Vergane Glorie: Hard Rock Park

Hard Rock Park : Het ambitieuze park dat bankroet ging in 150 dagen.

 

Hard Rock Park was een muziekthemapark gelegen in Myrtle Beach, South Carolina en opende op 15 april 2008. Het park was een zeer kort leven beschoren en sloot tijdelijk op 24 september 2008 wegens financiële problemen. Op 23 mei 2009 kwam er een doorstart onder de naam Freestyle Music Park en sloot opnieuw de deuren op het einde van seizoen 2009.

 

 

Hard Rock Park was niet perfect maar het was zeker uniek. Het was een park met een waar rock ‘n’ roll gehalte. Alles was zorgvuldig en tot in de puntjes uitgebouwd met een gezond budget voor een seizoenspark. Met bezielde flat rides, een darkride met wereldklasse en verschillende rollercoasters, zou je verwachten dat Hard Rock Park een waardige medespeler zou zijn in de reeks amusementsparken. Het mooie liedje duurde 4 maanden.

 

Wat ging er mis? Het begon met openingsuren drastisch in te korten. In eerste instantie zou het park open zijn van 10u tot 1u ’s nachts. Ze sloten steeds vroeger de deuren zodat ze uiteindelijk gesloten waren voor het donker werd. Zo werd ook de nachtelijke vuurwerkshow geëlimineerd. Vanaf 30 augustus werden er geen concerten meer gepland. Het park ging een maand eerder dicht en ontsloeg het personeel. Ze vroegen hun faillissement aan maar zouden in 2009 terug opengaan. Maar een maand later veranderde het faillissement in een liquidatie.

 

Waar wrong het schoentje?  Sommigen zeggen dat het merk “Hard Rock” niet familiegericht was. Anderen zeggen dat Myrtle Beach de intellectuele eigendommen niet kon bekostigen. Weer een ander gerucht was dat de ligging niet schitterend was en dat het themapark het niet haalde van het toeristische strand. Wat zeker meespeelde was het feit dat er te weinig geïnvesteerd was in reclame en publiciteit. Men ging ervan uit dat 17 miljoen mensen gewoon binnen zouden wippen omdat ze in de buurt waren. Dat vele vakantiegangers nog niet wisten dat Hard Rock Park bestond, heeft het park een slechte start bezorgd.

 

Misschien had men ook eens moeten kijken hoe het merk “Hard Rock” hier in past. Wanneer men op vakantie is met de kleine kinderen, kiest men niet zo snel voor een plaats als Hard Rock Café om te gaan lunchen. Maar langs de andere kant, verwachtten tieners en volwassenen een park met snelle coasters en geen park vol met familiecoaster en kinderattracties. Dat er punk- en rock beren rondliepen in het park, gaf wel wat verwarring.

De prijs voor een ticket was ook een probleem. Men vroeg $50. Maar er kon geen korting gegeven worden voor kinderen. Iedereen betaalde dezelfde prijs, of het nu voor een 25-jarige was of voor een 4-jarige. Een jaarabonnement koste $150 en dan had je nog een speciale versie van een dagticket. : The single day Vip pass. Waarschijnlijk het meest grappige feitje van allemaal, deze pass koste maar liefst $200 en daarmee kon je alle niet-bestaande wachtrijen overslaan om direct in de attractie te stappen. Naargelang het seizoen vorderde, begonnen ze kortingen te geven maar deze maatregelen kwamen te laat.

 

En natuurlijk niet te vergeten, in 2008 was er een financiële crisis. Mensen die al weg trokken richting Myrtle Beach, hadden er al zeker geen $200 voor over om met de familie van 4 personen naar het themapark te gaan.

 

Hoe moet het verder?

In februari 2009 werd het park verkocht voor $25 miljoen aan FPI MB Entertainment. In april verkondigden de nieuwe eigenaars, ondanks vele inspanningen, dat de Hard Rock licentie afgelopen was. Alle Hard Rock Park merchandising werd vernietigd. Dit had de rechtbank opgelegd in verband met het faillissement. Een nieuwe familie-vriendelijke naam werd gekozen. Dit werd Freestyle Music Park. Ze probeerden zoveel mogelijk van de infrastructuur te behouden. Ze wilden de focus leggen op rock n’ roll, country, reggae, pop, R&B, alternatieve muziek, christelijke muziek en disco. Het adres van het park werd veranderd van Hard Rock Parkway naar Fantasy Harbour Blvd.

Wat veranderde er allemaal? Alle referenties naar liedjes, karakters, bands of albums waar Hard Rock een licentie voor had, werden verwijderd. Voor de rest bleef alles hetzelfde met de toevoeging van enkele kindergebieden en veranderingen van namen.

  • Rock & Roll Heaven werd Myrtle’s Beach.
  • Born in the USA werd Kids in America.
  • British Invasion werd Across the Pond.
  • Cool Country werd Country USA.
  • Vier nieuwe flat rides werden aan “Kids in America” toegevoegd.
  • Alle vijf de rollercoasters kregen nieuwe namen. Namen die niet verwezen naar bands, albums of liedjes.
  • Nights In White Satin: The Trip werd helemaal verwijderd en vervangen door een darkride, Monstars of Rock genaamd.

Zelfs na deze veranderingen werd Freestyle Music Park voor de rechter gedaagd door Jan en alleman. De mensen achter Hard Rock vonden dat er nog te veel van Hard Rock aanwezig was in het park. HRP Creative Service Co. vond dat FPI Entertainment te weinig veranderingen had aangebracht en dat de consument verward kon geraken met de mogelijke gelijkenissen met het vorige park. Zelfs BMW heeft FPI Entertainment voor de rechter gedaagd omdat de treintjes van de reuzenrad lift coaster te hard op de mini-cooper lijken. En FPI entertainment heeft daar geen licentie voor. Het park bleef na het seizoen van 2009 dicht.

 

Na 5 jaar van stilstand, worden de meeste grote attracties verhuisd naar andere parken in China en Vietnam.

Asia Park kocht 4 rollercoasters over. Zo gaat Shake, Rattle & Rollercoaster en Eagles Life in the Fast Lane, beide rollercoasters van Vekoma, naar Asia Park. Shake, Rattle en Rollercoaster krijgt de naam Garuda Valley. Eagles Life in the Fast Lane krijgt de naam Port of Sky Treasure.

Maximum RDM en Slippery When Wet van Premier Rides gaan ook naar Asia Park maar de namen zijn nog onbekend.

Led Zeppelin, The Ride is een B&M en gaat naar Ocean Park. De naam is tot nu toe nog niet geweten. Dit is een baan met een lengte van 1.139,3 m en een hoogte van 45,6 m. In totaal zijn er 6 inversies, een cobrarol, waarbij je tweemaal over de kop gaat, een 35 meter hoge looping Zero G Roll en een Corkscrew oftewel kurkentrekker. Hij haalt een snelheid van 104,6 km/u.

 

 

Artikel : Lieve Van Engeland

Bronnen : www.themeparktourist.com , Wikipedia, rcdb.com

Foto: Wikipedia