Pairi Daiza stelt de nieuwigheden van de zomer voor

Inhuldiging van de Tijgertempel

Pairi Daiza opent deze zomer de grootste tempel die ooit in het park werd gebouwd: de Tijgertempel. Deze verschillende gebouwen die een eerbetoon zijn aan Cambodja, werden geïnspireerd op de Khmer en bieden de bezoekers de mogelijkheid om onze nieuwste bewoners – de nevelpanters – te bewonderen. Ook onze witte tijgers (Bengaalse tijgers) en twee luipaarden zijn hier te zien. Deze tempels (veel meer dan enkel een dierenverblijf) hebben een oppervlakte van 2.800 m².

Het verblijf van de luipaarden is geïnspireerd op de Bayontempel, een Cambodjaanse tempel die vooral bekend is door zijn torens met het gezicht van de glimlachende koning Jayavarman VII.

Onderaan een brede weg staat er een hoge poort. Deze poort is een exacte kopie (schaal 1/1) van de poort die toegang geeft tot de Bayontempel, met dezelfde glimlachende gezichten. De tijgers en panters zijn er gehuisvest tussen zuilengalerijen. Dit verblijf is geïnspireerd op de tempel van Angkor Vat en werd gebouwd met een archeologische nauwkeurigheid, aan de hand van metingen die werden uitgevoerd door de Franse School van het Verre Oosten (“l’Ecole Française d’Extrême Orient”). In het midden van dit bouwwerk staat er, net zoals in Angkor, een spitsboogvormige toren. Deze toren stelt de berg Meru voor, een heilige berg in het Hindoeïsme.

De grijze stenen op de muren en de daken zijn lavastenen, afkomstig van de vulkaan Merapi, in Java. Duizend ambachtsmannen hebben deze stenen tot blokken gehouwen om er vervolgens, net zoals in Angkor, een tempel mee te bouwen. Zo zijn er in onze tempel dezelfde lotusmotieven, naga slangen met vijf hoofden, beschermers van de schatten van de Aarde en olifantenprofielen terug te vinden. De tempel bestaat uit 10.000 m² lavasteen, waarvan er 40% bewerkt werd. Denk bijvoorbeeld aan de grote hoofden van Bayon. Deze puzzel (bestaande uit 120.000 stukken) werd in een honderdtal containers naar België gebracht en hier opgebouwd! De drang om een zo correct mogelijke kopie te maken kwam echter nog meer tot uiting in het bas-reliëf, aan de binnenkant van de zuilengalerij. Hier werd de “Samudra  manthan”, een bekend verhaal uit de Indische mythologie

(eveneens afgebeeld op een muur van Angkor Vat) identiek afgebeeld door de Balinese kunstenaar Nyoman. Deze vakman reisde naar Cambodja om zich te laten inspireren. Vervolgens kwam hij naar Pairi Daiza en maakte hij hier, met behulp van zijn foto’s en tekeningen, dit prachtige reliëf van meerdere vierkante meters groot.

Dit is hoogstwaarschijnlijk de enige plaats in de wereld waar er een gelijkaardige replica staat van de prachtige Khmer tempels.

 

Inhuldiging van het “Olifantenreservaat” en de “Amerikaanse prairie”

Pairi Daiza zal deze zomer twee nieuwe territoriums openen die net buiten de muren van het park liggen. Het gaat hier om het “Olifantenreservaat – Beschermings-­ en reproductiecentrum voor Aziatische Olifanten” (3 hectare groot) en de “Amerikaanse prairie” (waar de bizons en mustang paarden over enkele dagen hun intrek nemen – eveneens 3 hectare groot). Over deze twee projecten volgt later nog een meer gedetailleerd persbericht.

 

Geboortes

Naast al deze nieuwigheden zijn er uiteraard ook de jongen van het seizoen 2015. Onze bezoekers zijn er gek op! Deze (niet exhaustieve) lijst wordt iedere dag langer:

 • Olifant : 1 kalfje. « Nang Faa »
 • Giraf : 1 jong. « Esengo »
 • Zebra : 1 jong
 • Leeuw : 1 jong
 • Rendier : 1 jong
 • Aziatische otter : 4 jongen
 • Rode panda : 1 jong
 • Kangoeroe : 1 jong
 • Ringstaartmaki : 1 jong
 • Doodshoofdaapje : 1 jong
 • Zeepaardjes : 52 jongen
 • Sneeuwuilen
 • Slechtvalk
 • Hangbuikzwijn : 6 biggen
 • Anglo-­Nubische geiten : 4 jongen
 • Schaap : « Nepal »
 • Nandoe : 4 jongen
 • Trompetvogels : 3 jongen
 • Pelikanen : 3 kuikens werden in het park geboren (de andere eieren gingen naar de Zoo van Beauval).
 • Zwarte gier
 • Lammergier
 • Amerikaanse Zeearend
 • Verreaux’ oehoe: 1 jong
 • Kea : 2 jongen
 • Talrijke dieren uit de kinderboerderij

 

De komst van nieuwe dieren

Sinds het begin van de lente zijn er al talrijke nieuwe dieren aangekomen in Pairi Daiza, onder meer:

 • Amerikaanse Alligator
 • Beermarter
 • Kaapse Buffel
 • Capibara
 • Chinese Alligator
 • Nevelpanter
 • Reuzenmiereneter
 • Wombat
 • Grote Koedoe
 • Luiaard
 • Sneeuwluipaard