Wat er zoal te beleven valt in het Historium te Brugge

“Historium” is een historische belevingsattractie, die je mee neemt op een tijdsreis naar Brugge in de middeleeuwen (15de eeuw).

Deze toeristische topattractie is een uur durende totaalbeleving waar decors, film, muziek en speciale effecten versmelten tot een magische ervaring die je zintuigen prikkelt. Door middel van audiogidsen word je rondgeleid in je eigen taal doorheen gethematiseerde zalen. Je staat als het ware midden in historische scènes, zoals in de oude haven of het atelier van meester-schilder Van Eyck. Het is meer dan zien en horen. Je stapt in het verleden en ruikt, voelt, ervaart wat er toen was. Een zinnelijke, zinderende ervaring.
Themeparkfreaks Timothy & Thomas werden uitgenodigd op de persvoorstelling van deze verbazingwekkende attractie. We waren best benieuwd naar wat ons allemaal hier te wachten stond.

Eenmaal aangekomen in het “Historium”, werden we vriendelijk onthaald door het personeel. In het “Duvelorium, het themacafé in dit gebouw rondom het biermerk “Duvel”, kregen we heerlijke koffiekoeken en een drankje aangeboden. Uiteraard was er de mogelijkheid om nog even met de andere reporters lekker te keuvelen. Na een half uurtje was het dan uiteindelijk tijd voor de persvoorstelling.

Christophe Roose gaf de nodige uitleg over het historium en hun nieuwe project “Het VR city systeem”, of anders gezegd “het Virtual Reality City systeem”. “We zochten iets waarmee we als belevingsattractie vernieuwend kunnen zijn, en voor enkele jaren kunnen blijven. De oplossing vonden we in dit nieuwe hoogtechnologische systeem. Wat is hier juist de bedoeling van? In het kort betekent dit dat je de stad Brugge intrekt om haar geschiedenis te gaan beleven met behulp van een speciale Virtual Reality-bril.

Eerst hebben we geëxperimenteerd met de “Oculus Bril”, een dure 360° projectiebril. Maar omdat we een systeem wilden ontwikkelen dat zeer mobiel en tegelijkertijd gemakkelijk toegankelijk was voor iedereen, creërden we speciale cardboard-brillen. In elke cardboard-bril is ruimte voorzien waar de bezoeker zijn smartphone kan inschuiven. Het is de bedoeling dat de bezoeker, alvorens hij zijn smartphone in deze speciale cardboard-bril schuift, de speciale app van onze website download: http://vr.historium.be/ “.

“Vervolgens begeeft hij zich naar 6 specifieke locaties in de stad. Hier kan hij met behulp van de speciale bril nu 360 graden rondom zich kijken en aanschouwen hoe de stad er op deze plaats exact uitzag ten tijde van de 15de eeuw. Een heel speciaal gegeven,” aldus Christophe.

De 6 vooropgestelde locaties zijn:
1.De waterhalle (interieur)
2. De waterhalle (exterieur of buitenkant)
3.Het belfort op de grote mark
4. St-Donaaskerk
5.De grote kraan (Jan van Eyckplein of kraanplein)
6.Dampoort compex (Dampoort vanop Dampoort of vanop Vesten)
Bij aankoop van een ticketje tot het “Historium” ontvang je gratis een map met de 6 locaties en een woordje uitleg. Iedereen kan het VR-systeem gebruik maken van gratis Wifi. De cardboard-bril kan in de shop worden aangekocht.

Hoe gebruik je de app?
1. Log met je smartphone in op het gratis wifi netwerk van “Historium”.
2. Klik in de app op start. http://vr.historium.be/
3. Schuif je smartphone in de daarvoor voorziene gleuf op de cardboard-bril.
4. Kijk door de bril en kies de gewenste locatie.

  1. Geniet nu van een 360 graden zicht.
    6. Ga naar de volgende locatie.

“Historium Bezoek”:

Nadat de Themeparkfreaks dit systeem grondig uitgetest hadden en goedbevonden, was het tijd om eens het “Historium” zelf te ontdekken. Zie deze speciale attractie als een soort “walk-trough Dark-ride”.

De thematisatie werd door het Nederlandse bedrijf “Joravision” gebouwd.

Deze attractie bestaat uit 13 verschillende zalen:

  1. De Gothische Poort
    In de 15de eeuw was Brugge het grootste commerciële centrum van West-Europa. Historium verklaart de zes belangrijkste redenen waarom Brugge in de middeleeuwen een welvarende grootmacht was en hoog boven andere steden in België en Europa uittorende…2. Het Pakhuis
    Brugge was een draaischijf voor import en export in de middeleeuwen. Het belangrijkste importproduct was Engelse wol. Daarmee werd het vermaarde Vlaamse laken geweven, dat op zijn beurt geëxporteerd werd.

De Hanze (een samenwerkingsverband van handelaren en steden tijdens de middeleeuwen) voerde vanuit het Noorden voornamelijk ruwe materialen en grondstoffen aan: pelzen uit Rusland en Oost-Europa, eikenhout uit Polen, laken uit Engeland, specerijen uit Portugal en edelmetalen uit Zuid-Duitsland waaruit in Brugge verfijnt smeedwerk vervaardigd werd. Uit Duitsland kwamen graan en wijn. Uit het Zuiden verhandelden de Italianen fijne stoffen en aluin om de kleur van laken te fixeren en edelstenen, pigmenten, ivoor, olie en goud uit het Oosten en Noord-Afrika. Van op het Spaanse schiereiland kwamen leder, specerijen, pigmenten en allerlei metalen.

Kom voelen aan artisanaal geweven touwen, luister naar werkmannen die goederen opstapelen en verslepen, hoor de ratelende kettingen en piepende katrollen in Historium…

  1. De Brugse kaaien
    Brugge dankte zijn bloei onder meer aan zijn gunstige ligging: de stad bevond zich halfweg tussen Noord- en Zuid Europa en werd daardoor een echt commercieel knooppunt.

De stad zelf had toegang tot de zee via het Zwin, een geul die uitkwam in de Noordzee en waarlangs Damme en Sluis lagen, twee belangrijke overslaghavens voor Brugge. De schepen die in Brugge aankwamen met koopwaar waren platbodems. De haven van Brugge was enkel voor schepen zonder kiel toegankelijk.

Kom luisteren naar het krijsen van zeevogels en snuif de geur op van het water van de Brugse kanalen en Reitjes! Beleef de drukte van een middeleeuwse wereldhaven en aanschouw een gereconstrueerd platbodem schip in Historium…

  1. Het atelier van schilder “Jan van Eyck”.
    Brugge was bekend voor zijn productie van luxe textiel en confectie. Ook kunst uit Brugge was zeer gegeerd: edelsmeedwerk, handschriften en miniaturen en uiteraard de panelen van de Vlaamse Primitieven met schilders als Hans Memling en Jan van Eyck.

Jan van Eyck kreeg van Kannunik Van der Paele de opdracht om het schilderij ‘Madonna met kannunik Joris van der Paele’ te schilderen. De kannunik had goede banden met Rome en was een erudiet man. Hij wordt op het schilderij afgebeeld met een groene halsbandparkiet. Deze vogel staat symbool voor de ziel van de mens en toont de rijke achtergrond van de kannunik.

Voor de creatie van het schilderij gebruikte Jan Van Eyck, één van de grootste schilders uit de middeleeuwen, olieverf en Venitiaans terpentijn of lariksterpentijn. Dit terpentijn werd veel gebruikt door schilders van olieverfpanelen vanwege de fonkelen glans die ‘balsem’ aan de olieverfglacis gaf en de helderheid die het bij het drogen kreeg.

Kom langs en raak Jan van Eyck’s pigmenten, borstels en schetsen aan! Snuif in Historium de geur van olieverf en terpentijn op…

  1. Het tolhuis
    Elk goed dat Brugge binnenkwam of verliet, passeerde aan een tolhuis waar betaald moest worden. De opbrengsten gingen onrechtstreeks naar de landsheer, in onze tijd (1435) de Hertog van Bourgondië. Op consumptiegoederen werd bovendien nog accijns geheven die toekwam aan de stad Brugge. Ook voor elke transactie en elke overslag moest betaald worden: voor het lossen van goederen door de pijnders (dragers), voor het gebruiken van de kraan…

Al die heffingen verhoogden de prijs die de koper uiteindelijk voor zijn waar betaalde. Maar ze waren ook een belangrijke bron van inkomsten voor de stad en de staat en zorgden voor welvaart.

Kom genieten van lachende meisjes, klokken en tierende marktkramers, terwijl het alledaagse straatbeeld anno 1435 aan je voorbij glijdt in Historium…

  1. De achtersteegjes
    In de middeleeuwen zag een straat er heel anders uit dan vandaag. Veel Brugse huizen waren nog gedeeltelijk in hout. Enkel de grote straten waren geplaveid met kasseien. In kleine straten bestond de begaanbare vloer uit aangestampte aarde. Voetpaden waren er niet.

De afwatering liep voornamelijk naar de Reitjes. Hier en daar waren waterbassins of fonteinen die de stad van water voorzagen. Ze waren aangesloten op een netwerk van loden leidingen die het water uit de walgrachten aanvoerden. Naast de waterbassins en fonteinen waren alleen paleizen en sommige huizen van de rijksten op de waterleiding of ‘moerbuis’ aangesloten.

Ontdek de duistere buurten van middeleeuws Brugge in Historium en let op dat je niet plots een emmer water over je krijgt…

  1. De Gilden
    In de middeleeuwen waren beoefenaars van elk beroep gegroepeerd in hun ambacht, een controleorgaan dat het werk van zijn leden reguleerde, kwaliteitseisen stelde en de hoeveelheid bepaalde die ieder lid mocht afleveren.

Het ambacht zorgde ervoor dat alleen de beste producten volgens vaste regels op de markt kwamen. Dat moest de kwaliteit hoog en uniform houden. Sommige ambachten waren zeer gespecialiseerd, zoals dat van de paternostermakers. Vaak werden producten ook slechts op 1 plaats verkocht.

Ontdek de handelshuizen van Historium en loop over een plein waar sneeuwvlokjes zachtjes neerdwarrelen…
8. Ter Beurze
Het Huis ter Beurze was het allereerste beursgebouw ter wereld. Het huis behoorde aan de familie Van der Beurse, die er een herberg openhield waar vooral Italiaanse handelaars logeerden.

In de 15de eeuw groeide de herberg uit tot een drukke ontmoetingsplaats voor de handel in wisselbrieven. Zo ontstond uit de naam van de familie, én van de herberg, het woord ‘beurs’ zoals we dat nu nog kennen. Amsterdam en Londen volgden later het concept dat in Brugge was ontstaan.

Kom naar het Wall Street van de middeleeuwen, de financiële hoofdstad van Noord-West Europa toen der tijd en beleef de eerste beurshandelingen in Historium!

  1. Het badhuis
    Badhuizen waren plaatsen om samen te komen, zich te wassen en dames te ontmoeten. Hoewel badhuizen in heel Europa gebruikelijk waren, waren ze eigenlijk illegaal. Zolang de eigenaars van de Brugse badhuizen hun belastingen maar betaalden, mochten zij toch hun etablissementen ongehinderd uitbaten. Dit zette mensen ertoe aan om in Brugge handel te drijven, opdat zij gebruik zouden kunnen maken van de badhuizen.

De opzet in het badhuis is gebaseerd op de vele Vlaamse miniaturen die er van badhuizen bestaan, in eerste plaats uit de handschriften van de ‘Facta et dicta memorabilia’ van Valerius Maximus, maar ook op verscheidene marginale versieringen van andere handschriften die eventueel ook badscènes in de privé sfeer uitbeeldden.

Uit deze bronnen blijkt dat er in de middeleeuwen verschillend types van badhuizen waren: vrouwbadstoven, mannenbadstoven, potstoven en gemengde badstoven. In deze badhuizen werd Brusselse salie vaak gebruikt om mee over het lichaam te wrijven. Deze plant was een veelgebruikte plant inzake hygiëne. Salie werd gebruikt als een soort wondermiddel en het verfriste het lichaam.

In het Historium badhuis komen warme stoom en bedwelmende parfums je tegemoet. Laat je in vervoering brengen …

  1. Vlucht over de stad
    Op de locatie waar Historium gelegen is, was vroeger de Waterhalle. Dit gebouw werd schraagsgewijs over de Kraanrei, de rivier die over de Markt van Brugge liep, gebouwd in de 13de eeuw. Hier konden schepen rechtstreeks het gebouw binnenvaren en er, beschut tegen regen en sneeuw, gelost worden. Deze bijzonderheid bezorgde de Halle haar typische naam ‘Waterhalle’. Nergens anders ter wereld was een dergelijke constructie te vinden.

In 1789 werd dit gebouw met grond gelijkgemaakt en de Kraanrei werd overwelfd. In de plaats kwam een huizencomplex met een neoklassieke gevel in Lodewijk XVI-stijl. In 1878 moest dit gebouw wijken voor het neogotische Provinciaal Hof.

De Waterhalle is echter gereconstrueerd in de Historium attractie! Kom dit uniek Brugse wereldwonder zien…

  1. Het panoramisch terras
    Van op het panoramische terras dat aansluit op de interactieve tentoonstelling kan je over de Markt van Brugge kijken. De Markt is altijd het kloppende hart van Brugge geweest. Hier werden traditioneel volksfeesten, toernooien en concerten gehouden.

Met zijn imposante toren domineert het Belfort de markt. In de stadshallen bij het Belfort werden vroeger goederen opgeslagen en verhandeld. Nu worden er evenementen en tentoonstellingen georganiseerd.

  1. Het cafe “Duvelorium
    Ter voltooiing van je bezoek kan je in hetDuvelorium Grand Beer Cafégenieten van een heerlijk drankje. De inrichting van het Duvelorium is eigenzinnig en de aankleding in een historisch kader is bijzonder. Je krijgt er het beste uitzicht op de Brugse Markt én het is vrij toegankelijk te bezoeken.
  2. De interactieve tentoonstelling
    Deinteractieve tentoonstellinggeeft historische duiding en vertelt over het dagelijkse leven in de middeleeuwen en de belangrijkste geschiedkundige ontwikkelingen in Brugge. Je leert er meer over de architectuur van Brugge, zijn stadsplattegrond en de stadsomwallingen of Vestingen. In dit deel van de attractie kan je ook gebruik maken van de City Explorer.

De City Explorer maakt je wegwijs in het toeristische aanbod van Brugge. Dit meertalig staaltje technologie informeert, plant en toont wat Brugge te bieden heeft. Alle mogelijkheden komen aan bod op deze digitale tool, die het te land, te water of te voet der dingen vlotjes uit de doeken doet. Via een roteerbaar multi-touchscherm kan je de stad als het ware binnenstappen.

De handige zoekrobot plant op basis van jouw interesses en tijd je bezoek aan Brugge. Weer of geen weer? Of het nu gaat om een topconcert, een fietsroute of de belangrijkste bezienswaardigheden: de City Explorer weet raad!

 

Praktisch:


 Plaats: Grote Markt Brugge

Openingsuren: Dagelijks open van 10u tot 18u (tickets verkrijgbaar tot 17u), behalve op 1 januari.
De duur van een bezoek is ongeveer 1uur en 30min.

Historium is zeer toegangelijk voor personen met een handicap, ook zij kunnen een magische dag beleven in de historische belevingsattractie.

Parkeren: Parkeren doe je best in een van de verschillende ondergrondse parkings. De goedkoopste kan je alvast vinden aan het treinstation “Centraal”.

Halloween-event: 

Tijdens het Halloweengebeuren krijgt het hele gebouw een sinister kleedje over zich heen. Maar liefst 100 pompoenen liggen her en der verspreid en grote spinnen hebben hun zinnen gezet op de muren van het gebouw. Heksen zijn langsgekomen en hebben hun spullen overal achtergelaten. Dit jaar hebben ze de beulen uitgenodigd die niet bang zijn om de doodstraf uit te spreken en mensen te onthoofden.

Laat je niet afschrikken door de griezelige figuren, ons personeel blijft altijd vriendelijk naar je glimlachen. Wees echter wel op je hoede, want ze zijn niet verlegen om je te beheksen of je de stuipen op het lijf te jagen! Een gewaarschuwd man is er twee waard!

  • van 31/10/2015 tot 08/11/2015
    Dagelijks van 10u00 tot 18u00

 

Themeparkfreaks Timothy en Thomas genoten van dit speciaal dagje “Brugge en haar geschiedenis”. Een plezante en leerrijke manier om bij te leren.