The Brighton I360 wordt volop gebouwd in Brighton

Themeparkfreaks Timothy & Jonathan brachten onlangs een bezoekje aan de Engelse badplaats Brighton. De badstad is onder de pretparkfans uiteraard gekend om de “Brighton Pier”. Maar er is nog een reden waarom we afzakten naar deze plaats. De stad heeft er binnenkort weer een extra attractie bij, namelijk een heuse permanente panoramatoren.

Deze imposante toren zal de naam ‘The Brighton I360’ krijgen en wordt momenteel net naast het strand gebouwd. Exact op de locatie waar de restanten van de oude pier te vinden zijn. Deze ‘West pier’ werd gebouwd in 1860, toen het Britse kusttoerisme topjaren beleefde. Tijdens de hoogdagen ontving de pier maar liefst 2 miljoen bezoekers per jaar. Echter door een storm liep de pier veel schade op en werd er besloten deze te sluiten.

De huidige Brigthon Pier werd geopend in 1899. Lange tijd stond deze pier bekend als Palace Pier, maar werd later omgedoopt tot Brighton Pier. Deze was een geduchte concurrent voor de West-Pier.
In 2003 verwoeste een brand de gehele West-pier.

 

De panorma toren is geen onderdeel van de Brighton Pier, maar wel een alleenstaand project, ontwikkeld door British Airways.

De toren zal maar liefst 162 meter hoog worden, met een diameter van maar 3,90 meter (enkel de toren zelf, gondel niet meegerekend), zal het de smalste panorama toren ter wereld worden.

De enorme gondel, waarin 200 personen per rit zullen kunnen plaatsnemen, zal rustig stijgen tot een hoogte van 138m. Van hieruit zal men een prachtig zicht over de omgeving krijgen. Langs de ene kant aanschouw je de Noordzee en het strand, langs de andere kant krijg je een zicht over de stad Brighton en zijn wijde omgeving. De gondel alleen zal maar liefst een kleine 1350 ton wegen. Binnenin zal je tijdens de rit een drankje kunnen nuttigen in de ‘Sky Bar’. Mocht je een hongertje voelen opkomen, dan kan je altijd eens gaan kijken in 1 van de 3 nieuwe restaurants aan de ingang van de toren.

Op de foto’s is duidelijk te zien dat de gondel constructie reeds klaarligt voor de eindmontage.


Wellicht vragen enkele van jullie zich af wie de attractie nu juist heeft gebouwd. Een leuk weetje is dat het gaat om een internationaal project. De stalen toren zelf werd ontwikkeld in Nederland, de glazen gondel in Frankrijk, het gebogen glas in Italië, de tandwielonderdelen in Spanje, de remmen in Australië en het aandrijvingsmechanisme in Duitsland.

De panorma toren zal functioneren op basis van milieuvriendelijke energie.

De opening staat gepland voor de zomer van 2016.

 

Enkele concepttekeningen.

 

Bron: The Brighton I360
Foto’s: Themeparkfreaks, Britisch Airways