Monniksgier uit het ei in ZOO Antwerpen

Na lang wachten is het eindelijk weer zover. Maandag kroop er op de roofvogelgalerij in ZOO Antwerpen een monniksgiertje uit het ei! Na een broedtijd van ongeveer 56 dagen kwam er een klein, gezond kuikentje uit het eitje piepen. Papa en mama gier, Sir en Snowflake, verzorgen het kuiken ontzettend goed en zorgen dat het niks te kort komt.

Tweede jong

Dit is het tweede jong voor Sir en Snowflake. Twee jaar geleden mochten we Orion verwelkomen. Zoals eerder gebleken zijn de twee gieren uitstekende ouders. Ze zitten om de beurt een tijdje op het nest en wisselen elkaar netjes af. Tijdens het wisselen is de kans groot dat je het jong even te zien krijgt! We zijn met z’n allen ontzettend blij met de geboorte.

Qamar, maan

De verzorgers hebben de naam Qamar gekozen, wat Maan betekent. Bij het kiezen van deze naam blijven we in het sterrenstelsel, net zoals bij Orion, de grote broer van Qamar. Hij woont tegenwoordig in de datingvolière in Planckendael. Het is heel belangrijk dat de dieren rust hebben en niet gestoord worden. We willen stress en drukte vermijden dus foto’s maken kan alleen van op afstand.

Bedreigd

De monniksgier is een bedreigde diersoort. ZOO Antwerpen en Planckendael doen er alles aan om deze diersoort in stand te houden. In de datingvolière in Planckendael kunnen jonge monniksgieren zelf op zoek gaan naar hun ideale partner om vervolgens een gezin te stichten in andere Europese dierentuinen. Regelmatig worden er jonge monniksgieren uit andere dierentuinen en ook uit Planckendael in de natuur losgelaten, in Zuid-Frankrijk. Planckendael, als coördinator van het Europese kweekprogramma en stamboekhouder, adviseert andere dierentuinen bij het kweken en het uitzetten van de monniksgier.