Witte neushoorn verliest een van de laatste exemplaren

Het zeldzaamste grote zoogdier ter wereld, de noordelijke witte neushoorn, is sinds kort nog zeldzamer geworden. In de dierentuin van Praag bezweek de neushoorn Nabiré op 31-jarige leeftijd aan een gesprongen cyste. Er leven wereldwijd nog vier exemplaren van de soort.

De zoo in Tsjechië maakte het overlijden onlangs bekend. “Het is een moeilijk te omschrijven verlies”, verteld de dierentuindirectie. Van de overgebleven vier noordelijke witte neushoorns lopen er drie rond in het Ol-Pejeta reservaat in Kenia en leeft er een in de dierentuin van het Amerikaanse San Diego. De laatste mannelijke witte neushoorn wordt permanent bewaakt.

 

Ook de witte neushoorn uit San Diego moest onlangs een operatie ondergaan

Bij de zeldzame neushoorn werd onlangs een zwelling op haar rechterheup geconstateerd. Omdat de aandoening in de dagen erna groter werd, besloten dierenartsen een drain aan te leggen. Pus werd zo weggehaald uit de zwelling en de wond werd schoongemaakt met een zoutoplossing. Stalen van de pus gingen naar het laboratorium voor verder onderzoek, zo legt woordvoerder Darla Davis uit.

 

De Witte neushoorn

De witte neushoorn is een groot en vooral erg stevig gebouwd dier met een dikke, bleekgrijze huid en een kort staartje met stijve haren aan het uiteinde. Hij is niet lichter van kleur dan de zwarte neushoorn. De witte neushoorn dankt zijn naam aan een verkeerde vertaling door de Engelsen van het Afrikaanse wide, wat “wijd, breed” betekent en niet “wit

De witte neushoorn wordt groter dan de zwarte neushoorn. Hij wordt 3,7 tot 4 meter lang. De staart wordt 80 tot 100 centimeter lang en de schofthoogte is 170 tot 185 centimeter. Mannetjes zijn een stuk groter en zwaarder dan de vrouwtjes. Worden vrouwtjes zo’n 1400 tot 2000 kilogram zwaar, mannetjes kunnen 2000 tot 3600 kilogram wegen.

 

Bron: HLN.be

Foto: Nu.nl