Sfeerverslag: Djurs Sommerland

Italië met RF was heerlijk, maar de zin naar pretparken en vooral vakantie was nog niet gestild. Na 5 dagen werken overgoten met een sausje van Gentse Feesten was het weer zover: verlof! Ietsje later dan gepland, want eigenlijk was het plan om 29 juli al te vertrekken. Helaas was dat niet mogelijk op mijn werk maar dat hield me niet tegen mijn oorspronkelijke vakantieplannen toch door te zetten en de rest van de groep achterna te reizen.

De rest van die groep, dat zijn Jonathan, Bert, Evert, Sven, Jasper en Timothy. Welke richting? Het hoge noorden, Denemarken. Zaterdag 1 augustus was een dag met alleen maar autostrade, om te eindigen in het Duitse Flensburg nabij de grens met Denemarken. Morgen stond eindelijk het eerste pretpark op de planning! Dat was nog eens 2,5 uur rijden. Het laatste half uur was puur genieten, een kronkelende baan tussen beboste heuvels… leuker kan een autorit niet worden. Omstreeks 11 uur kwam ik bij mijn doel aan en kon ik mijn vrienden eindelijk vervoegen. Eindelijk aangekomen in Djurs Sommerland!

 

tr01

Het park heeft een enorme parking, maar die was wel gratis. Hoera! Veel kende ik niet over Djurs, buiten de aanwezigheid van Juvelen en Piraten. Hoe groot het park zou zijn en of het inzette op thematisatie had ik het raden naar. Maar net dat nieuwe ontdekken is het leuke aan deze trips.

 

tr02

 

De rest van de groep had al 2 coasters gedaan en stonden klaar om de nieuwste aanwinst van Djurs te berijden. Dat is Vilde honsejagt, een kiddiecoaster van Zierer. Geen noemenswaardig begin van de trip voor mij dus. De operator begreep trouwens niet waarom Belgen in hemelsnaam naar Djurs zouden komen, hij leek prettig gestoord trouwens. Waarschijnlijk heeft Zierer een paar vijzen van hem gebruikt om de baan te maken.

 

tr03

Het hoeven niet altijd coasters te zijn. Toen we Solguden tegenkwamen werd er geen seconde getwijfeld om hem aan te doen. Solguden is dezelfde soort molen als de Bloemenmolen in Plopsaland De Panne, je moet naar het liedje luisteren om te weten of je naar omhoog of omlaag moet. Ondanks dat Deens zo onverstaanbaar als wat is, viel het nog mee om uit te maken wat we moesten doen. Iets wat Jasper minder begreep, of deed alsof omdat ondergetekende zijn buffer voor de watersproeiers was?! Wie zal het zeggen… Die watersproeiers stonden trouwens harder ingesteld dan bij zijn Belgisch broertje wat het nog leuker maakte. En het liedje werd helaas een hit onder onze groep…

 

 

tr04

Ondanks de nabije aanwezigheid van Juvelen besloten we die nog eventjes links te laten liggen en door te wandelen naar Thor’s hammer. Op die manier kon Jasper Juvelen als nummer 150 op zijn coastercounter bijschrijven. Djurs koos ervoor om een kopie van G’sengte Sau uit Tripsdrill neer te zetten. Uitstekende keuze, want dat baantje is puur plezier. En daar verschilt Thor’s hammer niks van, een enorm plezante baan.

 

tr05

Maar goed, nu konden we toch echt niet meer wachten om Juvelen te gaan uittesten. Een unieke coaster, want je zit niet zomaar in een ordinair achtbaantreintje. Nee, het achtbaantreintje is omgetoverd tot een quad. We waren benieuwd wat effect dat zou geven. Voor je gelanceerd wordt is er eerst nog een kleine voorshow. Daarna volgt de eerste launch die nog ça va te noemen is, maar na een paar bochten volgt er al een tweede launch en die is écht pakken steviger! Daarna volgt laag bij de grond bochtenwerk waarin hij amper snelheid lijkt te verliezen. Conclusie: Juvelen is een toppertje! En eentje om de hashtag #BetterThanBlueFire toe te kennen. Al is dat laatste toch niet zo moeilijk natuurlijk.

 

tr06

De maagjes gromden en dus vulden we eerst onze buik met een broodje die toch een pak groter leek te zijn dan hij eruit zag. En nu we toch over eten bezig zijn, in quasi élk park op de trip waren er standjes met fruit (en zelfs bonen). Dat was echt heerlijk, waarom doen veel meer parken dat niet?! Je kan het snel opeten en het is véél gezonder dan fastfood. Dit gezegd zijnde deden we de rapid river aan, die niet echt nat was. Of ik zat gewoon op een goede plaats.

 

tr07

Solgurden was niet het enigste attractietype die we ook in België terug kunnen vinden. Djurs beschikt net als Bellewaerde over een topple tower genaamd Ornen. De versie van Bellewaerde had ik al eens gedaan en ik vond het niet echt mijn ding. Voor een deel van onze groep was het de eerste kennismaking met een topple tower en deden Ornen wel aan. Hun reactie na de rit was echter hetzelfde: flauw. Toch raad ik Bert dringend eens aan om toch maar Bellewaerde eens aan te doen, na hun 2 fantastische achtbanen (de beste van België, dat spreekt voor zich) is El Volador toch mooier gethematiseerd.

 

tr08

De volgende attractie die we tegenkwamen waren de boomstammetjes. Want élk zichzelf respecterend park heeft nu eenmaal een log flume, net zoals een café zonder bier geen café is. Djurs respecteert die wet, en zette een log flume neer met 3 drops. En welke was de natste? De kleinste natuurlijk… De logica zelve. Djurs heeft ook nog een waterpark en de rest van de groep besloot die aan te doen. Ik was er echter niet op voorzien, ik had in de eerste plaats al niet gedacht dat Denemarken outdoor waterparken zou hebben en ik had eveneens niet gedacht dat het zo warm zou zijn. Faal dus. Al deed Sven het waterpark ook niet mee waardoor ik gelukkig niet alleen hoefde te vertoeven in Djurs.

 

tr09

Ik had nog 2 achtbanen niet gedaan, en dat waren geen kleintjes. Aangezien ik toch nat was van de boomstammetjes besloten we dan maar eerst de watercoaster aan te doen. Skatteoen is een watercoaster van Mack, een échte watercoaster en geen twijfelgeval zoals een Supersplash. Of dat is toch mijn mening, ook al is het coastergedeelte beperkt. Echt nat was hij niet, maar Skatteoen heeft wel een leuke drop gevolgd door een even leuk airtime heuveltje.

 

tr11

tr10

Die andere achtbaan die ik nog niet had gedaan, lag er vlak naast en is niet alleen de hoogste achtbaan van het park maar ook van heel Denemarken. Logisch dat ik uitkeek om Piraten te doen, ook al bestempelden de anderen Juvelen als beste achtbaan van Djurs. Na een ritje Piraten kon ik daar echter niet mee akkoord gaan. Ik vond Piraten echt fantastisch, geweldige first drop en ejector airtime. De keuze tussen Piraten en Juvelen was voor mij snel gemaakt: Piraten all the way baby!

Nu toch even bekomen van dat coastergeweld, dat deden Sven en ik op het parktreintje. Eentje om snel te vergeten, als we op een bouwer moeten gokken zet ik mijn geld op Vekoma. Meest onsoepele parktreintje ooit. Verder was de rit ook niet echt de moeite, na het tweede station reed hij een tunnel in om daarna wéér een station binnen te rijden.

 

 

 

tr12

Ondertussen had de rest van de groep het waterpark verlaten en spraken we aan Juvelen af voor een bisnummertje. Daarna stond ik erop om ook Piraten op een bisnummertje te trakteren. Vlakbij Piraten lag trouwens het nieuwe Bondegardsland, de nieuwe zone van het park. Een speciale zone voor de kleinsten, gethematiseerd naar de boerderij. Wij zijn dan niet meer zo klein, toch konden we niet laten om hier wat attracties mee te pikken. Zoals de kleine droptoren of de eendjes.

Daarna deden we nog de rondvaart aan, die volzat met apen. We love monkeys, yeah we do! De clown van moeder natuur. De rest van de dag vulden we nog met bisnummertjes op Piraten en Juvelen. Dat was zo plezant dat we de tijd uit het oog verloren en vergaten tijd in te plannen voor ons avondeten. Oeps, buffetrestaurant al gesloten… Dan maar een simpele hotdog.

Het was een fantastische dag in Djurs Sommerland. Het bleek echt een heel amusant park te zijn, met een aangename sfeer en vriendelijke medewerkers, elk uitgerust met een zwaard. Met Piraten en Juvelen beschikken ze trouwens over twee topcoasters. Ja dit park heeft me enorm overtuigd, ik wil nu al terug…

 

tr13

Bye bye Djurs & Piraten. Jullie waren fantastisch!

 

 

Sfeerverslag en foto’s door: Frederik Boelaert