Achter de schermen: Plopsaland De Panne

Themeparkfreaks Timothy & Jonathan trokken op zondag 25 oktober naar “Plopsaland De Panne” en kregen de kans om Operations Manager “Kris Biesemans” een hele dag te volgen.

De job van Kris is zeer variërend, elke dag zijn er andere taken, andere problemen, andere oplossingen en andere bezoekers. We waren dus zeer benieuwd wat er vandaag zou gebeuren.

Omstreeks 8:50 uur sloten we ons bij Kris aan tijdens de dagelijkse briefing. Alle belangrijke dingen worden hier besproken voor de komende dag.

Na de briefing om kwart na 9 trokken we door het park om te zien of alles in orde was. Was het park klaar om straks de verwachte 7.000 bezoekers te ontvangen? Tijdens onze wandeling door het park viel het meteen op dat er geen muziek te horen was, dit was meteen het eerste probleempje van de dag.  Kris verwittigde het technisch team en een beetje later konden zij het probleem oplossen en klonk de muziek door de luidsprekers.

We liepen verder en controleerden het park. Is de decoractie overal nog wel in orde? Heeft de nachtploeg wel alles opgeruimd? Zijn alle poorten waar bezoekers niet mogen komen wel gesloten? We controleerden ook of de testritten bij de attracties goed verliepen en dat alle attracties wel getest waren (controle op controle!). We kregen de kans om samen met Kris het eerste testritje van de dag in de achtbaan “De Draak” mee te maken. Het treintje kwam goed door het parcours, en zoals verwacht liep alles perfect. Ook keken we na of de beplanting niet te dicht bij de track was gegroeid. Alle attracties worden dagelijks gecontroleerd. De veiligheid van de bezoekers is de hoogste prioriteit van het park. Kris, die in een vorige functie werkzaam was als veiligheidscontroleur, kijkt alles zeer goed na.

 

Als we voorbij de tractors komen, zien we dat deze stil liggen met een klein technisch probleempje, het technisch team is al ter plaatse dus gaan we verder (bij ons volgend toertje werkt deze attractie opnieuw perfect).

 

9:30u, het moment waarop de poorten van het park open gaan. Alvorens de bezoekers werden toegelaten, werd er gecontroleerd of alle poorten (van het inkomplein naar het park zelf) wel gesloten waren zodat de bezoekers nog niet verder kunnen doorlopen naar de rest van het park. Ondertussen werden de poorten aan de kassa geopend en wandelden de eerste bezoekers  rustig naar binnen.

 

Een kwartier voor de bezoekers echt het park in mogen moeten alle operators aan de attracties staan. We maakten wederom om toertje door het park en zagen dat alles goed verliep. Er werken ongeveer 60 mensen aan de attracties. Er was slechts 1 operator niet aanwezig door ziekte, maar die persoon kon gemakkelijk vervangen worden, waardoor er geen problemen waren.

Ondertussen controleerden we of het park er proper bij ligt, papiertjes die rond slingerden werden opgeruimd, (Kris is niet vies van zijn personeel een handje te helpen!).

Het takenpakket van Kris is zeer variërend, gelukkig wordt hij daar door verschillende mensen bij geholpen.

Wanneer we na een paar minuten de achterkant van het park bereikten, merkten we dat er daar ook geen muziek speelde. De geluidsinstallatie werd nagekeken en na een paar minuutjes speelde ook hier de muziek zoals in de rest van het park. De testritten van Victors Race verliepen perfect en ook bij de andere attracties waren er gelukkig nergens problemen. Ideaal om de dag te beginnen.

Om exact 10 uur klonk het liedje “Wij gaan beginnen” van Samson en Gert doorheen de boxen.
Dit is het signaal dat weldra alle bezoekers zullen worden toegelaten in de rest van het park.

 

 

Op het moment dat er op het einde van dit liedje van 10 naar 0 wordt afgeteld, gaan de poorten open en de eerste bezoekers spurten naar hun favoriete attracties. Het was nog rustig.

We passeerden de infobalie, waar Monique alle klanten helpt bij al hun vragen en opmerkingen. Hier kan je aan de hand van een foto ook raadplegen wie er die dag de “Manager on Duty” is. Hij is als het ware de verantwoordelijke.

Omstreeks half 11 namen we eens een kijkje hoe alles verliep aan de ingang. Op amper 10 minuten tijd waren er 500 bezoekers extra in het park gekomen. Het Plopsa animatieteam was druk bezig met de opvoering van de verwelkomingsshow voor de bezoekers. Het is belangrijk dat de acteurs niet praten tegen de bezoekers, zodat de magie van de figuurtjes behouden blijft.

 

We liepen voorbij het Prinsessiakasteel, dat momenteel nog in opbouw is. De attractie “De Koffiekopjes”, die zich in het kasteel bevindt, is op 31 oktober opnieuw geopend. De bouw en afwerking van het kasteel zelf moet rond 5 december klaar zijn. De werken zijn de laatste weken enorm goed vooruit gegaan.

Gedurende de hele voormiddag werd het steeds drukker in het park. Aan de poorten werd constant gemonitord om de eventuele plotse toestroom van gasten op tijd te kunnen anticiperen. Ook de camera’s op de autosnelweg werden steeds in het oog gehouden om nog beter een inschatting te kunnen maken. Wanneer er toch meer bezoekers opdagen dan gepland, kunnen eventueel extra personeelsleden worden opgetrommeld om alles in goede banen te laten leiden.

We liepen verder door het park en controleerden alle nooduitgangen of deze nog steeds vrij waren voor in het onwaarschijnlijke geval dat het park ontruimd zou moeten worden. Alle nooduitgangen bleken zoals verwacht perfect in orde te zijn.

Gedurende de dag werden er verschillende operators aan de attracties gecontroleerd. Bij deze kleine controle werd nagekeken of iedereen in orde is. Elke werknemer beschikt over een werknemerspaspoort. In dit document, dat ze tevens ten alle tijden op zak moeten hebben, kan je perfect aflezen welke opleidingen men heeft gevolgd.

Na enkele steekproeven, controleerde Kris onder andere de attracties “Het Bos van Plop”, “De Draak”, “Vicors Race”, “De Safari” en “De Roller Skater”. Elke dag worden de attracties en personeelsleden sowieso gecontroleerd door de stewards.

Bij “Anubis, The Ride” deden we tevens ook een steekproef om te zien of alles goed gecontroleerd werd bij het in- en uitstappen. Verder inspecteerde Kris of de verplichte noodverlichting het nog steeds deed. Alle karretjes van Anubis hebben achteraan 3 lichtjes, die nog eens een extra visuele controle geven aan de operators i.v.m. de veiligheid. Minstens 2 van de 3 lichtjes moeten branden. Brand er toch maar 1 lichtje, dan is er iets mis en dient er een extra beugelcontrole gedaan te worden. Op die manier is er toch weer eens een extra controle naar de veiligheid toe, waardoor problemen kunnen uitgesloten worden.

We vervolgden onze toer langsheen de attracties “De Piratenboot” en “De Kikkers” om te zien als ook daar alles goed verloopt. Wat speciaal is aan deze iets oudere attractie “De Piratenboot” (en ook een aantal andere attracties), is het feit dat het bedieningspaneel beschikt over een zogenaamde “dodemansknop”. Deze knopt dient er voor om te controleren of de operator nog steeds bij bewustzijn is). De kans is natuurlijk ontzettend klein dat er iets met de operator zou gebeuren, maar niemand wil natuurlijk een lange tijd in een schommelschip blijven zitten, want dan is de kans om misselijk te worden wel zeer groot. De operator moet deze knop op regelmatige basis indrukken. Mocht er dan toch iets met de operator gebeuren, dan wordt de attractie meteen stilgezet en kan er meteen hulp ter plaatse komen.

 

Het park is de hele dag geopend, net zoals de attracties, maar het personeel moet natuurlijk wel af en toe eens pauze kunnen nemen om bijvoorbeeld naar de wc te kunnen gaan. Tijdens deze pauzes nemen dan de stewards het werk van de operators over zodat de attracties gewoon kunnen blijven verder werken.

Tegen 12 uur werden de vorige uitbaters van Plopsaland De Panne (destijds Meli-Park) verwelkomd in het park voor een familiefeest. Om de familie Florizoone een perfecte dag te bezorgen, bekeek Kris of alles in orde was voor hun komst. De feestzaal werd zorgvuldig in orde gebracht en het feest grondig voorbereid.

Klokslag 12u kregen we via de Walkie Talkie’s te horen dat de bakjes van de achtbaan “De Vleermuis” (met bezoekers in) vast zaten op het hoogste punt van de attractie. We lieten onmiddellijk alles vallen en haasten ons naar de attractie. Binnen de 5 minuten stond het rond de attractie vol met personeel van de technische dienst. We constateren dat de situatie 100% veilig was en dat de inzittenden geen gevaar liepen. De bezoekers die bovenaan vast zaten werden gerust gesteld en in amper 2 minuten kreeg de technische dienst de attractie weer aan de praat. Iedereen kwam veilig en wel terug aan in het station. De attractie werd onmiddellijk nog eens getest om er zeker van te zijn dat alle problemen van de baan waren. Na een succesvol testritje konden de bezoekers weer plaats nemen. Voor alle duidelijkheid wil ik nog even melden dat de storing er spectaculair uitzag, maar dat er absoluut geen gevaar was voor de bezoekers. Bij een technisch probleem, schakelt de attractie in een “veiligheidsmodus” zodat de situatie op elk moment 100% veilig blijft.

Nadat de technische storing was opgelost begaven we ons rond 11:53u naar “De Boomstammen”, die om 13 uur die dag zouden openen. De attractie was al reeds aan het testdraaien om tussen alle bootjes een zekere afstand te creëren, zodat ze perfect verdeeld zijn over het gehele traject. Dit zorgt voor een betere capacteit. We gingen te voet langs de lifthill naar boven om te controleren of ook bovenaan de attractie alles in orde is. Van daaruit konden we de volledige omgeving aanschouwen en hadden we een mooi uitzicht op de bouwwerken van de nieuwe houten achtbaan, waarvan de opening gepland staat voor volgend jaar. Elke week wordt de attractie ‘De Boomstammen” volledig uitgekuist en proper gemaakt, veel werk dus! Ook de filters worden onderworpen aan een heuse reiniging.

Ondertussen was het 12 uur gepasseerd en de Maya Show was volop bezig. Kris hield zich bezig met het feest van de familie “Florizoone”. Alle familieleden werden goed ontvangen en de familie had het naar hun zin. Een geslaagd feest dus.

Om 13 uur was “Mayaland” aan de beurt. Hoe zat het met het ballenbad, de glijbaan, de droptoren, etc. Bij de mattenglijbaan controleerden we of de matjes nog in goede staat waren.

Ook de EHBO post ontkwam niet aan ons bezoek. Gelukkig was het lekker rustig in de ziekenboeg, dus dat was goed. Bij het binnenkomen zagen we een hele kast vol knuffels met plakkertjes op hun hoofd, zodat de kinderen die binnen komen ter verzorging, het gevoel hebben niet alleen te zijn. Op die manier kunnen ze gemakkelijker met de situatie om gaan. Onder andere Bumba heeft een plakkertje op zijn hoofd.

Om half 2 begaven we ons naar het “Plopsa Theater” om te zien hoeveel volk er al was opgedaagd voor de nieuwe “Piet Piraat show”.  Een gezinnetje had via de “Jommekeskrant” een meet-and-greet gewonnen met “Piet Piraat en Berend Brokkenpap”. Het gezinnetje werd vriendelijk ontvangen door Kris, waarna hij ze vervolgens naar “Piet Piraat en Berend Brokkenpap” begeleidde. De kinderen waren best onder de indruk toen ze hun idolen mochten ontmoeten in het echt. Na de meet-and-greet begon de “Piet Piraat show”, die we uiteraard bijwoonden om te zien of daar alles goed verliep. Voordat we de zaal binnen gingen, werden eerst alle nooduitgangen deftig gecontroleerd. Er was ook genoeg personeel in de zaal aanwezig. Check, de show kon beginnen.

Ondertussen was het half 2, het ideale moment voor Kris om eens naar zijn bureau te gaan. E-mails checken, gesprekken afnemen met personeelsleden, telefoneren met klanten, het hoort allemaal bij zijn takenpakket. Onder andere voorbereidingen voor de steruitreiking die op 5 november plaatsvond en het winteronderhoud werden uitvoerig besproken. Terwijl Kris druk bezig was met deze bezigheden, konden wij even ontspannen op de attracties in het park.

Om 16:30u vervoegden we ons weer bij Kris en begaven we ons naar de kassa’s. De geluidsboxen aan de ingang maakten plotseling een vreemd brommend geluid, wat nogal vervelend was. Gelukkig wisten de techniekers hier wel raad mee.

Kris begeleidde “Piet Piraat” nog even snel naar buiten om een promofilmpje op te nemen voor het komende evenement. Het filmpje werd opgenomen op het grote inkomplein voor het “Plopsa Theater”. Dat hadden alle aanwezige kinderen natuurlijk direct gezien. Wanneer het filmpje was opgenomen nam “Piet Piraat” uitgebreid de tijd om met alle kinderen op de foto te gaan. Na de foto’s volgt onmiddellijk de parade waar ook “Piet Piraat en Berend Brokkenpap” in mee rijden. Tijd om de parade voor te bereiden. Wij sloten ons aan op het einde van de stoet om er voor te zorgen dat er geen kinderen onder de auto’s zouden kunnen lopen. Alles moet uiteraard veilig blijven want soms zijn de kinderen net iets te enthousiast.

Die dag waren alle attracties geopend tot 17:30u. We haastten ons samen met Kris onmiddellijk naar de uitgang om te kijken of het uitzwaaien van de bezoekers door het animatieteam goed verliep. Op dit moment verzamelden de bezoekers zich rond de figuurtjes van Studio 100, die waren afgezakt naar het grote plein. De bezoekers werden vermaakt met een dansje op de bekende Studio 100-liedjes.

Om 17:45u kregen we de melding dat de parkeerautomaten geblokkeerd zouden zijn. Na even zoeken kon Kris dit probleem oplossen. Nu dit probleem was opgelost hielp Kris nog even bij de infobalie en de kassa’s.

Niet veel later kwam een vrouw ons tegemoet. Ze was haar gsm verloren in het ballenbad. Het feit dat er net nog 25000 balletjes waren toegevoegd aan het ballenbad maakte de zoektocht er niet makkelijk op. Samen met Kris doken we het ballenbad in op zoek naar de verloren gsm. Al snel kregen we het bericht dat de gsm was gevonden en binnen gebracht aan het onthaal. Er was iemand enorm blij…

 

Ondertussen was het al behoorlijk laat geworden en lag het park er verlaten bij. Kris staat er altijd op dat hij of 1 van zijn stewards tot een van de laatste in het park blijft zodat ze persoonlijk nog kunnen controleren of het park wel degelijk volledig leeg is. We kropen mee op het golfkarretje en reden doorheen het park op zoek naar achtergebleven bezoekers. We controleerden hierbij alle mogelijke plekken, maar gelukkig had iedereen de weg naar de uitgang gevonden.

Tot slot controleert Kris nog of de parking volledig leeg is en of het park er netjes bijligt.

Onze dag zat er weeral op. Moe, maar voldaan keerden we terug naar huis.

Het was een bijzonder toffe en leerrijke dag. We hadden  geleerd dat de job van een “Operations Manager”, zoals Kris zeer veelzijdig is. Geen enkele dag is dezelfde. Je moet met ontzettend veel zaken rekening houden. Kris heeft een prachtige job, maar het is ook tegelijk ontzettend zwaar en niet te onderschatten. Hij is van ‘s morgens vroeg tot ’s avonds laat in de weer voor het park, iets waar wij alleen maar veel respect voor kunnen opbrengen.

Wij zouden alvast al het personeel van Plopsaland De Panne enorm hard willen bedanken voor deze unieke kans die we kregen. Uiteraard bedanken we in het bijzonder ook Kris, het was ons een waar genoegen je te mogen volgen gedurende deze dag.

Duizendmaal dank.

 

Artikel: Jonathan Sanssens

Foto’s: Timothy Meersman