Eerste dueling tilt coaster in opbouw

13 jaar na de opening van de eerste en enige tilt coaster ter wereld, is men gestart met de opbouw van een nieuwe tilt coaster. Het zal niet zomaar een tilt coaster worden, het wordt een dueling tilt coaster waarbij twee treinen tegelijk (tegenover elkaar) zullen kantelen.

De eerste tilt coaster ter wereld werd gebouwd in Lihpao Land (Taiwan) en kreeg de naam Gravity Max. De achtbaan die gebouwd werd door het Nederlandse bedrijf Vekoma gooide meteen hoge ogen bij achtbaanfans over heel de wereld. Er was immers nog nooit eerder een tilt coaster gebouwd, en het zag er enorm spectaculair uit. De bezoekers die in de achtbaan zitten, worden op een soort platform gereden. De trein stopt en vervolgens kantelt het platform 90 graden waardoor deze verticaal naar beneden staat. De remmen worden losgelaten en de trein raast naar beneden. Hier kan u een filmpje van de achtbaan bekijken.

 

 

Fans hoopten meteen dat er meerdere tilt coasters gebouwd zouden worden en dat er ook eentje wat dichter bij huis zou komen. Helaas gebeurde dit niet. Nu 13 jaar later komt er toch een vervolg aan het verhaal. In het Chinese Hefei is er een gigantisch project in opbouw, het project bevat een gigantisch shoppingcenter en hotels, maar ook een pretpark. In dit pretpark, Wanda City Heifi, zullen 4 achtbanen komen waaronder dus een dueling tilt coaster. De baan zelf is niet ontworpen door Vekoma, maar wordt momenteel opgebouwd door een Chinese achtbaan bouwer Golden Horse. Naast de dueling tilt coaster komt er ook nog een Intamin launch coaster van 56 meter hoog. De achtbaan zal een topsnelheid van 125km/u halen tijdens een rit van 1300 meter lang.

Het “Hefei Wanda Cultural Toursism City” project wordt opgebouwd door de Chinese Wanda Group. De man achter deze groep is de rijkste man van Azië, Wang Jianlin. De Wanda Group is een van de mogelijke kandidaten om de Spaanse pretparkengroep Parques Reunidos over te kopen waartoe ook Bobbejaanland, Moviepark Germany en Slagharen behoren.

Foto’s: Park & Coasters WorldWide