Orang-oetan verdronken in Apenheul

In Apenheul is de 9-jarige orang-oetan Merah overleden door verdrinking. Hoe zij in het water terecht is gekomen, is onduidelijk. Een dierenverzorger zag Merah in het water liggen, maar was niet meer op tijd om haar te redden. De dierenverzorgers en andere medewerkers van Apenheul zijn zeer terneergeslagen door dit incident.

Mensapen kunnen, net als mensen, niet zwemmen. Orang-oetans zijn daarom heel voorzichtig met water. Merah had een zeer voorzichtig karakter. Ze nam geen onnodige risico’s en was dan ook vrijwel nooit aan de waterkant te vinden.

Het is voor de dierverzorgers dan ook onduidelijk hoe Merah in het water terecht is gekomen. Merah is geboren en opgegroeid in Apenheul en kent het eilandenrijk daar dan ook zeer goed. Het lichaam van Merah wordt overgebracht naar de Universiteit van Utrecht, waar onderzocht wordt of er een bijzondere oorzaak is voor haar val in het water.