Bobbejaanland en Slagharen binnenkort in handen van Chinezen?

De Chinese multinational “Wanda Group” heeft plannen om de Spaanse pretparkgroep “Parques Reunidos” over te nemen, dat laat Looopings weten in een artikel.

Parques Reunidos bevat verschillende pretparken in Europa, Amerika en het Midden-Oosten, onder meer Bobbejaanland (België), Slagharen (Nederland), Moviepark (Duitsland), Mirabilandia (Italië), Parque Warner (Spanje), Tusenfryd (Noorwegen) en BonBon-Land (Denemarken) behoren tot de groep. In 2016 zal de groep nog een nieuw pretpark openen in Dubai, genaamd Motiongate.

De Chinese Wanda Group is niet zomaar het eerste het beste investeringsgroepje, het wordt namelijk geleid door Wang Jianlin, de rijkste man van Azië, die al enorm veel projecten tot pareltjes maakte. De Wanda Group heeft onlangs hun eerste pretpark geopend in Xishuangbanna (Yunnn, China) dat maar liefst 2,2 miljard euro kostte (inclusief een theater, een gigantisch winkelcentrum en meerdere hotels). In het park vind je onder andere een Flying* Coaster van de Zwitserse achtbaanbouwer B&M (met het befaamde Pretzel Loop element erin), daarnaast is er ook een Waterachtbaan van de Zwitserse bouwer Intamin geopend evenals een gelanceerde motor-achtbaan van de Italiaanse bouwer Zamperla.

Maar dat is niet het enige waar de groep mee bezig is in de pretparksector. De groep is eveneens bezig met de bouw van nog 4 andere pretparken in China die allen moeten openen in 2015 en 2016. Ook daar kunnen we een aantal spectaculaire achtbanen verwachten. Zo staat er de eerste Dueling Tilt-Coaster op de planning, een achtbaan met de hoogste looping ter wereld, de hoogste Wing Coaster in de wereld, een grote houten achtbaan van GCI, de snelste en hoogste achtbaan in de wereld en nog een aantal andere snelle en spectaculaire achtbanen van de beste bouwers die er zijn. Eerder liet de Wanda Group ook al weten de concurrentie met Disneyland te willen aangaan in zowel bezoekersaantallen als attracties.

De Wanda Group is niet alleen in China en Azië actief, ook bij ons in Europa zijn ze al actief. De groep financierde reisorganisatie Thomas Cook, voetbalclub Atlético Madrid en Club Med, een uitbater van luxeresorts. Eerder liet Wanda Group ook al weten het grootse waterparadijs van Europa in Spanje te willen bouwen. Dat Wang Jianlin nu ook in Europa pretparken wil, is dus niet te verwonderen. Wang zou tussen de 2 en de 2,5 miljard euro willen neertellen om Parques Reunidos over te kopen.

 

*Een Flying coaster is een achtbaan waar de inzittenden de rit al ‘vliegend’ afleggen