Details bekend over eerste gelanceerde houten achtbaan ter wereld

Dollywood zal in 2016 de eerste gelanceerde houten achtbaan ter wereld openen. Dit nieuws was eerder al bekend geraakt door een lek op de website van het park. Nu zijn er nog meer indrukwekkende details bekend gemaakt.

“Lightning Rod”, zoals de unieke achtbaan zal heten, wordt niet alleen de eerste gelanceerde houten achtbaan ter wereld, maar wordt ook nog eens de snelste houten achtbaan die er bestaat. Lighting Rod zal een lancering krijgen van 0 tot 72km/u (45mph) en bereikt daarmee een hoogte van 20 verdiepingen (66 meter). De heuvel is ook meteen de eerste airtime hill van de baan. Hierna volgt een tweede heuvel met opnieuw een airtime moment waarop een drop van 50,3 meter volgt die de inzittenden tot een snelheid van 117,5km/u brengt. De achtbaan zal 1.158,2 meter lang worden wat het de langste achtbaan van het park zal maken. De steilste drop wordt 73 graden.

De achtbaan wordt getematiseerd naar de Lightning Rods die in 1950 zeer populair waren in Amerika. Lightning Rods waren opgedreven auto’s die vaak dragraces hielden.

Dolly Parton verteld hierover: “Lightning Rod doet me terugdenken aan al die kleurrijke auto’s die door Main Street reden in Servierville toen ik op de middelbare school zat. Ik herinner me al die opgedreven auto’s, maar wat ik me het meest herinner zijn die mooie jongens die achter het stuur zaten.“

“Ik ben echt opgewonden over deze attractie omdat deze onze gasten een ervaring zal geven alsof ze in zo’n snelle auto zitten. Sterker nog, ik verwacht dat mensen van overal zullen afzakken naar het park om een ritje te maken op de snelste houten achtbaan ter wereld.”

De investering bedraagt maar liefst 22 miljoen dollar en is daarmee de grootste investering van het park voor een attractie in haar geschiedenis. Het is de bedoeling dat de achtbaan open gaat in maart van 2016.

Tijdens de rit zullen de inzittenden 12 airtime heuvels te verwerken krijgen, goed voor in totaal 20 seconden van airtime. De achtbaantrein bestaat uit 6 bakjes waar telkens 2 rijen van 2 passagiers per bakje kunnen inzitten, goed voor een totaal van 24 personen per trein. Lightning Rod zal een aantal unieke elementen bevatten zoals een lifhill met lancering in plaats van een kettinglift, een twin summit airtime hill, meer dan 90 graden hellende bocht en een meer dan 90 graden naar buiten hellende bocht en een non-inverting halve looping.

De beroemde houten achtbaanbouwer Rocky Mountain Construction (RMC) zal instaan voor de bouw van het project. RMC is ook verantwoordelijk voor de gigantische nieuwe houten achtbaan “Wildfire” die volgend jaar in Zweden opent en voor Outlaw Run, de houten achtbaan met de meeste inversies ter wereld. Dit jaar vormde het de houten achtbanen Colossus (Six Flags Magic Moutain) en Cyclone (Six Flags New England) om tot hybride achtbanen met inversies en voor volgend jaar staat Twisted Twins (Kentucky Kingdom) op het programma.

Hieronder kan u de video bekijken waarin de achtbaan wordt aangekondigd:

De bouw van het project kan u hier volgen.

Bron: coasterforce.com, rcdb.com, Dollywood