Cirque du Soleil maakt zich op voor de Amaluna show in PortAventura

Het Canadese circusgezelschap slaat zijn zomerkamp op in het resort aan de Costa Daurada en pakt daar vanaf 2 juli uit met de Amaluna show, een ode aan de vrouwelijkheid en de kracht van vrouwen. Na het succes van vorig jaar deelde Cirque du Soleil in december al mee dat het de komende vijf zomers ook zou optreden in PortAventura.

 

Cirque du Soleil komt deze zomer de 20e verjaardag van PortAventura vieren. Vorig jaar organiseerde het iconische Canadese circusgezelschap voor het eerst een show in een Europees vakantieresort. Na het succes van Kooza, dat vorige zomer meer dan 100.000 kijkers lokte in het Resort, deelde Cirque du Soleil in december al mee dat het een overeenkomst had ondertekend om ook de volgende vijf zomers op te treden in PortAventura. Na hun tournee door Noord-Amerika en de start van de Europese tour in Madrid, komt de groep in 2015 naar het resort om er zijn nieuwe show Amaluna voor te stellen.

Amaluna is de combinatie van het woord ama, dat in vele talen moeder betekent, en luna (maan), het symbool van de vrouwelijkheid dat verwijst naar de moeder-dochterrelatie en het concept van godin en beschermvrouw van de planeet. Het verhaal speelt zich af op het mysterieuze eiland Amaluna dat door godinnen wordt bestuurd volgens de maancycli. Koningin Prospera leidt er de ceremonie voor de volwassenwording van haar dochter: een overgangsrite in het teken van vrouwelijkheid, hernieuwing, wedergeboorte en evenwicht, waarbij deze waarden en inzichten van de ene generatie op de andere worden overgedragen. Prospera veroorzaakt een storm waardoor een groepje jonge mannen op het eiland aanspoelt. Dit leidt dan weer tot een liefdesverhaal tussen de dochter van de koningin en een dappere jonge minnaar. Het koppel moet tal van beproevingen en tegenslagen doorstaan vooraleer het wederzijds vertrouwen, trouw en harmonie vindt.

Amaluna, geschreven en geregisseerd door Diane Paulus (winnaar van een Tony Award) is de eerste productie van Cirque du Soleil met een bijna volledig vrouwelijke cast, en waarbij zowel de muzikanten en de zangeressen vrouwen zijn. Deze show (de 33e van de groep) werd opgezet als eerbetoon aan het werk en de stem van vrouwen. Paulus, onlangs door Time Magazine verkozen tot één van de meest invloedrijke mensen van 2014, stelt: “Ik wilde een show creëren waarbij vrouwen centraal staan, iets met een verborgen verhaal waarin vrouwen heldinnen zijn.”

Cirque du Soleil zal wekelijks 8 tot 10 opvoeringen van Amaluna verzorgen in de ‘Big Top’ waar telkens ongeveer 2600 mensen de show kunnen bijwonen. Het wordt een spectaculaire voorstelling die het talent onderstreept van deze crew van 114 mensen, onder wie 46 artiesten met 13 verschillende nationaliteiten. Zij vormen het hart en de ziel van elke show van het beroemde gezelschap dat naam en faam geniet voor de kwaliteit en de precisie van zijn optredens die circustraditie laten samensmelten met innoverende en vernuftige choreografie.

De meer dan 300 handgemaakte kostuums die in Amaluna worden gebruikt, vormen een essentieel visueel element in deze show. Het gaat om een totaal van 1000 stukken, inclusief accessoires, pruiken en schoeisel. Verder zijn de artiesten verantwoordelijk voor hun eigen make-up. Dat is een klus die – afhankelijk van de rol – 40 tot 90 minuten in beslag neemt.