Het verhaal achter: Challenge of Tutankhamon – Walibi

De meeste onder ons kennen de attractie Challenge of Tutankhamon uit Walibi Belgium wel. Het is een interactieve darkride, ontworpen door het Amerikaanse bedrijf Sally Corporation, waarbij de bezoekers afdalen in de Egyptische onderwereld. Gewapend met een pistool, de Ankhinator, gaan ze de strijd aan met allerlei mytische wezens.

Deze attractie, met een oppervlakte van ongeveer 1600 vierkante meter, opende zijn deuren op 22 mei 2003. Het geheel werd ontworpen in een Egyptische stijl. Eens plaatsgenomen in 1 van de dertien Treasure Recovery voertuigen (een Multi-Mover, ontworpen door ETF Ride Systems, die telkens 6 personen kan vervoeren), worden de bezoekers door verschillende scènes geleid.

Tijdens deze scenes moet men zoveel mogelijk doelen raken met behulp van het laserpistool genaamd de Ankhinator. Voor elk doel dat men raakt, krijgt men punten. De score is gedurende de hele rit op een schermpje in het voertuig te volgen. Op het einde van de rit is het altijd leuk om je score te vergelijken met die van je vrienden.

In de wachtrij maken de bezoekers reeds kennis met professor Xavier Gaudet, een fanatiek archeoloog, die een 3000 jaar oude kaart in bezit heeft, waarop enkele gouden schatten staan afgebeeld.

Hij wil deze historische schatten schenken aan het “Museum van de Oudheid” te Caïro. Maar alvorens ze te kunnen schenken, moet hij ze natuurlijk wel eerst zien te bemachtigen.

Volgens de oude kaart zou een geheime gang toegang bieden tot de graftombe van Toetanchamon, de plaats waar deze kostbare schatten verborgen zouden liggen.
Wat de bezoekers niet weten, is dat de Egyptische god “Seth”, god van wanorde en chaos, een vloek heeft uitgesproken over de graftombe van Toetanchamon.

Voordat ze aan hun expeditie beginnen, worden de bezoekers in de wachtrij ten slotte nog gewaarschuwd door een oude ziener, Nazeer, die hen vertelt over de vloek die al vele voorgangers fataal is geworden.

De bezoekers slaan uiteraard de waarschuwingen van deze oude man in de wind en vertrekken nietsvermoedend op expeditie, geleid door de professor. In de tombe wordt de verschrikkelijke vloek werkelijkheid: het is een nachtmerrie vol afzichtelijke monsters, grafplunderaars en allerhande mysterieuze verschijningen.

Doorheen de attractie gebruikt men in totaal 54 animatronics en zijn er maar liefst 130 verschillende doelwitten. Gigantische wezens zoals cobra’s, schorpioenen, woedende goden, vliegende scarabeeën, mummies en een driekoppige jackhals, ze passeren allemaal de revue tijdens deze rit.

Uniek aan deze attractie is het feit dat er 3 verschillende eindes mogelijk zijn, afhankelijk van de score die werd gehaald.


Verschillende scenes:

Preshow 1 : Professor Gaudet
Preshow 2 : De waarschuwing van “Nazeer de ziener”
Scene 1 : De archeologische opgraafsite
Scene 2 : De gang der verdoemden
Scene 3 : De verlaten site
Scene 4 : De tempel van Seth
Scene 5 : De chaos van de vloek
Scene 6 : Het oordeel van Anubis
Scene 7 : De verslinder van de verloren zielen
Scene 8 : De schuilplaats van de reuzencobra’s
Scene 9 :  De schorpioenenkoningin
Scene 10: De dienaren van de vloek
Scene 11: De tempel der scarabeen
Scene 12 : Het ultimatum van Seth
Scene 13 : De krijgers van Toetanchamon
Scene 14 : De eindstrijd met Seth
Scene 15:  Nazeer de Ziener
Scene 16 : Het oudheidkundig museum.

Enkele Egyptische wetenswaardigheden:

De Egyptische god Seth:

Seth werd gezien als de god van de woestijn, chaos, de donder, onvruchtbaarheid en bovenal als een vijand van de mens. Hij wordt afgebeeld als een mens met een dierenkop. Welk dier daarvoor model gestaan heeft is niet bekend, hoewel er wel geopperd is dat het een springspitsmuis of een aardvarken zou kunnen zijn.

Seth wordt in sommige mythen echter ook beschouwd als de god die Ra (de Zonnegod) elke nacht beschermt tegen de slangendemon “Apophis” als hij met zijn zonnebark (een schip) door de onderwereld reist. Deze reis was de verklaring die de Oude Egyptenaren gaven voor het onder gaan en weer opkomen van de zon.

Koning Toetanchamon:

Toetanchamon of Toetankhamon was een farao van de 18e Dynastie van het Oude Egypte. Hij heette oorspronkelijk Toetanchaton, later werd om politiek-religieuze redenen zijn naam veranderd in Toetanchamon, wat zoveel betekent als: “Levend evenbeeld van Amon”. Zijn exacte geboortedatum is niet bekend.

Toetanchamon was in eerste instantie geen opvallende farao. Zijn beroemdheid is vooral te danken aan het zeldzame feit dat zijn graf, toen het in 1922 door Howard Carter werd gevonden, vrijwel ongeschonden bleek te zijn. Het, voor een farao kleine, graf bevatte meer dan 3500 kunstvoorwerpen die nog zeer intact waren.

Toetanchamon was gehuwd met zijn halfzuster “Anchesenamon” en was de opvolger van “Achnaton”, hoewel er tussen hen beiden mogelijk nog een farao geregeerd heeft (Smenchkare).

Toetanchamon was slechts negen jaar oud toen hij farao werd, maar hij stierf erg jong (19 jaar oud).

Lange tijd was niet helemaal duidelijk waarom hij zo jong gestorven is. Sommige onderzoekers beweren dat hij aan een schedelbreuk zou overleden zijn, vermoedelijk ontstaan door een klop op het hoofd.

Scarabee:
De scarabee werd in de Egyptische mythologie als een heilig dier beschouwd. De Egyptenaren dachten dat de kevers spontaan uit mestballen ontstonden, omdat men toen nog niet wist dat de kever eieren legt in de mest en dat de larve in de mestbal zich verpopt en uitkomt.

De scarabee was verbonden met de god Chepri. Hij was de god van de opgaande zon, die als het ware iedere dag een nieuwe zon schiep. De oude Egyptenaren dachten dat de Scarabee de zon verder rolde zoals een mestbal.

 

Bronnen:  Walibi, Wikipedia, Sally Corp