Bizarre parken: Soviet Bunker

Met onze reeks over bizarre parken verplaatsen we ons deze keer naar Litouwen meer bepaald naar de bossen van Nemenčinė. Hier vind je geen pretpark terug, maar wel een totaal andere beleving terug. In de Soviet Bunker kan je ervaren hoe het was om te leven in de Sovjet-Unie.

De Soviet Bunker is een 5000m² grote ondergrondse bunker. De bunker ligt 5 meter ondergronds en werd gebouwd in 1983. Het doel van de bunker was om er een TV-station onder te brengen dat kon uitzenden wanneer er een nucleaire aanval plaatsvond. De bunker werd in 1991 verlaten toen de Sovjet-Unie Litouwen verliet.

Nu kan je ervaren hoe het was om te leven tijdens de Sovjet-Unie. Bezoekers worden in de bunker opgewacht door een soldaat en een hond. Het avontuur start wanneer bezoekers al hun bezittingen overhandigd hebben en een document tekenen voor akkoord. In dit akkoord staat dat je als deelnemer alles moet uitvoeren dat je opgedragen wordt. Indien je weigert dan kan je fysiek en mentaal gestraft worden en moet je de show verlaten, verder staat er dat je in volle gezondheid moet zijn en niet onder invloed van alcohol of drugs.

Vervolgens word je opgedragen om een doolhof binnen te gaan, volledig in speciale Sovjet kledij en een bijhorend gasmasker. Je zult er ondervraagd worden door de KGB, en je zult het volkslied van de Sovjet-Unie leren. Mensen die lachen worden geslagen met een leren riem. Je wordt niet hard geslagen, het is vooral het idee om zo vernederd te worden dat telt in deze ervaring. Bij de vrouwelijke dokter word je opgedragen om te luisteren, anders injecteert ze jou met drugs. Na dit alles is er een echt Sovjet diner met bijhorende muziek. Na het eten ontvang je een certificaat en een authentiek cadeau van de Sovjet-Unie.

Deze ervaring is puur nagebootst, maar ten tijde van de Sovjet-Unie was het doodernstige realiteit. Duizenden mensen ondergingen deze vernedering en marteling. Het concept van de Soviet Bunker is om de mensen te laten ervaren hoe het was.

De Soviet Bunker biedt ook een easy way aan. Hierbij kan je de bunker gewoon bezoeken zonder de opgevoerde show die erbij hoort. Voor de mensen die het niet aankunnen om de show te ervaren. De rondleiding eindigt met een diner en live muziek.

 

 

Bron: Soviet Bunker

Foto: Soviet Bunker.