Aquatopia pakt deze zomer uit met 12 tinten grijs

Aquatopia, hét aquarium van Antwerpen, recht tegenover het Centraal Station, stelt deze zomer “12 tinten grijs” voor aan zijn bezoekers: 12 verschillende haaiensoorten, van 75 cm tot 3 meter!
Haaien zijn niet altijd zo groot en bloeddorstig als we meestal denken, integendeel. Met zijn “12 tinten grijs” wil Aquatopia hier verandering in brengen en mensen laten zien dat haaien ook klein en schattig zijn én vooral dat ze beschermd moeten worden omdat ze levensnoodzakelijk zijn voor het behoud van alle leven in zee. In Aquatopia zie je het grootste haaienaquarium van België (meer dan 370.000 liter water!). Als extraatje verwelkomt Aquatopia begin juli twee nieuwe grijze rifhaaien.

Haaien staan bovenaan de voedselketen en houden de zee gezond omdat ze zieke en zwakke dieren opeten. Helaas zien we haaien nog te vaak als mensenetende roofdieren, als de angstaanjagende ‘Jaws’. Hoe groter, hoe liever. Haaien bestaan al 450 miljoen jaar en dreigen nu uit te sterven door… de mens. Hoog tijd, vond Aquatopia, om ook kleinere haaien eens in de kijker te zetten.

Bij je bezoek krijg je een handige folder met een overzicht in welke aquaria je de 12 soorten haaien kan zien. In het grote haaienaquarium zie je 7 verschillende soorten haaien rondzwemmen. In de overige aquaria van het complex kan je nog eens 5 haaiensoorten ontdekken. De allernieuwste bewoners van Aquatopia worden twee grijze rifhaaien!

De grijze rifhaai

is de eerste haaiensoort die duidelijk gedrag vertoont als waarschuwing dat hij gaat aanvallen. De haai kromt zich dan in een soort S-vorm met gebogen rug, waarbij hij stevig heen en weer zwemt. Grijze rifhaaien doen dit vaak als ze gevolgd worden door duikers en willen aangeven dat ze zich bedreigd voelen. Je neemt deze waarschuwing best ernstig, want er zijn al enkele aanvallen gekend van grijze rifhaaien op mensen.