Pairi Daiza Foundation zet voor het eerst monniksgier uit

De Pairi Daiza Foundation is verheugd u te kunnen melden dat voor het eerst een dier dat in ons park geboren en opgegroeid is, terug uitgezet is in de natuur. Het gaat om een monniksgier, die op 11 mei geboren werd en Bernardus gedoopt werd (hij is geboren in de schaduw van de Sint-Bernardustoren in het park). Deze prachtige vogel is met uitsterven bedreigd door het verdwijnen van zijn natuurlijke leefgebied en het eten van illegaal verspreid gif (dat bestemd is voor vossen en wolven).

 

Bernardus werd vrijgelaten nabij Castellane, in de Verdon in het zuiden van Frankrijk. Deze  actie  kwam   tot   stand   in   samenwerking  met de Franse organisatie Ligue pour la Protection des Oiseaux (paca.lpo.fr). Hij verbleef al enkele weken in een volière van deze organisatie om te wennen aan zijn nieuwe leefomgeving. Bernardus kreeg ook een zender mee waarmee hij per gps gevolgd kan worden. Koen Vanderschueren, adjunct-zoölogisch directeur van Pairi Daiza, was aanwezig toen de volière voor Bernardus werd opengezet. “Dit is het mooiste moment van mijn carrière. Al sinds ik in Pairi Daiza werk, was het mijn droom om een bedreigd dier dat bij ons is geboren terug in de natuur te kunnen uitzetten. We hopen dat we de komende jaren meer van dit soort projecten kunnen realiseren.

Via de Pairi Daiza Foundation wil het park actief meewerken aan de herintroductie van bedreigde diersoorten in België en overal ter wereld. Bij de bekendmaking van het nieuws dat Pairi Daiza de beurs wil verlaten, werd duidelijk dat dit één van de ‘niet-­‐winstgevende’ activiteiten is waar Pairi Daiza zich de komende jaren wil voor inzetten. De Foundation werd in mei opgericht. Eén van zijn voornaamste doelen is om te strijden voor de bescherming van bedreigde diersoorten en hun  biotopen (www.pairidaiza-foundation.org).