Sfeerverslag: Hong Kong + Disneyland 2-3-4 Augustus 2015

Hallo Themeparkfreaks! Weer een zomer zo goed als voorbij en nu ik weer met werken ben gestart, moet ik toch maar eens een update geven van die ongelooflijk gave drie afgelopen weken. Ik heb een tsunami aan verhalen te vertellen over plaatsen waar maar weinig verhalen vandaan komen.

Samen met Simon ben ik drie weken de andere kant op gaan kijken. Wij hebben allebei al ervaring met meerdere Amerikavakanties en een reis naar Azië ligt dan voor de hand om eens te doen.

 

01/02 Augustus 2015 – Hong Kong City

HKD004_zpssgx9roqq

Wel? Vliegen. Vliegen blijf ik nog altijd erg saai en irritant vinden, maar zolang moleculair teleporteren niet bestaat, is het de snelste manier om ergens fysiek te geraken. Gelukkig kun je altijd jezelf vermaken met de laatste films. Ik ga niet slapen, ik maak liever een lange dag zodat ik geen jetlag krijg, dan twee hele korte. Helaas vinden de stewards dat je je moet aanpassen aan de 80% van het vliegtuig die zich graag een jetlag slaapt.

HKD001_zpszrnnahco

Wie kent de film Snakes on a Plane? Dit is de officiële game biggrin

HKD005_zpsgtuxghjo

Elf uur verder en zes tijdzones verder kom je terecht in wereldstad Hong Kong!

HKD006_zpsxxbtf8gl

Op de tweede helft van deze lange dag maar eens wezen kijken in de grote stad. We hebben geprobeerd op zoveel mogelijk plekken te komen waar ze met “Wie is de Mol?” ook zijn geweest.

HKD007_zpsfc47arpy

Welke grote stad is niet compleet zonder groot reuzenrad? Wel, voor de dwergen misschien, maar tussen al die hoge gebouwen is het best een klein ding eigenlijk…

HKD008_zpst6rfq7in

Er was een soort kermis waar een spelletje stond over school verward

HKD009_zpsf6vsde2v

Een van de bekendste gebouwen uit de stad, de Bank of China Tower. In Hong Kong betalen ze met bijzonder kleurrijk geld (zeker in vergelijking met de rest van China), maar het apartste biljet wat ik gezien/gekregen heb is een biljet van 10 Hong Kong Dollar. Het voelt als een strook standaard papiergeld met een plastic coating.

HKD010_zps8oknqnmq

HKD011_zpsj5puz9iz

Verder nog verschillende kloosters bezocht.

HKD012_zpszow3nzwp

Bij de Mol moesten ze proberen om bij de Ten Thousand Buddha Monastery een tiental Boeddhabeelden op het steile pad te herkennen op basis van aanwijzingen die twee van de spelers bovenaan de route doorgaven. En dan nu de uitdaging om een half jaar later zelf te gaan zoeken welke Boeddha’s tot de meeste discussie hadden geleid!

HKD013_zpsip3v0bhm

We konden ons iets met een vingertje herinneren, maar of deze het was? Geen idee…

HKD013_zpsip3v0bhm (1)

HKD015_zpsu08tzdtv

Een hele aparte locatie is het wel.

HKD017_zpstrovy0ig

’s Avonds natuurlijk nog even de lichtshow bekeken (ook te zien in Wie is de Mol) en na een hele lange dag maar gaan slapen. Het zal vroeg worden smile

 

 

03 Augustus 2015 – Hong Kong Disneyland

Okay, laat ik het stedentrippen vergeten en vertellen over de hoofdreden om de Aziëtrip hier te starten (en in dit forumdeel te posten): ze hebben Disney! Hong Kong Disneyland is momenteel het jongste park uit de Disneyfamilie, het dateert uit 2005. Het zal de Benjamin blijven tot volgend jaar in Shanghai het 12e park opent. Mijn bezoek hier betekent het 9e Disneypark wat ik zal bezoeken, en dan ben ik niet eens uitgesproken Disneyfan. Voor mij blijven de parken nog altijd pretparken, en zal ik altijd blijven kijken alsof het pretparken zijn.

HKD018_zpsyjol5pbz

Vanaf station Sunny Bay kom je al in de juiste sfeer als deze metro komt aangereden!

HKD019_zpszuu38kmb

Ook aan het interieur is geen twijfel mogelijk, dit treintje gaat naar Disneyland!

HKD020_zpseprvql3b

Na de metroreis ben je er echt!

HKD021_zps9ojfazsy

Het eerste wat je ziet is een fontein met een walvis en surfende Mickey, bij een “splitsing”. Je kunt nu alleen nog naar rechts naar het pretpark maar er is aan de andere kant ook een stuk ruimte gereserveerd voor een pretpark in de toekomst. Wel, dat was het al in 2005… Anyway, ticket halen bij de kassa en lekker een dagje HK Disneyland doen!

HKD022_zpsh8ytcvmo

De entree ziet er wel erg bekend uit… (Disneyland Anaheim, Californië)

HKD023_zpsawetwwlw

De main street met mini kasteel ook (Wederom Disneyland Anaheim). Al lijkt mij de main street wel wat breder opgezet. Sommige dingen mogen best herkenbaar zijn, niet veel bezoeken de beide parken, laat staan 1.

HKD024_zpszcbihlqv

En wat doe je dan al eerste? Een fastpass halen! Er is niet zo bijzonder veel fastpass keuze: slechts Space Mountain en Winnie de Poeh. Er waren dacht ik ook fastpasses voor de Frozen Village, maar deze waren allang op ( het park is een uurtje open ). De normale rij voor Frozen Village stond voor drie shifts verder al, zo een 3 uur. De keuze viel op Space Mountain, dan hoeven we daar alvast geen 60 minuten aan te schuiven.

HKD027_zpsjwcjynqx

Dan maar de andere kant op naar het “nieuwe gebied”. Hong Kong Disneyland zou zo klein zijn geweest dat er in 2011 en 2012 maar liefst drie gebieden zijn bijgebouwd om het park beter te maken.

HKD028_zpsslhmwvhl

Daar zijn ook twee achtbanen bij gezet: Dit is Big Grizzly Mountain Runaway Mine Cars. Een hele mond vol, maar dat mag ook want het is een hele leuke goede achtbaan. Wat zou je krijgen als Expedition Everest en Big Thunder Mountain een kind zouden krijgen? Deze baan wordt nergens echt spannend, maar er zijn mooie animatronics op de weg te vinden en het achteruit stuk met de lancering er achteraan zijn erg tof gedaan. Weer een klasse achtbaan van jawel, het Limburgse Vekoma. En dankzij de Single Rider konden we na 5 minuten er al in, anders had ieder ritje 45 minuten gekost.

761: Grizzly Mountain Runaway Mine Cars (85, Great)

HKD029_zpsyeto50qa

Het tweede gebied bevat een klassieke darkride. Welke attractie zou je het liefste naar Parijs willen halen? Twee jaar geleden antwoordde ik met “The Little Mermaid”, maar die ga ik herzien. De klassieke darkride Mystic Manor danken we vooral aan het feit dat Aziaten niet zo gesteld zijn op spookhuizen als Phantom Manor en The Haunted Mansion. Maar wat hier gebouwd is is totaal een andere attractie die makkelijk naast een Haunted Mansion mag staan hoor! De attractie gaat over ontdekkingsreiziger Henry Mystic die je rondleidt in zijn huis vol met artefacten die hij heeft verkregen tijdens zijn reizen. Een van zijn laatste artefacts is een muziekdoos, met de legende dat deze alles kan laten leven. Uiteraard kan de trouwe kameraad van Henry, een aap, niet van deze doos afblijven en komt de darkride spectaculair tot leven met allerlei lichten die overal verborgen zitten. De voertuigen volgen geen spoor, waardoor je verschillende routes hebt door het gebouw. En de eindscene is heerlijk, zorg ervoor dat je op rij 1/2 of 5/6 wordt ingedeeld. Mystic Manor zou een ideale toevoeging zijn voor ieder Disneypark. En eindelijk weer eens een echte klassieke darkride, zonder pistolen om te schieten of 3d-brillen. Het bewijst dat het type attractie nog altijd niet uitgestorven is.

HKD030_zps1ddujzgt

Het derde land is Toy Story Land, met een lineup die lijkt op de versie in Parijs. Anyway, dat is nog altijd nieuw voor mij, want toen ik in Parijs was voor het laatst stonden er grote schuttingen voor het gebied.

HKD032_zpsoindr03k

We doen RC Racer maar meteen, goed voor 20 minuten geduld hebben. Tja, wat is dit nou weer, een powered schommelschip op achtbaanrails? Anyway, als de heilige RCDB hier een achtbaan in ziet, is het wel een credit… In Orlando komt tenminste een echte achtbaan over Toy Story.

762: RC Racer (63, Decent)

Ondertussen was de fastpass gebakken bij Space Mountain en is de volgende logische stap om daarheen te gaan en bingo binnen te halen. Maar niet voordat we een nieuwe fastpass gehaald hebben bij Winnie de Poeh.

Space Mountain is ook een bekende, het is namelijk bijna dezelfde baan als in Anaheim (alweer!). Maar in het geval van de ruimteberg is dat absoluut geen probleem, want de versie in Californië is een top 20 coaster voor mij. Veruit de beste achtbaan die je in de Disneyparken tegen kunt komen, lekker wild en die heerlijke soundtrack erbij. Fantastisch, geweldig, en bingo!

763: Space Mountain (108, Fantastic!)

HKD034_zpsi1xmf9u7

Ook Disney blijft een pretpark en ook daar horen nieuwe attracties bij. Hier komt volgend jaar de Iron Man Experience.

HKD035_zpshobabtox

Hoewel ik het niet kan aanraden om onder een echte raket door te lopen, kan dat wel in Disney en zeker als het 38 graden is!

HKD036_zpsydnduvv5

Op deze manier is de parkmap niet uitbreidingsproof smile

HKD037_zpsfttqmkxr

Zo voor de middag al alle belangrijke attracties gehad, dan maar re-rides op bijvoorbeeld deze gave mine train!

HKD038_zpset6ng690

Of je pakt de enige show mee in het park: The Festival of the Lion King. Net zo gaaf als in Orlando.

HKD039_zpsg6tigbju

Tijd om nog een verplicht nummer te doen: Its A Small World! Met de mooiste achtergrond die je kunt verzinnen smile

HKD040_zps8a7gbmov

Wel, hier moeten we het mee doen!

HKD043_zps9tugjteb

Er waren Disneycharacters aanwezig, zoals Lilo en Stitch bij Hawai, Alladin in het Midden-Oosten gedeelte, en Woody en Jessie in het wilde westen. Hong Kong was ook aanwezig, vast alleen in deze versie van Small World.

 

HKD044_zpspgz7yioe

Geen Disneyland zonder Dombo!

HKD045_zpsi1zhafd8

De volgende attractie is de bijzonder leuke 3D-film Mickey’s Philharmagic die gaat over alles behalve een orkest met Mickey smile

HKD046_zps83agdunp

Nog een attractie in aanbouw die we kennen uit Parijs! Deze ging dacht ik zeer binnenkort open.

HKD047_zpsj7t8rwq8

De fastpass op Poeh was gereed dus die gingen we meteen verzilveren. Deze Poeh darkride is gelijk aan die van Orlando, erg leuk weer om eens te doen.

HKD048_zpsswb9hpjn

Eeyore is emo.

HKD049_zps03dyruze

Dag parade! De dagparade gemist dus, voor mij telt toch alleen de avondparade.

HKD050_zpssxqtyrf4

Next stop: Buzz Lightyear! Ja, die shooter die in ieder ander Disney-Magic Kingdom ook te vinden is ja. Niet voor niets natuurlijk, want het is een toffe attractie.

HKD051_zpselieydln

Aha, Buzz ondersteunt normaliter ook fastpass.

HKD052_zpsb9d3gapw

Buzz Lightyear to the rescue!

HKD055_zps2ye4qkvd

Terug voor een fotoronde in Toy Story Land.

HKD056_zpsyetvvcz9

K’Nex smile

HKD057_zpsxkagyfze

HKD058_zpsliuovqfw

Voor een schommelschip op rails ziet hij er wel tof uit

 

HKD060_zpsxfqyuswc

HKD061_zpshiveelnp

HKD062_zps8adnlecp

HKD002_zpsmewrjdql

Eten moet natuurlijk ook op zijn Disney’s!

HKD063_zpszyyy3a5l

Zo een anderhalf uur van te voren willen mensen het beste plekje voor de parade… wij doen liever nog een paar ronden op Space Mountain en Mystic Manor.

HKD065_zpszrux0aqc

Parade!

HKD066_zpsmzgbryul

Veel Pixar overigens. Monsters Inc…

HKD067_zpsehdolc3g

Cars…

HKD068_zpskgqv1kqo

Beauty and the Beast.

HKD069_zpss1fdc47r

Toy Story!

HKD068_zpskgqv1kqo

Beauty and the Beast.

HKD070_zpsgdqjvloe

HKD071_zpszjkygzom

HKD072_zpskw5hz1ep

HKD073_zpsovozhycn

Tussen de parade en de eindshow zat nog flink wat tijd. Genoeg tijd voor twee keer Space Mountain, een keer Big Grizzly en twee keer Mystic Manor zonder bij de tweede keer door de voorshow te moeten, we mochten gewoon nog een keer instappen!

HKD074_zpsuqdzpnwc

Nog iets waar Disney altijd goed in is: vuurwerk!

HKD076_zpsisxikypb

HKD078_zpsnniyioj0

HKD079_zpsvkwz0tbm

HKD080_zpsregr0mdi

HKD081_zpsv1h1y8nm

HKD082_zpsoijboeyt

En dan is er alweer een dag voorbij! Ik vond dit een solide Disneypark, maar inderdaad was die recente flinke uitbreiding heel hard nodig. Nog steeds is het park niet echt groot, maar met Mystic Manor en Big Grizzly Mountain zijn er twee hele belangrijke goede attracties bijgekomen. Aan de andere kant, duur was het park ook niet, voor €60 omgerekend mag je al naar binnen.

HKD003_zps7no59f7u

Zoals het hoort in de grote stad. Iedereen is met het OV. Pats, meteen uit de Disneysfeer en op naar de volgende dag: op avontuur in het Mainland….

 

 

Sfeerverslag door: Jos Boudestein