Het verhaal achter Wildlands, Adventure Zoo Emmen

In het vorige artikel over Dierenpark Emmen werd de geschiedenis van het park geschetst. In dit artikel wordt het verhaal van Wildlands verteld.

LocatieWildlands is een dieren-themapark in wording, in de Drentse plaats Emmen. Het nieuwe park is onderdeel van het gemeentelijke project Centrumvernieuwing, dit project staat ook beschreven in het masterplan 2020 van de gemeente Emmen. Onderdeel is het ontwikkelen van de oost-westas van het centrum. Daarvoor moet het huidige dierenpark verplaatst worden naar de westkant van het centrum.

Het nieuwe dierenpark Wildlands grenst aan het centrumgebied van Emmen. Vanuit het nieuwe stadsplein kunnen gasten naar het nieuwe entreegebied van het park wandelen. Het domein van het nieuwe dierenpark heeft een oppervlakte van 32 hectare waarvan 10 hectare wordt voorzien voor een uitbreiding in de toekomst. Bij opening zal het nieuwe park zo’n 22 hectare groot zijn. Circa 40.000 m² wordt een overdekte publieksruimte, in deze oppervlakte is ook een groot theater voorzien. Daarmee zal het een volwaardig all weather park zijn.

Wildlands – het park – themazones

Het park onderscheidt zich van alle andere parken in Europa omdat de bezoekers op levensechte ontdekkingsreis gaan in de verschillende werelden waar grote groepen dieren leven in een natuurlijke leefomgeving. Een wereld waarin entertainment een onderdeel van de beleving wordt.

Het Kompasplein

Impressie Kompasplein
Impressie Kompasplein

Het belangrijkste plein van het park: hier begint het. Vanuit het Kompasplein start de reis door de verschillende werelden van Wildlands, gasten komen hier na afloop terug. Om te eten, drinken, rond te kijken en in alle rust de volgende expeditie voor te bereiden. De routes kan je zelf bepalen, verder is het Kompasplein de place-to-be om je aan te melden voor activiteiten, shows en evenementen.

De werelden

jungel
impressie Jungola

Jungola
Jungola – Leven met de natuur: deze expeditie start door een grote vlindertuin in een thema van een groot tempel. Gasten worden meegenomen in het verhaal van Jim: een bevlogen ornitholoog. Tijdens zijn zoektocht naar een bijzondere vogel is Jim met zijn vliegtuig neergestort in de jungle. Toch zet hij zijn zoektocht verder.
Gasten die Jim weten te vinden, neemt hij met veel plezier mee op zijn missie. Jim laat hen zien hoe het is om één te zijn met de natuur, de vogels, apen en andere bewoners. Hij vertelt over de geheimen van de jungle, maar maakt ook samen met de gasten een boottocht door de grotten van Jungola. Het doel van Jim wordt eveneens het doel van de gasten. Het vinden van die ene mysterieuze vogel.

Serenga

nijlpaarden
nijlpaarden

Serenga – zorgen voor de natuur: Serenga is de wereld waar het draait rond het gedachtegoed van Momma Dunia. Als wildopzichter zorgde zij goed voor de dieren en hun omgeving. Als bezoeker zal je zelf ook leren zorg dragen voor de dieren. Maar ook wordt hier gewaarschuwd voor stropers en andere bedreigingen/gevaren als klimaatverandering. De reis in de wereld van Momma Dunia begint in een Dogon dorp waar verschillende dieren vrij rondlopen. Vervolgens start de expeditie richting de nijlpaarden. Deze kan je achter glazenramen bewonderen terwijl de diertjes een plons nemen in het water. Wildlands zet in op de beleving van de gasten en dat is ook in deze themazone het geval. Op de savanne kunnen gasten op trucksafari. Ze worden tijdens hun tocht omringd door giraffen, zebra’s en neushoorns. In het Amfitheater worden de gasten bekeken door de bavianen in plaats van andersom. Hoewel het in Serenga draait om zorgen voor de natuur, is er natuurlijk ook alle ruimte voor vermaak. Kinderen kunnen zich uitleven op een speelplek of hun haren laten invlechten door de neven en nichten van Momma Dunia.

Nortica

Impressie Nortica
Impressie Nortica

Nortica – Onderzoek naar de natuur: in Nortica worden de bezoekers opgeleid tot ware wetenschappers. Ze observeren pinguïns met een periscoop, staan oog in oog met ijsberen en bewonderen het Poolgebied in al zijn facetten. Bovendien staat er in Nortica een prototype onderzoeksvoertuig klaar. Ook in de Norticazone kan men de beleving proeven want hoewel het onderzoeksvoertuig nog niet helemaal af is, mogen de bezoekers een testrit maken door het poolgebied. Het wordt een spannende reis boven én onder het ijs. Als de gasten zijn bijgekomen, is het tijd voor de interactieve pelsrobbenshow. Ben jij klaar voor een fantastische ijskoude ervaring?

Animazia

Animazia – Fun voor de jongste bezoekers: Ook voor de kinderen werd er animatie en een themazone voorzien op maat. Kinderen ontdekken het overdekte speelparadijs al klimmend en klauterend. De vrolijke karakters Neila, Babu en Kai prikkelen nog meer de fantasie van de kids tijdens deze bijzondere ontdekkingsexpeditie.

Theater

Wauw Wildlands wordt voorzien van een theater en wat voor één. Dit theater wordt de eyecatcher van het park, het project, dat onderdeel uitmaakt van het uitgebreide plan Centrumvernieuwing Emmen. Op het hoogste punt wordt het gebouw 30 meter hoog. Het nieuwe theater wordt multifunctioneel en krijgt de functie van cultuur naast natuur. Dit betekent dat er in Wildlands ruimte moet zijn voor het theater en dat de theaterruimtes ook beschikbaar moeten zijn voor activiteiten van het park. Deze ruimtes worden eveneens geëxploiteerd door het dierenpark Wildlands en bieden een breed cultureel aanbod aan de bezoekers. Dit gebouw is de kers op de taart voor het nieuwe dierenpark. Er komen twee zalen: een grote schouwburgzaal met 800 stoelen en een multifunctionele kleine zaal met 300 zitplaatsen of 1.000 staanplaatsen. Naast de grote en kleine zaal met bijbehorende multifunctionele foyers, beschikt het theater en congrescentrum over een café, restaurant, artiestenfoyer, themarestaurant, multifunctionele kleedkamers en 7 aanvullende (flexibel in te richten) congreszalen volgens de hamer 5 normering. De totale oppervlakte is ongeveer 15.000 m².

Impressie theater
Impressie theater

Stand van zaken

In november 2013 is men gestart met de bouw van Wildlands aan de hand van een maquette, die door de art director van Dierenpark Emmen is opgesteld. Een Nederlandse firma Volkerwessels werkt aan de hand van een scan van deze maquette diverse objecten uit. Daarna worden de objecten in de praktijk gerealiseerd. Wildlands Adventure Zoo Emmen krijgt diverse toonaangevende attracties. Over de hele wereld is gezocht naar hulp bij het creëren van een optimale beleving in het park. Zo wordt een 4D-ride uit Taiwan gehaald, komen er bootjes uit Duitsland en speeltoestellen uit België. De tropische beplanting voor in de kas, de grootste van Europa, wordt overgevlogen vanuit Costa Rica. De totale investeringen worden geschat boven de 200 miljoen euro. De verwachte openingsdatum staat gepland op 1 april 2016. Jij bent er toch ook bij?

Wij van Themeparkfreaks.eu zijn laaiend enthousiast over dit gehele project. Daarom volgen wij dit op de voet, de bouw, weetjes en allerlei andere zaken kom je via ons te weten. Stay Tuned!

Impressie Prairiedog gebied
Impressie Prairie honden gebied
volkerwessels maquette
maquette Wildlands
volkerwessels maquette2
maquette Wildlands

 

Bron: Dierenpark Emmen, Wikipedia
Foto: Jora Vision, Dierenpark Emmen, Volkerwessels