Sfeerverslag: Universal Studio’s Japan 8 Augustus 2015

Themeparkfreak Jos trok naar Azië en deelde zijn ervaringen met ons.

Voorgaande verslagen:

 

Films zijn een prachtige inspiratiebron voor pretparkattracties of zelfs complete pretparken. We hebben natuurlijk in de buurt Movie Park Germany maar het echte werk zijn natuurlijk de parken van Universal. Twee van hun resorts ben ik al geweest, als we PortAventura meetellen zelfs al drie, al had Universal dat park allang niet meer. De Universalparken waren ieder bijzonder, al vielen de Horror Nights in 2013 mij erg tegen ( of is Halloween in Walibi zo goed dat ik verwend ben? ) maar mijn favoriete niet-achtbaan pretparkattractie aller tijden staat in Florida – Harry Potter and the Forbidden Journey. En laat het Japanse zusterpark nu vorig jaar een geupgrade versie van FJ hebben neergezet – in Vierkaahaadeedriedee. Hmm, het ziet er op deze manier niet uit, eigenlijk. 4K, HD, 3D.

Ach ja, behalve dat hebben ze nog een heel park vol met attracties die de andere parken niet meer kennen. Terecht? Dat zal ik wel eens zien!

1

De Citywalk ziet er zo uit. Al is USJ eigenlijk een stadspark, want het ligt midden in Osaka.

2

De poort ziet er al meer uit wat ik kan verwachten.
3

Ja, een waar feest van herkenning!

Het was zaterdag, dus de afweging werd al snel gemaakt dat er fastpasses gehaald zouden worden. Voor de prijs van je entreeticket, ¥6600, kon je voordringen op de grootste 7 rides. Als de pasjes nog voorhanden waren, want natuurlijk waren die uitverkocht.

 

4

Dit is niet bepaald een feest van herkenning, maar wel handig als het ineens nat wordt.

 

 

5

Strikvraag: Rijdt de trein de helix in of uit?

 

6

Voor het Harry Potter gebied (Hogwarts) heb je speciale kaartjes nodig. Zie het als fastpass, of van mijn part Raveleijn, alleen dan voor iets veel beters natuurlijk.

 

7

In ieder geval is het belangrijkste leesbaar! We kozen expres een tijd zo laat mogelijk, konden we mooi de rest ervoor doen.

 

8

De eerste achtbaan die we deden was Space Fantasy. Een heel bizarre spinning coaster van Mack. Echt heel erg tof gedaan, ondanks dat de baan geen 10 meter hoog is. Meer van dit, beste parken!

778: Space Fantasy: The Ride ( 95, Excellent )

 

 

9

Next up: Spiderman. In het Japans, maar gelukkig kende ik deze al uit Florida. Nog altijd een erg goede attractie, met een Single Riders Line waardoor het uur wachten wat de rij was makkelijk kon worden overgeslagen.

 

10

Heel druk bij de Minions!

 

11

Jahaaa! Hier is hij er nog, zonder omgevormd te zijn tot suffe Simpsons attractie. Wat een toeval dat ik hier in 2015 ben geweest en in Oktober over schrijf (okee, het is niet de 21e) wink

 

12

Blijkbaar beleven beeldschermen volgens de “Future Technology” dezelfde evolutie als telefoons. Het waren koelkasten, toen werden ze heel plat en nu weer dikker en groter…

BTTF was helaas ook in het Japans, en hier kende ik de Engelse versie dus niet. Iets met klok en klepel voor mij.

 

13

Toch blij dat ik hem toch gedaan heb!

 

14

Backdraft was een toffe lekker warme attractie. Heel veel vuur biggrin

 

15

Achtbaan in aanbouw frown

 

16

En ik weet dat ik nu al terug moet. Een Flying Coaster over Jurassic Park, waarom verzinnen ze dat niet veel eerder! Te tof!

 

17

De standaard spillwater deed het wel, maar door de werken had je ook een fastpass/Raveleijn ticket nodig. De capaciteit van de wachtrij was dramatisch teruggeschroefd naar slechts 30 minuten.

 

18

Goed, met twee van die kaartjes op zak (JP was een uurtje verder) deden we maar single riders op die andere grote achtbaan: Hollywood Dream. De single rider line kon echter alleen worden gebruikt voor de Backdrop rit; ze hebben de rode trein omgedraaid voor de volle rit achteruit. En ja, de trein op de vorige foto ging dus de helix uit biggrin

Anyway, de baan is totaal niet wat ik van gemiddelde B&M Hyper verwacht. In tegenstelling tot voorspelbare saaie floater airtimemomenten had deze baan een aantal stukken waar je goed uit de trein werd gelanceerd. En echt niet omdat je achteruit reed en de heuvels niet zag aankomen, maar ook toen ik de baan later in de normale vooruitrijdende trein deed waren de verrassingen nog steeds aanwezig, en dan ook nog eens lekkere J-Pop tijdens de rit. Beste Hyper die ik ken! Ja, zelfs beter dan Shambhala.

779: Hollywood Dream: The Ride ( 104, Fantastic! )

 

19

Geen Universal zonder Snoopy kindergebied… o wacht dat is meer iets voor Cedar Fair.

 

20

Hello! Kitty.

 

21

Een sesamstraat minilogflume.

 

22

Ondertussen het derde specimen wat als achtbaan kan worden geklassificeerd worden gevonden, maar de rij was behoorlijk lang ( 50 minuten ) en het was tijd voor JP.

 

23

Werk in uitvoering, dus de poort was niet bereikbaar.

 

24

De attractie was wel open. Met zeer sterk gereduceerde wachtrij dus, top!

 

25

Dit blijft een toffe attractie, ook al dropt de baan maar één keer.
26

Splash!

 

27

Voor Japanse begrippen was deze baan extreem nat!
Voor Europese begrippen was deze baan bijzonder nat!
Voor Amerikaanse begrippen was deze baan redelijk nat.
Voor Engelse begrippen was deze droog. Je moet Valhalla doen om nat te worden!

 

28

Vanuit de flats uitzicht op pretpark.

 

 

29

Osaka is nooit ver weg.

 

30

Dus Jo(w)s doet vandaag Jaws. Grappig ding, lijkt op de Jungle Cruise alleen dan met hysterische skippers en nephaaien. Hai! Lang leve de SRL hier, dat scheelde alweer een uur wachten.

 

31

Een lange wachtrij is beschikbaar als je naar Hogwarts wil!

 

32

In tegenstelling tot IoA waar je van twee kanten naar het parkdeel kan is het hier bijna een pretpark in een pretpark.

 

33

Denk er alleen aan wat je uitkraamt. Naast de gebruikelijke verboden items als zwarte lotussen en instant kennisverhogende spreuken is het vast ook niet toegestaan om dingen als Imperio of Avada Kedevra te roepen.

 

34

Hogmaede ziet er wel zo uit als in Florida. Ik denk alleen dat deze versie iets breder is.

 

35

En natuurlijk ontbreekt de Dragon Challenge duelling achtbaan.

 

36

Deze hadden ze wel, met een enorme rij!

 

37

Pfff…. 45 minuten verder konden we eindelijk instappen. Het blijft de zoveelste Vekoma Junior maar goed. Dit is natuurlijk lijstjeswerk.

780: Flight of the Hippogriff ( 57, Family )

 

38

Het hoofdgerecht is hier ook. Absoluut geen lijstjeswerk maar werk om in te lijsten.

 

39

40

 

41

42

Oei. Lang wachten EN geen Single Rider. Dan zit er weinig anders op dan een hele lange gaanderij langs Hogwarts te maken en door de kas en weer terug…

 

43
Waar je dus heel mooi de minder mooie kant van het gebouw ziet.

44

Vanaf hier nog een kwartier! En de rest duurde maar 70 minuten, waardoor je de wachttijd op de borden door twee mag delen. Alwel, het duurde maar liefst 170 minuten voor we inderdaad weg waren. Dat komt door een bijzonder suf systeem waar je een kaartje krijgt om je spullen op te bergen in een kluisje. Als je dat gedaan hebt, kun je terug naar de gewone rij, tegen inlevering van die kaart. Maar als dat nou niet gebeurt kun je nog een keer. En als je ze op de grond vindt kun je… wel, nog een derde keer! Awesome!

De attractie zelf is en blijft fantastisch. Ikzelf blijf huiverig of ik de 3D-effecten wel kan zien, maar uiteindelijk heeft men een systeem gevonden waar ik optimaal van kan genieten. Het beeld op de video’s is alleen nog maar sterker en die match Quidditch voelt nog steeds alsof je erbij bent. Enig minpunt is dat in de wachtrij de hoge kamer met schilderijen ontbreekt, waarin onder andere de voormannen van de klassen een heerlijk gesprek hebben over een ontsnapte draak en de open dag van Hogwarts waardoor alle Muggles ook binnen komen komen. De castle tour was hier nog wel aanwezig.

 

45

Hagrid! The Draaagoooon!

 

46

In USF moet je moeite doen niet Jurassic Park ernaast te zien.

 

47

Hap Hap, Monstrious Book of Monsters.

 

48 49 50

Diverse onlekkernijen tussen het lekkers 
51

Terug in de Mugglewereld was er nog wat unfinished business.
52

In het park dacht ik lang dat hier twee Vekoma Juniors stonden.

 

53

Natuurlijk niet. Deze is van Senyo maar was vooral leuk door de thematisatie eromheen. Gelukkig was de wachtrij nu wel lekker kort, nog geen 10 minuten later hadden we weer eens bingo.

781: Snoopy’s Great Race ( 63, Decent )

 

54

De was drogen met een centrifuge waslijn.

 

55

Nu al één van de grootste verrassingen van de reis!

 

56

57

58

De avond valt… vooral SRL-zaken gehad als Space Fantasy, Spiderman en een keertje Hollywood Dream.
59

En ook Terminator weer eens gedaan, nadat ik hem niet meer kon doen in Florida ( te weinig tijd ). Blijft een toffe show, al was deze natuurlijk ook in het Japans.

 

60

Nog een grote verrassing: Dit park had een parade met het niveau van Disney in huis!
61

Bijzonder gaaf!
62

Het thema was wel een ratjetoe.
63 64 65 66 67

Misschien iets TE veel Disney wink
68 69

De parade liep een bijzonder lange route en was nog best lang ook!
70 71 72

De laatste rondjes van HD.
73

En toen was het park alweer dicht!
74

Tot ooit! Met zo een gave nieuwe achtbaan hoop ik zeker nog eens hier te komen! Een van de sterkere parken waar ik geweest ben en het wordt vast nog beter. Hollywood Dream is een enorme verrassing voor mij en Space Fantasy mocht er ook zeker wezen. De grote ster is natuurlijk Harry Potter, waar ik in 2013 ook al overdonderd van was. Maar ook vond ik het erg fijn om de attracties te doen die in de andere parken al zijn afgeserveerd. Ik moet alleen wel bekennen dat ik alweer Waterworld niet gezien heb.

De drukte:
Space Fantasy: 40 minuten
Spiderman: 70 minuten
Hollywood Dream: 70 minuten
Jaws: 60 minuten
Ach anyway, dankzij de Single Riders Lines aldaar maar een fractie gewacht.

Harry Potter: 90 minuten
Hippogriff: 45 minuten
Olivanders: 5 minuten
Backdraft: 10 minuten
Snoopy: 10 minuten
Jurassic Park: 30 minuten

Ja misschien kan er wel wat meer bij, en laat dat precies zijn wat USJ met een nieuwe achtbaan aan het doen is smile

Sfeerverslag door: Jos Boudestein