Vergane glorie : Crinkley Bottom beter bekend als Blobbyland

Blobbyland was een themapark genoemd naar Mr Blobby, een karakter in Noel Edmonds zaterdagavondshow : Noel’s House Party.  Hij was het geesteskind van Charlie Adams, een Britse comedy schrijver.  Mr. Blobby werd een nationaal icoon en kreeg zelfs zijn eigen show.  Zijn populariteit leidde in 1994 tot de opening van twee themaparken : ‘Crinkley Bottom’ in Morecambe, Lancashire en ‘Crinkley Bottom’ in Cricket St. Tomas, Somerset.  Crinkley Bottom staat bekend als eerste Britse TV-themapark.  Hier kreeg Mr. Blobby zijn eigen gebied, Dunblobbin genaamd.  Het park in Morecambe was een vroege dood gestorven.  Door problemen met de Lancashire City Council, sloot het park al na 3 maanden.

 

Cricket St Thomas/Crinkley Bottom leaflet c1994

 

Mr Blobby werd een figuur van spot toen de New York Times hem had beschreven als een metafoor voor een dwaze natie. Het ging bergaf met de populariteit van Mr. Blobby. Het park in Cricket St. Tomas, Somerset sloot 5 jaar later.  In 1999 werd Noel’s House Party afgevoerd.

 

Het park werd verkocht aan Warner Holidays.  Men verwijderde alle attracties en er kwam een hotelcomplex in de plaats.  Het dierenpark werd behouden en werd een aparte attractie.

Mr Blobby’s house, Dunblobbin, werd door de natuur opgeslokt.  Het lag verborgen in de bossen.  Wat eens mooie, felgekleurde huisjes waren, zijn veranderd in troosteloze fletse overblijfselen.  In de huisjes werden muren bezaaid met graffiti, ramen werden vernield.  Het was ook een populaire plaats voor illegale raves, feestvierders vonden het ideaal voor een surrealistische nacht in het bos.  In 2014 werd uiteindelijk alles neergehaald en verwijderd.  Er is geen spoor meer van Blobbyland.

 

Het dierenpark sloot in 2009 haar deuren. Het hotel is nog steeds in handen van Warner Holidays.

 

Foto’s : Glen Fairweather, 

Bronnen : Atlas Obscura, dailymail.co.uk, westerngazette.co.uk, wikipedia