Uiterst zeldzaam oranje aapje geboren in Australische zoo

In de Taronga Zoo te Sydney werd een uiterst zeldzame oranje tonkinlangoer geboren. Dit het zeldzaamste apenras te wereld. Het mannelijke jong dat de naam ‘Nangua’ kreeg naar het Mandarijns voor pompoen werd op 7 november gevonden in de armen van zijn moeder.

De tonkinlangoer, ook bekend als Francois’ langoer, wordt altijd met knaloranje vacht geboren, terwijl de ouderen zwarte haren hebben. De volwassen apen kunnen de kleintjes dankzij de opvallende kleur beter in de gaten houden.

Hoofdverzorgster, Jane Marshall zei dat Nangua de nodige aandacht en zorgen krijgt van zijn moeder en de andere vrouwtjes uit de harem. “Meili toont vanaf de geboorte hoe rustig en ervaren ze is, ze knuffelt en voed het jong en laat de anderen ook bij hem komen.”

Deze apensoort kwam vroeger heel veel voor in China en Vietnam, maar zijn ondertussen de meest zeldzame apensoort ter wereld door het verlies aan habitat. De Taronga Zoo is de enige zoo in Australië die deze soort bezit, maar men werkt samen met dierenparken in de hele wereld om de voortleven van de soort veilig te stellen.

 

Foto: Taronga Zoo