Jaaroverzicht 2015

Het jaar 2015 is afgesloten, de meeste parken sloten de deuren. Tijd om een eindbalans op te maken van het jaar dat zowat voorbij gevlogen is. Tijdens het afgelopen jaar werd afscheid genomen van enkele attracties, maar verwelkomden we vele nieuwe. Al die nieuwigheden zetten we in dit jaaroverzicht op een rijtje.

 

België:

We beginnen aan dit overzicht in ons eigen landje.

 

Bobbejaanland:

Bobbejaanland mocht dit jaar heel wat euro’s investeren in een gloednieuwe attractie en een bijhorende themazone. Een eerste keer dat dit park ook een duidelijke zone zou krijgen. Adventure Valley werd dan ook een zeer mooie zone, met enkele nieuwe horecapunten. Deze horecapunten werden ondergebracht in het oude wachthuisje van Bobby Drop. In de Sugar Cave kan men terecht voor wafels, pannenkoeken en andere lekkernijen, in de Coffee Cave dan weer voor heerlijk bakje koffie met een stukje taart.

Voor deze zone werd afscheid genomen van Fly Away, een soort hangende enterprise die gebouwd werd door Huss en sinds 2003 in het park stond. Verder verdween ook het Nintendo game standje en werd de oude shooter galerij leeg gemaakt.

In de hal van de shooter kwam Jasper’s supply store, een souvenir winkel volledig in het thema van de hoofdattractie in deze zone Forbidden Caves.

Forbidden Caves is een zogenaamde belevingtunnel, waarbij je een totaalbeleving krijgt. Het verhaal over Jaspers zoektocht naar de paarse diamanten begint al in de wachtrij en gaandeweg kom je meer en meer te weten. Uiteindelijk mag je dan zelf plaats nemen in een expeditievoertuig dat je meeneemt naar de grot waar de paarse diamanten gevonden werden. Maar de Stone Warriors en andere dieren beschermen deze, waardoor de expeditie de nodige spanning mee brengt.

 

 

Plopsaland De Panne:

In Plopsaland De Panne trok men dit jaar alle registers open. De volledige kermiszone werd gerenoveerd, een tropisch zwembad werd geopend, er kwam een nieuw café in thema van  FC De Kampioen en het Prinsessia kasteel opende de deuren.

 

Kermiszone:

De Kermiszone kende een ware gedaanteverandering.  Alle taxus planten werden vervangen, alles werd decoratief beklinkerd. Er verschenen nieuwe lantaarnpalen, de kramen werden anders geplaatst en kregen een opknapbeurt. In het midden van het plein kwam ook een nieuwe kiosk die gebruikt wordt voor extra animatie tijdens de evenementen.

Maar de grootste nieuwigheid in deze zone is ongetwijfeld de gloednieuwe zweefmolen die het oude exemplaar verving. Deze werd gebouwd door het Nederlandse bedrijf Wooddesign.

 

Plopsaqua:

Plopsa heeft er sinds dit jaar een gloednieuw park bij!  Plopsaqua De Panne, het allereerste waterpark binnen de internationale pretparkengroep.  Het waterpark kreeg een typisch Plopsa jasje aan en werd enorm gethematiseerd. Het hoofdpersonage is hier Wickie de Viking.

Het zwembad kreeg onder andere peuter- en kleuterbaden, aromatische whirlpoolbaden, een buitengedeelte, een golfslagbad en 6 glijbanen. Voor de geoefende zwemmers is er ook een 25-meterbad met 4 banen.

De grootste glijbanen zijn Sky Drop, Glijdende Banden en Disco Slider. Sky Drop is de hoogste glijbaan van België, waar je vertrekt met een vrije val. In ‘Glijdende Banden’ glijd je naar beneden in grote banden. In de Disco Slide kan je voor je rit zelf je muziekje kiezen en word je onderweg getrakteerd op een lichtspektakel.

 

Prinsessia:

Het Prinsessiakasteel  is ongetwijfeld een echte blikvanger geworden. Gelegen aan de rand van het meer herbergt dit kasteel een restaurant met bediening aan tafel.

Ook de Koffiekopjes, die vroeger een Wizzy en Woppy thema hadden werden omgetoverd. De attractie werd overdekt en omgebouwd tot balzaal.

 

FC De Kampioenen Cafe:

De beroemdste voetbalploeg kreeg een plekje in het park, in het Kampioenen café kan je een dagschotel drinken aan de toog bij Pascalleke, kan je de “antiekwinkel” van Fernand bezoeken, ga je langs bij de Pussycat en zie je Markske aan het werk bij Radio Hallo.

 

 

Bellewaerde:

In Bellewaerde werd alles ingezet op vernieuwingen. Zo kregen heel wat attracties een opknapbeurt, waaronder de boomstammen. Verder kwam er een volledig nieuwe duikshow, genaamd Gold Rush. Voor deze show kwam er een volledig nieuw decor en werd de tribune volledig overdekt.

In het 4D-theater kwam een nieuwe film. De Kleine Prins vertelt het meeslepend mooie verhaal van Antoine de Saint-Exupéry waarbij een jonge prins de kijker meeneemt in zijn reis naar planeten die bewoond worden door de meest wonderlijke figuren.

Het Buffalo Grill Restaurant werd volledig gesloopt en er verscheen een gloednieuw restaurant op die locatie.

Ook kwam er een nieuwe roofvogelshow, hiervoor werd een brug gebouwd over de grote vijver achteraan het park.

 

 

Walibi Belgium:

In Walibi Belgium draaide alles om de 40ste verjaardag van het park. Op het, voor de gelegenheid aangelegde, ‘Veertig jaren Plein’  werd een strand geïnstalleerd waar men de hele dag kon deelnemen aan feestelijke activiteiten.

Tijdens een speciaal verjaardagsweekend werd de verjaardag op zeer overweldigende wijze gevierd met een zomernocturne die feestelijk afgesloten werd met een slotshow op het meer.

 

 

Plopsa Coo:

Plopsa Coo pakte uit met een gloednieuwe familiale attractie in de vorm van waterglijbanen. Dino Splash is een glijbaancomplex met drie verschillende glijbanen, met elk een eigen naam. In twee van de glijbanen kan men tegen elkaar racen, onderaan kan men zelfs de tijden bekijken op een digitaal bord. De derde glijbaan is eentje die we niet vaak eerder zagen in een pretpark. Bij deze vertrek je door een buis, met een transparant gedeelte en kom je uit op een helling waarbij je eerst enkele meters omhoog gaat vooraleer je over een laatste heuvel naar de eindstreep gaat.

 

Ook Heidi deed haar intrede in het park. De beelden uit deze reeks zijn terug te vinden op de doorloopweide, een perfecte setting voor de figuurtjes, tussen de geitjes in de bergen.

 

 

Nederland:

Een overzicht van onze Noorderburen

 

Efteling:

Het grootste bouwproject van Nederland was ongetwijfeld die van Baron 1898. Baron 1898 opende in de zomer van 2015.

Baron 1898 werd een Dive Coaster van het Zwitserse B&M.  Baron 1898 is 37 meter hoog en 501 meter lang. Deze achtbaan word getypeerd door een vertical first drop en behaald een snelheid van 90 km/u.

Bij deze achtbaan kom je terecht in het verhaal van Baron Hooghmoed. De hebzuchtige Mijnbaron heeft een goudader gevonden in het zuiden van het land. Daar wilt hij zoveel mogelijk goud uit de grond halen, maar deze grond wordt beschermd door de Witte Wieven. Mijnbaron Gustave Hooghmoed roept zijn mijnarbeiders op hem te helpen en belooft hen gouden bergen. Tijdens de rit in Baron 1898 wordt duidelijk dat de Witte Wieven uit alle macht proberen de gouddelving te saboteren…

 

Toverland:

Blitz Bahn:

In het voorjaar van 2015 opende Toverland een nieuwe bobbaan Maximus’ Blitz Bahn die in de plaats kwam van de verdwenen Woudracer.

De attractie verteld het verhaal van de Oostenrijkse uitvinder Maximus Muller.  Naast Villa Fiasko is een groot Oostenrijks chalet verrezen dat dient als entree en wachtrij voor de Blitz Bahn. In deze chalet kan je heel wat uitvindingen van de man aanschouwen vooraleer je plaats neemt in je Bobkart, om een snelle tijd te halen.

Naast Blitz Bahn opende er een ware Biergarten, waar meermaals optredens plaatsvinden en werden enkele attracties voorzien van een nieuwe, Duitse naam.

 

Djinn:

Djin is de nieuwe zweefmolen, die de oude Sim Sa La Swing verving. De nieuwe zweefmolen werd gebouwd door Wooddesign. In deze zweefmolen leven vier geesten. Hun namen werden bedacht door de bezoeker: Dabir (de gele geest), Bubbah (de blauwe geest), Tovar (de groene geest) en Alimah (de paarse geest) zullen je meenemen voor een betoverd ritje.

 

 

Slagharen:

Slagharen ruilde het oude zwembad in voor een veel groter, nieuw exemplaar.  In Aqua Mexicana waan je je in Mexicaanse sferen met palmbomen, watervallen en alles wat daarbij hoort. In het 5200 m² gebied zijn er 10 glijbanen, waarvan 3 bijzonder groot en interactief met special effects, geluid en 3D animaties.

 

 

Frankrijk:

 

Walygator Parc:

Walygator Parc investeerde opnieuw heel wat geld in een broodnodige renovatie van het park. Dit jaar opende er een volledig nieuw themagebied rond de bestaand Rapid River.

Dino World staat zoals de naam het zegt volledig in het teken van deze prehistorische wezens. De rapid river kreeg daarvoor een volledige opknapbeurt en heel wat animatronics en statische beelden naast het parcours. Verder opende ook een nieuwe attractie in deze zone genaamd Dino Bike. Dit is een flying bikes attractie van de Italiaanse bouwer Zamperla.

 

Parc Bagatelle:

Parc Bagatelle vierde dit jaar haar 60ste verjaardag. Om deze reden werd uitgepakt met heel wat nieuwigheden, maar vooral de renovaties vielen enorm op.

 

Kid’z Coaster:

Kid’z Coaster werd een nieuwe achtbaan die op de plek van de spinning coaster kwam te staan. Deze achtbaan is een zogenaamde Big Apple en vooral bedoeld voor kinderen.

 

Famous Jack:

De spinning Wild Mouse gebouwd door Revechon kreeg dit jaar een volledige make over. De achtbaan die voorheen door het leven ging als Ragondingue werd verplaatst en kreeg een prachtig thema.

 

Gaz Express:

Gaz Express ging voorheen door het leven als Bag Express, voor 2015 kreeg ook deze achtbaan een prachtig nieuw thema. Behalve een schilderbeurt en een gerenoveerd station, kwamen rond de achtbaan heel wat nieuwe effecten als waterspuiters en vuur.

 

Le Twist Air:

Le Twist Air, opnieuw een nieuwe attractie is de zweefmolen die vanaf dit jaar opende niet ver van de ingang.

 

 

 

Duitsland:

Hansa-Park:

Het grootste bouwproject van Duitsland en mogelijk zelfs Europa is zonder twijfel de mega coaster Kärnan, die dit jaar opende in Hansa-Park.

Schwur des Kärnan is niet zomaar een achtbaan. De lifthill van de baan bevindt zich in een 79 meter hoge toren welke een replica is van de Zweedse toren Kärnan in Helsingborg.

Na een verticale lifthill van 73 meter volgt de eerste afdaling van 67 meter. Tijdens deze drop haal je een snelheid van maar liefst 127 km/u om vervolgens in een reeks over-banked turns te komen aan hoge snelheid.

 

Freitzeitpark Plohn:

Miniwah werd een combinatie van een dark-ride en een achtbaan. Beleving door middel van animatronics, muziek & geluid, geur en lichteffecten en nog veel meer staan centraal staan in deze nieuwe attractie.

De baan krijgt een minimum hoogte van 4 meter en een maximum hoogte van 8 meter over een baanlengte van ruim 270 meter lang. Deze powered coaster werd gebouwd door Mack Rides.

 

Holiday Park:

In Holiday Park werd opnieuw op meerdere plaatsen tegelijk gewerkt. Het Restaurant Pfalzgraf werd omgebouwd tot Italiaans restaurant, Expedition GeForce kreeg een overkapping en de wachtrij van de in 2014 geopende achtbaan Sky Scream werd volledig aangekleed in een horror thema.

De grootste nieuwigheid was Sky Fly.  Dit werd een Sky Fly attractie van Gerstlauer.  Elk van de twaalf gondels heeft deze rolfunctie waardoor de berijder zelf kan uitzoeken hoe intens de rit mag worden. Met behulp van twee individuele hendels kan hij zelfs beslissen of hij over de kop gaat of gewoon rustig rond vliegt.

Voor de bouw van Sky Fly werd afscheid genomen van de oude Bounty Tower.

 

Belantis:

Belantis opende dit jaar een familiale achtbaan, gebouwd door Gerstlauer. De nieuwe attractie werd gekozen aan de hand van een enquête die de bezoekers van het park mochten invullen.

Cobra des Amun Ra is 15 meter hoog en 360 meter lang, ze behaald een snelheid van 45 km/u.  De achtbaan kreeg een plekje in de vallei van de Farao. Er werd gezorgd dat het stationsgebouw een mooi thema kreeg.

 

Fort Fun:

In Fort Fun opende dit jaar de interactieve attractie FoXdome, een Interactieve XD Motion Ride van Triotech.  Uitgerust met een 3D-bril en lasergun kunnen telkens 16 gasten plaats nemen in de attractie. Vervolgens moeten ze op een groot scherm punten verzamelen door zoveel mogelijk doelen te raken. Maar het is niet zo simpel als het klinkt, de stoelen bewegen namelijk mee .

Daarnaast ervaart men verschillende  licht, wind en geluidseffecten. De stoelen bevinden zich op een hoogte van 1m om voldoende bewegingsruimte te creëren.

Er zijn 2 verschillende films: de Verboden Mijn en Los Banditos . Beide programma’s passen heel goed in het Wilde Westen-thema. In elke versie zitten extra bonuspunten.

Ook de Rapid River ‘Rio Grande’ werd grondig gerenoveerd, het stationsgebouw kreeg een fris laagje verf en langsheen het parcours kwamen lama’s te zitten.

 

 

Italië:

Gardaland:

Oblivion: The Black Hole is een dive coaster en opende dit jaar in het Italiaanse Gardaland. Deze indrukwekkende achtbaan werd gebouwd door B&M. Oblivion werd 42 meter hoog, 566 meter lang en behaald een topsnelheid van 100 km/u.

Bij Oblivion: The Black Hole draait alles om het thema, waarbij alles wordt opgeslorpt door een zwart gat.

 

Movieland Park:

Met Diabolik investeerde Movieland Park in een tweedehands achtbaan die werd overgenomen van het Amerikaanse Six Flags America.

De Vekoma Invertigo Coaster is qua layout identiek aan een standaard Verkoma Boomerang Coaster maar bied een totaal andere beleving aan, vanwege het feit dat de treintjes onder de achtbaantrack hangen.

Bezoekers zitten per karretje van de trein trouwens per twee rug aan rug. De achtbaan heeft een lengte van 309 meter en een hoogte van 45 meter. Het treintje haalt een snelheid van maximum 70km/u.

 

 

Foto’s: Themeparkfreaks, freitzeitpark Plohn