Het verhaal achter: Vogel Rok

Vogel Rok is een overdekte achtbaan in de Efteling. De baan bevindt zich in het Reizenrijk vlak naast de darkride Carnaval Festival. De baan werd gebouwd door Vekoma en haalt een snelheid van 65km/u. De attractie heeft ruim € 12,7 miljoen gekost en werd geopend in 1998.

Vogel Rok heeft ook 2 records beet. Zo is het de 1ste niet Disney attractie met on-board muziek en staat er aan de ingang de grootste namaakvogel ter wereld. De baan heeft ook al 2 verbouwingen achter de rug. Vogel Rok werd namelijk niet zo goed onthaald door het publiek in 1998. Daarom werden in 1999 verschillende dingen toegevoegd. Tijdens de rit kom je meer lasers tegen, en ga je doorheen de bek van een slang. Ook de diamanten tunnel op het einde werd toen toegevoegd.

Ook de wachtrij werd aangepast. Zo kon je doorheen een raam in de wachtrij al het instapperron zien. Daarnaast kwam er een lasershow bij, deze maakte het verhaal rond Vogel Rok duidelijker. Echter werd de show in 2002 stop gezet. In 2007 werd de wachtrij dan nogmaals aangepast. Hij werd een stuk korter en volgt een andere route. Waar je voorheen het perron betrad aan de achterkant doe je dit nu aan de voorkant. In de nieuwe wachtrij werden er skeletten, rotspartijen, kandelaars en een gigantisch ei toegevoegd. Het deel van de wachtrij die zicht gaf op de baan wordt daarmee niet meer gebruikt. Daarentegen is er wel een extra effect in het perron. Af en toe hoor je daar namelijk hoe de vogel voorbij gevlogen komt en ook de lichten gaan dan knipperen.

Dat het verhaal te maken heeft met een vogel zal je al wel door hebben. De vogel draagt de naam Roc en is een mythisch wezen van een enorme grootte. Hij komt voor in de verhalen van Sinbad de zeeman. Roc voedt zijn jong met olifanten. De skeletten die je in de wachtrij tegen komt zijn dus skeletten van olifanten. Hij is zo groot dat hij de zon kan verduisteren met zijn vleugels.

Sinbad de zeeman is een verteller van 7 sprookjes uit het boek Duizend-en-een-nacht. Het verhaal rond deze attractie draait rond het 2de sprookje dat verteld wordt door Sinbad.

In het eerste deel leren we Sinbad kennen als de zoon van een rijke koopman. Echter sterft de vader van Sinbad. Waardoor Sinbad het fortuin erft. Jammer genoeg houdt hij van feesten en raakt het geld snel op. Daardoor moet Sinbad terug de zee op. Tijdens de tocht meert het schip van Sinbad aan op een eiland. Wanneer de bemanning vuur maakt op het strand blijkt dat het eiland in werkelijk de rug van een zeemonster is. Wanneer het monster duikt, springt iedereen terug op het schip, maar Sinbad blijft achter in de zee. Na enige tijd spoelt hij aan op een eiland waar hij de merrie van de koning redt van een monster. Hierdoor is de koning hem dankbaar en wordt Sinbad terug rijk.

In het 2de deel is Sinbad zijn luxeleven beu. Hij gaat terug de zee op en wordt net zoals de eerste keer achtergelaten. Hij komt in een kloof terecht die krioelt van de gigantische slangen. Op deze slangen maakt de vogel Roc jacht. Sinbad staat doodsangsten uit, maar plots merkt hij dat er vlees in de kloof wordt gesmeten door handelaars. Op de bodem van de kloof ligt het namelijk vol met diamanten. De diamanten kleven op het vlees, en Roc is niet op jacht achter de slangen maar op de stukken vlees. Op die manier worden de diamanten meegenomen naar het nest van Roc waar de handelaars het kunnen gaan halen wanneer ze de vogel verjagen. Sinbad bindt zich vast aan zo’n stuk vlees en wordt naar het nest gebracht om zo te kunnen ontsnappen met een fortuin aan diamanten.

De rit die je in Vogel Rok maakt is dus de rit die Sinbad deed vanuit de kloof naar het nest van Roc.

Roc is nog bekend in andere culturen. Zo staat hij in het Hindoeïsme en het Boeddhisme gekend als Garoeda. Garoeda is half mens half adelaar en is een rijdier voor de god Vishnoe. Hij is ook koning van de vogels. In de Joodse cultuur is Roc beter gekend als Ziz. Ook hier is Ziz een gigantische vogel en de koning van de vogels. De koning van de vissen is Leviathan en die van de zoogdieren is Behemoth. Klein weetje, in Canada’s Wonderland staan 2 banen van B&M met de namen Behemoth en Leviathan. Hopelijk kunnen we dus nog een 3de verwachten die Ziz zal heten.

Bron: Wikipedia