Zilverrug in ZOO Antwerpen slaapt rustig in

Gorilla’s nemen afscheid van hun bejaarde leider Kumba

 

Gorilla Kumba van ZOO Antwerpen is niet meer. De laatste maanden had de imposante zilverrug erg veel problemen met zijn gezondheid. Hij verloor zijn eetlust en werd enorm lusteloos. Hij was nog maar een schaduw van zichzelf. Uit respect voor het dier en zijn welzijn en in samenspraak met de verzorgers, liet dokter Francis hem gisteren inslapen. Gorilla Kumba had een respectabele leeftijd. Hij zou dit jaar 43 jaar geworden zijn.

 

Mensapenverzorger Marc: “Kumba was echt aan het einde van zijn Latijn. Je kon het ook zien aan zijn blik. Hij was op. Met hartzeer nemen we afscheid. We zullen hem heel hard missen, maar we hebben ook heel mooie herinneringen aan hem.”

 

Oost en West

Kumba was een westelijke laaglandgorilla net als groepsgenoten Mambele (16j) en Kiki (8j). Victoria (47j) en Amahoro (25j) zijn oostelijke laaglandgorilla’s. Kumba was een rustige leider en werd gewaardeerd door de vrouwen. Ze hebben met z’n allen afscheid kunnen nemen van hun gestorven leider, een heel belangrijk proces voor de sociale verbanden binnen de groep. Ze doen dit door hem te besnuffelen, aan hem te voelen en hem zelfs door elkaar te schudden. Na een uurtje namen ze afstand van hem. Na autopsie door onze dokter zal zijn lichaam onderzocht worden door wetenschappers. Op internationaal vlak is er veel interesse om hem te onderzoeken om zo meer te leren over hart, de werking van organen, spieren en pezen bij mensapen.

 

Toekomstige zilverrug

Kumba was de enige man en de leider van de groep in de ZOO. Amahoro is de dominante dame. In samenspraak met de stamboekhouder (Apenheul) gaan we op zoek naar een nieuwe zilverrug die de groep vrouwen in ZOO Antwerpen kan leiden.