De bizon wordt terug in het wild geïntroduceerd

De Grotten van Han werken mee aan een project in samenwerking met enkele Europese natuurparken en WWF Roemenië, WWF België en Rewilding Europe. De bedoeling is om een kudde van 300 bizons – tot en met 2024 – te herintroduceren in de zuidelijke Karpaten, Roemenië.

Dit jaar worden er dus 15 bizon in het wild vrijgelaten, 6 daarvan komen uit de Grotten van Han. Ze worden eerst vrijgelaten in een acclimatisatiezone van 15 ha. Daarna zullen ze op een aangrenzende zone van 160 ha vrijgelaten worden. Tijdens de eerste fase laat men de bizon geleidelijk aan wennen aan het leven in het wild en zo ontstaat er vooraf een solide sociale structuur binnen de kudde.
De herintroductie zal plaatsvinden op de site van Natura 2000 bij de Tarcu Bergen, een gebied van 59.000 hectare, waar ook wolven en beren leven.  De regio van de Karpaten was de laatste thuisbasis van bizons in Roemenië.

Een jaar geleden zijn er al 17 bizons vrijgelaten, waarvan 2 uit de Grotten van Han. Zij hebben zich met succes aangepast en kunnen nu in het wild leven. Op 13 juni liep de eerste bizon sinds 200 jaar terug vrij rond.

Waarom nu die bizons terug in het wild vrijlaten? Wel omdat de soort uiterst bedreigd is, ondanks dat ze het grootste wilde landzoogdier van Europa is. Hun levensstijl, verplaatsing en voedsel dragen bij tot een betere en natuurlijke omgeving. Ook zal dit de economie stimuleren. De lokale bevolking kan ontdekkingstochten organiseren, en accommodatie aan bieden.

Sinds de oprichting heeft het Domein van de Grotten van Han altijd ingestaan voor een combinatie van “verwondering” en behoud van milieu en dieren uit de regio. De herintroductie van bedreigde diersoorten is daarom een integraal onderdeel van hun missie. Een samenwerking van meer dan 15 jaar tussen het Domein en Nature Consultancy Flaxfield heeft geholpen om dieren zoals de oeros, de tarpan, de Europese bizon en het Przewalskipaard te herintroduceren in verschillende landen.

De bizon was wel verspreid op het Europees grondgebied tijdens de middeleeuwen. Hun verdwijning na de 2de wereldoorlog is vooral te wijten aan de jacht en het verkleinen van hun natuurlijke habitat door concurrentie van de landbouw. Vandaag zijn er iets meer dan 3000 wilde bizons wereldwijd. De Europese bizon is zo zeldzaam in het wild als de zwarte neushoorn in Afrika!

Bron : Parkworld.be en Zoo.be