Moedergorilla kan geen afscheid nemen van overleden jong

Moedergorilla Dian, die in de zoo van Frankfurt leeft, beviel van een tweeling. Na de geboorte overleed een van de jongen al snel. Dian weigert nu afscheid te nemen en blijft met het dode jong rond lopen.

Op 15 september beviel de gorilla van een tweeling, een zeldzaamheid bij de primaten, de bevalling verliep alsnog voorspoedig. ‘Het was echter meteen duidelijk dat één van de twee jongen kleiner en zwakker was en minder haar had. Twee dagen na de geboorte stierf het jong een natuurlijke dood’, vertelt Manfred Niekirsch van de Frankfurt Zoo.

Dian die beide gorilla jongen dicht bij zich blijft dragen, weigert het dode los te laten. De zoo zal voorlopig niet ingrijpen en geeft de gorilla zelf de kans het jong af te geven. ‘We laten de natuur haar eigen gang gaan,’ vertelt Manfred. Het risico dat Dian het andere jong zou verwonden is te groot. De gorilla verdoven is ook geen optie, dit zou invloed kunnen hebben op de moedermelk. De moederband bij gorilla’s is zo sterk dat het vaker voorvalt dat ze een dood jong tot enkele dagen bij zich houden.

 

Bron: HBVL