Madurodam opent deze zomer de spannende nieuwe attractie ‘Het Hof van Nederland’

In de zomer van 2015 opent Madurodam een spectaculaire nieuwe attractie die bezoekers het verhaal van het begin van Nederland laat herbeleven. In Het Hof van Nederland ondergaan bezoekers een multi zintuigelijke ervaring van ongeveer 4 minuten. De attractie is geïnspireerd op het gelijknamige museum in Dordrecht dat tijdens Koningsdag werd geopend door de Nederlandse Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima.

“Deze zomer introduceert Madurodam een belangrijk verhaal over het ontstaan van Nederland: Het Hof van Nederland” aldus Joris van Dijk, directeur van Madurodam. Het verhaal achter Het Hof van Nederland neemt je mee naar een spannend moment in de Nederlandse historie, dat je mee beleeft op een eigentijdse manier die al je zintuigen prikkelt. Bezoekers nemen aan een grote tafel de plaats in van de deelnemers aan de Eerste Vrije Statenvergadering in 1572 en ervaren de spanning van dat belangrijke moment in de Nederlandse geschiedenis. Het is de eerste attractie waar bezoekers naar toe worden geleid bij binnenkomst, dus voor de bezoeker begint Madurodam waar Nederland begon. Acteur Vincent Croiset speelt een belangrijke rol in de ervaring. Het ontwerp en de ontwikkeling van de attractie ligt in de handen van Jora Vision.

De Grote Verhalen van Nederland

Het Hof van Nederland vertelt het grote verhaal over waar Nederland begon. Madurodam kiest ervoor de Grote Verhalen van Nederland op verschillende manieren te vertellen: miniatuur, interactief of door een complete belevenis waarbij de bezoeker op een indringende manier wordt meegenomen naar een belangrijk moment in de historie. “Door op verschillende manieren de Grote Verhalen van Nederland te vertellen, beleven bezoekers spelenderwijs waar een klein land groot in is,” vertelt Joris nog.

Verhaal achter Het Hof van Nederland

De Eerste Vrije Statenvergadering vond plaats van 19 juli tot en met 23 juli 1572 in de Statenzaal van het Augustijnenklooster van Dordrecht. Deze vergadering werd samengeroepen in opdracht van stadhouder Prins Willem van Oranje. Hier werden in het geheim de 12 steden van Holland bij elkaar geroepen. Zo begon de opstand tegen de Spanjaarden en ontstond de basis voor de republiek, waaruit later Nederland geboren werd. Bezoekers worden meegenomen naar dit bepalende moment in de historie. Directeur van Het Hof van Nederland, Peter Schoon, is verheugd met de opening in Madurodam: “Het is voor ons een hele eer en we zijn blij dat dit belangrijke historische verhaal aan een breed publiek wordt verteld.”

De attractie is tot stand gekomen in samenwerking met het Hof van Nederland, Dordrecht Marketing en de gemeente Dordrecht. Het Hof van Nederland is een interactief museum dat belangrijke ijkpunten toont van de Nederlandse geschiedenis.

Madurodam: goed voor kinderen

Madurodam is dé plek waar binnen- en buitenlandse bezoekers ontdekken waar Nederland groot in is. Sinds 1952 geeft Madurodam de grote verhalen van Nederland van generatie op generatie door. Tegenwoordig ook interactie en door ontdekkend leren:  vanaf 2012 verrijkte Madurodam het bekende miniatuuraanbod van Madurodam met tientallen digitale en fysieke interacties en attracties. Jaarlijks bezoeken 650.000 tot 700.000 mensen het park. Madurodam schenkt haar opbrengsten aan goede doelen voor kinderen, jaarlijks tussen de 600.000 en 1 miljoen euro. De focus van het goede doelenbeleid van Madurodam is het ontdekken en ontwikkelen van talent van kinderen in de basisschoolleeftijd.

Onze collega’s van Looopings spraken met creative director Bastiaan de Bruin: “We denken dat we een belangrijke koerswijziging hebben weten te bewerkstelligen voor het park. We hebben proberen neer te zetten waarbij het één het ander in werking zet.”

Het Hof van Nederland is de tweede overdekte beleving in Madurodam, na de voetbalattractie Zo Groot is Oranje die er in 2014 kwam. “Het is de bedoeling dat er de komende jaren meer van dit soort attracties bijkomen,” vertelt directeur Joris van Dijk. “Achtbanen hebben we op miniatuurschaal, die zul je hier niet snel in grote vorm terugvinden. Maar we proberen zo veel mogelijk attractiewaarde toe te voegen.”

Looopings kon ook enkele exclusieve beelden schieten van de nieuwste attractie.

 

 

Bron: Madurodam, Looopings