data base (rcdb.com) die gegevens bijhoud van meer dan 7 duizend achtbanen wereldwijd.